Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kolla din budget online hos Konsumentverket

I det här inlägget tänkte jag tipsa om en bra budgetkalkyl från Konsumentverket där du direkt på nätet kan fylla i dina inkomster och utgifter och få fram hur mycket pengar du har över varje månad etc. Det är en bra kalkyl som ger en ordentlig överblick och som kan hjälpa dig att se hur din ekonomi mår.

Något vi verkligen förespråkar är att ha någon slags budget / budgetkalkyl där man skriver in alla sina kostnader och inkomster och sedan kan se hur mycket man egentligen får över varje månad och vart alla pengar tar vägen. Har man en utförlig budgetkalkyl är det mycket lättare att se att allt går ihop och var man eventuellt kan spara om det behövs.

Testa Konsumentverkets budgetkalkyl här.

Fyll i alla dina uppgifter

Konsumentverket har en smidig variant online där du kan se hur din ekonomi ligger till. Du börjar med att fylla i lite om dig själv, ålder, var du bor och sånt där som påverkar t ex inkomstskatten. Sedan fyller du i din inkomst från alla källor så som arbete, kapital och bidrag etc. Denna del ligger till grund för inkomsten som används i kalkylen.

Efter detta börjar du fylla i dina utgifter. Boendet är den första delen och där fyller du t ex i hyra om du hyr din bostad och ifall du äger bostaden får du fylla i driftkostnader (t ex el, värme och vatten) och har du även bolån får du fylla i uppgifter om detta så att allt kommer med i beräkningen. Du får reda på hur stora utgifterna är för ditt boende och kan gå vidare.

Nästa del som behandlas är bilen. Den står för ganska stor del av kostnaderna i ett vanligt hushåll och därför har den en helt egen avdelning där du fyller i allt från bilskatt till bensinkostnader och reparationer etc. Försök pricka in dina kostnader så nära verkligheten du bara kan.

Sista delen tar upp alla andra kostnader som kan tänkas finnas i ditt hushåll. Här kommer det in riktigt många olika saker så som mat, försäkringar, kläder, avbetalning på studieskulder och liknande. Ifall du har andra utgifter utöver de som finns listade kan du även lägga till egna poster. Om kalkylen ska visa rätt behöver du fylla i så mycket du bara kan och försöka att inte glömma några kostnader.

I det här läget fyller du även i sparande. Ifall du sparar ett visst belopp varje månad som du lägger undan är ju detta pengar du inte kan röra, varför de se som en kostnad precis som allt annat. Om du inte sparar en specifik summa kan du alltid låta bli att fylla i den rutan och sedan helt enkelt se hur mycket som bli över och sedan få en uppfattning om hur mycket du skulle kunna spara.

Resultatet för din budgetkalkyl

Resultatsidan sammanfattar sedan din budget. Du får en bra överblick som visar hur mycket du gör av med i fasta kostnader och rörliga kostnader, hur mycket som går till boende, bil och mat etc. Du ser även precis hur mycket pengar som kommer in varje månad och hur mycket du alltså har att röra dig med. Längst ner finner du ditt överskott, alltså hur mycket pengar som är kvar av dina månatliga inkomster när alla kostnader är dragna.

Kom ihåg att många av de poster som finns i budgeten är sådant som man inte alltid betalar varje månad eller som man kanske köper men inte riktigt tänker på. Det kan vara sådant man köper lite då och då, t ex hygienprodukter och det kan även vara kostnader som kommer några gånger om året som tandläkare eller läkarbesök. Sådant är lätt att glömma att räkna in när man gör en budget, men det är fortfarande pengar som försvinner ut.

Vad gör jag med resultatet?

De viktigaste funktionen en budgetkalkyl har är följande:

  1. Att hålla koll på intäkter i förhållande till utgifter så att du inte gör av med mer pengar än du drar in. Ifall du varje månad går back behöver du göra något för att hamna på plus igen.
  2. Att ge dig en bra överblick över dina utgifter så att du vet exakt vart pengarna tar vägen. Om du vet vart de försvinner är det även mycket enklare att försöka spara in eller ta bort onödiga kostnader.
  3. Ge dig kontrollen över din egen ekonomi. Om du har bra kontroll och hela tiden fyller i rätt intäkter och utgifter kommer du ligga steget före och slippa få ekonomiska problem. Det är skönt att känna att man har kontroll över sin ekonomi och att veta hur mycket pengar man har att röra sig med.

Konsumentverkets budgetkalkyl är bra för att göra en engångskoll av din ekonomi men den är inte så smidig om du vill hålla ständig koll på dina inkomster och utgifter. Då är det bättre med något där du kan behålla dina siffror och uppdatera efter hand de förändras.

Du kan använda vår egen budgetkalkyl i form av ett Excel-dokument som är gratis att ladda ner.

Följ oss på Facebook