Ibland är billiga saker dyrare än dyra saker
- Kategori: Privatekonomi
- Publicerat den 03 augusti 2021
En klassisk kamp kan sägas finnas mellan billiga saker och dyra saker av högre kvalitet. Den vanlige konsumenten vill normalt hitta det mest prisvärda och många gånger tänker man ju att lägst pris på en viss produkt är bäst. Men så är det såklart inte alltid. Ibland är den dyra saken mer prisvärd.
Antingen kan en dyrare sak vara mer prisvärd för att den helt enkelt är bättre, alltså har fler funktioner, snabbare, starkare, mer flexibel, snyggare eller vad det nu kan vara. Det beror givetvis på vilken produkt det handlar om, en bil eller en dator eller en tröja osv. Men i de fallen kan man ju inte heller rakt av jämföra den med en billigare. T ex är det svårt att jämföra en toppmodell från BMW med en Fiat Punto.
I andra fall är det istället två saker som på ytan är likvärdiga, t ex två borrmaskiner som gör samma sak och som har samma kraft osv eller två tröjor som ser likadana ut. Men som har olika högt pris. Det kan skilja mycket i pris mellan de billigaste budgetmodellerna och toppmodellerna, både när det gäller kläder, borrmaskiner, hörlurar och väldigt många andra saker.
Ska man gå på billiga saker eller högre kvalitet?
Det kan vara svårt att göra sitt val ibland. För i vissa fall kan det vara en bra idé att hela tiden jaga de lägsta priserna och i andra fall är det inte alls så bra att välja det billigaste alternativet. Tar man borrmaskinen som exempel så kanske en billig variant från ett budgetmärke kan kännas intressant men samtidigt är den sällan alls lika bra som en dyrare från ett “bättre” märke.
I ett sådant fall kan det hända att den billiga varianten inte gör jobbet riktigt som den ska, att batteriet håller klart kortare tid, att den går sönder mycket snabbare eller att det är något annat som man inte är riktigt nöjd med. Då kan man fråga sig om det var värt att satsa på den billiga varianten eller ej.
Det går givetvis inte att säga på rak arm att det ena alltid är bättre än det andra och det beror även på vad man har för förväntningar och vad man har tänkt använda en sak till osv. Det man kan säga är att priset i sig inte alltid är det som ska avgöra. Att något är billigt är inte sammas sak som att produkten är prisvärd.
Prisvärdhet handlar om att få det mesta möjliga för pengarna. Något kan vara dyrt och prisvärt om man får riktigt mycket för pengarna (funktioner, kvalitet eller vad det nu kan vara) och något kan vara billigt och inte alls prisvärt, om det går sönder eller är kasst / fult.
Det man kan säga är att du inte ska satsa på något billigt bara för att det är billigt och tro att du får den bästa dealen. Det är långt ifrån säkert att den dyraste modellen heller är bästa valet dock. Det troliga är att du ska leta någonstans lite mer i mitten - där pris möter kvalitet. Någonstans finns en osynlig gräns där du kan få något av bra kvalitet som ändå inte är så farligt dyrt.
Svårt att veta var gränsen går och hur man ska hitta rätt
Det är inte alltid direkt enkelt att göra rätt val. Vissa typer av produkter är också svårare än andra. Det blir extra tydligt om man inte är så insatt i produkten och vet vad som är viktigt / bra att ha. T ex för borrmaskiner kanske det på ytan ser ut att vara två likvärdiga maskiner men om man börjar kolla specifikationer så kan saker skilja.
Med en tröja kan det också vara svårt då det kan vara två tröjor som ser väldigt liknande ut och som är tillverkade i samma material. Men de kan ha olika hög kvalitet för det - och det är inte alltid så lätt att se om man inte vet vad man ska leta efter.
I vissa fall kanske man kan fråga någon annan, t ex om man ska köpa en bil eller ett dyrt elektriskt verktyg (om man känner någon som är insatt) och i andra fall, som med tröjan, så är det nog sällan aktuellt. Då får man helt enkelt försöka göra en bedömning på egen hand.
Då kan det ju vara bra att tänka att de allra billigaste sakerna oftast är billigare av en anledning, vilket då ofta är att kvaliteten har fått stå åt sidan för att dra ner priset. Man kan också tänka på att många “finare” märken ofta kostar pengar i sig. Man får alltså betala för märket, t ex Gucci osv. En tröja från Gucci är förmodligen av bättre kvalitet än billigaste från HM men skillnaden är inte lika stor som prisskillnaden är på långa vägar.
Vill man främst leta efter något som är prisvärt ur kvalitetssynpunkt så kanske man ska leta sig upp några steg i pris men man behöver inte gå upp till de dyraste sakerna. Det finns en gräns där pris och kvalitet möts och där man kan få bästa möjliga kvalitet för lägsta möjliga pris. Det gäller bara att finna den, så gott det nu går. Sunt förnuft kommer man ganska långt med här.
När dyra saker blir billigare är billiga saker
Om man är ute efter kvalitet och prisvärdhet så vill man så klart försöka hitta mesta möjliga kvalitet och funktionalitet för så bra pris som möjligt. Då ska man inte välja det allra billigaste, som sagt. Men sällan det dyraste heller. Men om man kan pricka rätt så kan det bli ganska bra.
Om vi använder exemplet med borrmaskiner igen så kanske en kostar 600 kr och en annan kostar 1500 kr. Det är ju klart vilken som är billigast här men det kanske inte är klart vilken som faktiskt är mest prisvärd på sikt. Den billiga kan mycket väl gå sönder klart tidigare och den kanske inte gör jobbet riktigt lika bra osv.
Måste man köpa en ny billig en gång till under samma livslängd som den dyra har så är de ju plötsligt ganska nära varandra i pris om man ser från den synvinkeln. Sen kanske den dyrare är lite bättre också. Lite längre batteritid, lite stabilare, ligger lite skönare i handen eller har några mindre funktioner som den andre saknar. Sådant spelar in också. Detta kan ju vara värt ett antal hundralappar också.
Det gör att det kan sluta med att den borrmaskinen som kostade 1 500 kr kanske trots allt är mer prisvärd och slutligen “billigare” än den som kostade minst pengar i affären. Det är alltså ganska bra att inte automatiskt köra på det allra billigaste och tro att det kommer bli bäst.
Det finns dock ett par saker man ska tänka på också. För det första ska man inte tänka tvärtom heller. Att man alltid måste köpa något dyrare och att en dyrare sak alltid är bättre. Det finns de som alltid håller sig borta från lågprisprodukter för att de automatiskt tänker att dessa är dåliga.
Men ibland har lågprisprodukterna mer eller mindre samma kvalitet eller funktionalitet som de dyrare. Så att man lika gärna kunde ha köpt dem istället och därmed sparat en massa pengar. Man ska inte döma ut något utan att ta en funderare först. Sen ju mer insatt man är, ju lättare kan man väga saker mot varandra givetvis.
Det andra man ska väga in är vad man ska ha något till. Ska man bara köpa en borrmaskin för att sätta upp några tavlor och sällan använder den så kanske den billigaste ändå gör jobbet mer än väl och kommer hålla mer än tillräckligt länge. Då kanske en bättre och dyrare är overkill. Det finns alltså tillfällen då det duger bra med lite färre funktioner och lite lägre kvalitet och då är det sällan värt att ändå lägga extra pengar, bara för att.