Hur man kan förbättra barnens syn på pengar
- Kategori: Privatekonomi
- Publicerat den 17 maj 2016
Det är nog många föräldrar som inte kan låta bli att skämma bort sina barn lite. Helt enkelt för att man älskar dem och att man vill att de ska ha det så bra som de bara kan. Det kan även vara allmänt svårt att stå emot tjat eller att veta när man bör säga ifrån etc. Här kommer en del tips om hur man kan förbättra barnens syn på pengar och ekonomi och kanske göra dem lite mindre bortskämda.
Förarbetet är det viktigaste arbetet
Det bästa sättet att få barn att förstå värdet av pengar och att inte bli allt för bortskämda är givetvis att ha detta som en röd tråd genom deras uppväxt och uppfostran. Genom att alltid aktivt väva in frågan om pengar och värdet på pengar och prylar i vardagen kan man sakta men säkert ge barnen en sund syn på detta. Det kan ofta behövas ganska lång tid för att trumma in en god förståelse och respekt för sådant tyvärr.
Det är något som måste genomsyra det mesta som man gör och det gäller att vara konsekvent. Varje gång man handlar (när barnen är med) så kan man poängtera priser och värdet på mat och kläder osv. Det är bra att barnen följer med och handlar så att de får se var alla saker kommer ifrån och att de kostar pengar, så att saker och ting inte bara "magiskt" dyker upp hemma.
Barn som följer med och handlar kan säkert tänkas försöka tjata till sig saker så som godis och andra saker som de vill ha. Där får man se till att inte ge med sig allt för mycket. I vissa fall kan det vara ok men det får inte bli en vana att alltid ge barnen vad de vill ha, för då lär de sig att för det första att tjat fungerar som ett sätt att få som man vill och dessutom att man enkelt får saker gratis.
Att få barnen att förstå värdet på saker är också en del av det hela. Om de förstår att nya jeansen är dyra och att det inte bara går att få nya så fort de är trasiga så blir de förhoppningsvis mer försiktiga med dem. Det gäller likadant med alla ägodelar. Att lära dem att allting kostar pengar och att man måste vara rädd om sina ägodelar gör mycket för att bidra till en allmän respekt för sina egna och andras saker.
Veckopeng / månadspeng / hantera egna pengar
En väldigt stor och viktig del av att lära barn att hantera pengar och värdet av pengar är att låta dem ta hand om egna pengar. Det finns få saker som är bättre för att lära sig än praktisk tillämpning och där funkar det väldigt bra att helt enkelt låta dem hantera lite pengar själva.
Hur stor veckopeng eller månadspeng man ger barnen är givetvis en fråga om ålder, ekonomi och vad man själv känner. Viktigt är dock att inte ge för mycket då det i sådana fall inte kommer att ha någon stor effekt. Om de kan handla allt de vill ha och inte behöver hushålla med sina tillgångar så blir lärdomen snarare att man kan spendera fritt istället för att de lär sig pengars värde och vikten av att vara ekonomisk.
En stor del av att hantera egna pengar är att man måste lära sig olika principer som hjälper en att bli bättre på att hantera pengar i framtiden. Sådana saker som man kan lära sig av ha egen veckopeng eller månadspeng är t ex:
Att spara pengar - För de tillfällen där man önskar köpa något lite dyrare, där det inte räcker med en veckopeng, måste barnet spara pengar under flera veckor eller månader för att få råd till den dyrare saken. Det gör att man måste ha disciplin och inte göra av med allt utan även lägga undan en del.
Att man ibland tvingas prioritera och välja - Pengarna räcker sällan till allt man vill göra och då får man helt enkelt välja vad man vill köpa och göra för pengarna och vad man inte har råd till. Barnet lär sig att välja bort vissa onödiga saker för att ha råd med det som hen helst vill ha.
Att allting kostar pengar - När man får saker serverade av sina föräldrar så inser man inte hur mycket allt kostar. När man själv börjar köpa sina saker så inser man snabbt att allting kostar och att många saker är dyra. Det krävs att man själv är den som håller i plånboken för att börja känna sparsamhet.
Att hushålla och ha en budget - Om man ska ha råd med alla saker man vill ha råd med så måste man börja lära sig att planera och göra upp en budget. Det är en sak att försöka säga detta till ett barn och en helt annan sak att låta barnet lära sig på egen hand. Om barnet är dålig på att planera sin "ekonomi" i början så lär hen sig snart att det behövs lite struktur om man inte ska vara pank halva månaden.
Att förhandla och argumentera - När det är dags att bestämma ny månadspeng eller att höja den, vilket kanske sker årligen, kan man med fördel ha en diskussion med barnet om vad som är en rimlig höjning och varför hen borde få denna höjning. Gå in i förhandlingarna med en lite lagom tuff utgångspunkt och låt barnet träna på att argumentera för sin sak på ett bra sätt.
En ytterligare bonus som kommer från att ge barnet en veckopeng eller månadspeng är att man kan ställa vissa krav på barnet i gengäld. Om barnet ska få sina pengar kanske hen också måste gå med på några villkor. Dessa villkor kan exempelvis vara att man ska göra en eller annan syssla i hemmet så som att städa sitt rum ordentligt eller att ta hand om disken etc.
Ett avtal mellan förälder och barn gör inte bara att barnet kanske blir bättre på att hjälpa till hemma utan kan även göra dem bättre på att följa regler och att hålla sina löften. Ifall det inte blir städat som det ska en vecka kan man som förälder peka på det och säga att om inte du håller din del av avtalet så behöver jag väl inte hålla min del och ge dig en full veckopeng. Givetvis ska man inte vara för hård, men det är bra att kunna visa att handlingar har konsekvenser och att brutna löften kan straffa sig.
Var öppen med din ekonomi och inkludera barnen
När man delar ekonomi i en familj är det viktigt att både du och din partner är delaktiga och har koll på ekonomin tillsammans. Ifall man har barn som har börjat komma upp i en ålder där de förstår vad pengar innebär och det börjar bli dags att lära dem om grundläggande ekonomiskt tänk så kan det vara bra att inkludera dem också lite.
Givetvis är inte tanken att försöka få dem att sätta sig in i de mer komplicerade delarna eller att de ska vara delaktiga i allt, men det kan vara bra att prata med dem om sin ekonomiska situation. Om man har lite mindre pengar en månad eller rent allmänt behöver vara lite sparsam så är det bra att inkludera barnen i detta också.
Oftast förstår de bättre än man kan tro och det gör det lite enklare att förklara varför de får en viss månadspeng och varför man inte kan köpa det ena eller det andra som de vill ha. Barn gillar att bli inkluderade och att få sina föräldrars förtroende, så förhoppningsvis känner dig att de får vara en del av någonting viktigt.
På lite längre sikt kan en sån här sak göra att barnen har en stor förståelse för familjens ekonomiska situation och begränsningar plus att barnen dessutom per automatik lär sig en del om att vara ekonomisk.
Lär ditt barn entreprenörskap
Många av de stora entreprenörerna och de mest framgångsrika var väldigt framåt och hade en stor entreprenörsanda som barn. Vill du lära ditt barn liknande egenskaper så kan du uppmuntra dem att hitta olika bra sätt att tjäna pengar. Det finns många vägar att gå - allt från att sälja hemmagjorda bullar i kvarteret till att klippa gräsmattor eller sälja jultidningar.
Alla dessa saker kan hjälpa de unga att förstå att arbete (och smarta idéer) betalar sig och att man kan tjäna pengar på många olika sätt om man bara är lite påhittig och villig att jobba lite. Det är ett bra sätt för dem att hitta ett grundläggande ekonomiskt tänk men även att förstå att det kan vara roligt att tjäna pengar. Att börja med något sådant i lite yngre ålder kan ge kunskap och förståelse som följer med upp i åldrarna och som sedan finns kvar när barnen ska börja ta hand om sig själva.
Barn ser och lär så var en förebild
Att barn ser och lär sig väldigt mycket och har en förmåga att ta efter sina föräldrar och andra förebilder under sin uppväxt är säkert ingen hemlighet. Man måste vara en förebild på många sätt och om man inte vill att barnen ska börja göra något så ska man undvika att göra de sakerna själv.
Det kan bli likadant med pengar och ekonomi. Ifall du sköter din ekonomi väl, är ansvarsfull och hanterar dina pengar på ett bra sätt så är detta något som barnen kommer att snabba upp. Väldigt många saker som föräldrar gör ärvs sedan av barnen. Föräldrar som är väldigt sportintresserade får ofta även sportintresserade barn osv.
Om du kan ha en sund inställning till pengar och hantera dem på ett bra sätt och ha en god ekonomi så brukar det även smitta av sig på de små. Det kanske inte är lika uppenbart som ett intresse för sport men det är något som alltid finns där och som påverkar familjen konstant. Du behöver inte vara överdrivet sparsam eller ha som mål att skapa den perfekta privatekonomin av detta skäl, men det skadar definitivt inte att ha i åtanke att den ekonomiska miljö som barnen växer upp i påverkar dem på olika sätt.
Gör experiment med barn som har svårt att förstå
Ett tag gick det ett program på tv där bortskämda barn fick ta hand om hela familjens budget under en månad för att de skulle få en liten inblick i hur det fungerar ekonomiskt och vad man kan och inte kan göra osv. Det var inte ovanligt då att barnen lade mycket pengar på sig själva i början men sedan med tiden insåg att det inte var rimligt och att det fanns så många olika saker att tänka på i en vanlig privatekonomi.
Jag föreslår inte att du ska göra samma sak som på detta tv-program. Det var en ganska drastisk åtgärd och det är kanske inte är helt rimligt att genomföra i verkligheten. Dock är själva grundidén inte så dum. Du kan med fördel göra någon typ av ekonomiskt experiment med ett eller flera barn ifall du känner att de har för dålig koll på pengar och för lite respekt för hur komplicerat det faktiskt kan vara att få allt att gå runt.
Vilken typ av experiment du väljer och utsträckningen på det beror på vilken ålder barnet i fråga har och vilken typ av läxa du skulle vilja lära dem. I grund och botten handlar det om att låta barnet hantera en del pengar under en eller gärna flera månader och att dessa pengar ska räcka till vissa saker (och ifall de inte räcker till dessa saker så får det givetvis konsekvenser).
Man får räkna med att barnet i början inte kommer att lyckas hantera pengarna på ett optimalt sätt. I början kommer säkert misstag att begås och för mycket hybris och egoism kan leda till att det blir mindre bra. Det är dock en del av processen. Att misslyckas är ett väldigt bra sätt att lära sig. Ibland måste man lära sig den hårda vägen för att det ska sätta sig ordentligt i huvudet.
Ge inte upp på barnet direkt utan låt experimentet fortsätta och förklara hela tiden vad som behöver göras och vad som händer om man inte sköter pengarna ordentligt. Med tiden tror jag att barnets beteende kan komma att ändras. När hen inser vilka begränsningar som finns och vad som måste göras. Kanske tar det lite tid och är lite krångligt men det kan det väl vara värt.