Fem grundläggande ekonomitips när man flyttar ihop
- Kategori: Privatekonomi
- Publicerat den 31 augusti 2014
Att flytta ihop är spännande och det innebär ofta även en del ganska stora förändringar. En del förändringar rör ekonomin och andra rör helt andra saker i hushållet men oavsett kan det vara lite lurigt i början. Att bo tillsammans erbjuder en del utmaningar som man inte är van vid när man bor själv och själva hopflyttningen kan också bjuda på en del möjligheter eller problem.
Jag tänkte här gå igenom lite blandade bra tips för er som funderar på att flytta ihop och bli sambos. Fokus är givetvis ekonomin och hur man kan spara pengar när man slår sig samman med sin partner men även hur man ska tänka för att det ska gå smidigt att börja ett gemensamt liv. Med lite tur kan dessa tips hjälpa dig som är på väg att flytta ihop med din partner eller ge lite tips rent allmänt som du kan ta med dig i framtiden.
1. Prata om ekonomi i förväg
Det är viktigt att prata om sin ekonomi innan man väl genomför flytten och börjar bo tillsammans. Då kan ni gå igenom hur mycket var och en ska bidra med till kostnader så som hyra och andra räkningar, ifall ni ska försöka betala lika mycket eller ifall någon ska betala mer etc. Gå igenom era nuvarande utgifter och inkomster för att se vad som är en rättvis fördelning.
Ni måste först och främst se till att vara överens om hur fördelningen ska se ut. Om ni har olika höga inkomster måste ni bestämma vad som är en rättvis fördelning. Ett populärt alternativ är att dela upp kostnaderna procentuellt efter hur hög inkomst man har efter skatt. Detta gäller i första hand de gemensamma kostnaderna som boendekostnad, el, Internet och tv, hemförsäkring, vatten och sådant som ni båda utnyttjar i lika stor utsträckning.
Matkostnader kan vara lite luriga ibland. Oftast vill ni dela kostnaden på ett eller annat sätt eftersom ni troligen kommer dela maten. Hur ska man då på bästa sätt göra detta? Det finns olika sätt att välja på. Ifall ni t ex handlar på ICA kan ni ha ett gemensamt ICA-kort där ni båda sätter in lika mycket pengar varje månad. Använd sedan alltid kortet när ni handlar mat. Det går också att ha varsitt kreditkort kopplat till samma konto som ni båda använder för mat och där ni sedan får en faktura och delar den rakt av. Se bara till att alltid betala fakturan medan det är räntefritt. Givetvis kan man även helt enkelt hålla ordning på alla sina matinköp och sedan i slutet på månaden balansera så det blivit rättvist.
Ifall en av er har en kostnad för något som är kopplat specifikt till honom / henne är det normalt så att den personen bör stå för kostnaden själv. Ett exempel är ifall någon äger en bil, då är det kanske logiskt att den personen själv står för bilkostnaderna. Ju mer ni tittar på såna här saker och bestämmer i förväg ju lättare blir det längre fram. Då behöver ni inte bli ovänner om vem som ska betala för service på bilen eller vem som ska betala det stora tv-kanalpaketet med extra sport.
Ju mer ni kan diskutera ekonomi rent allmänt ju bättre är det också. Ifall ni är duktiga på att diskutera ekonomin blir det även enklare med tiden när ni kanske får mer och mer delad ekonomi. Det gör även att ni har färre överraskningar att se fram emot. Ifall ni har olika syn på ekonomi och pengar kan ni också försöka hitta en mer gemensam grund. Det krävs alltid en del kompromisser och diskussioner för att det ska bli bra.
2. Vad ska ni spara, göra er av med eller köpa nytt?
Oftast blir det lite väl mycket möbler och prylar när två personer som båda har egna hem flyttar ihop. Ifall ni har dubbla uppsättningar av en del saker behöver ni troligen inte spara alla prylar utan måste göra er av med en del. Kanske vill ni också börja ert gemensamma liv med att köpa vissa saker helt nya. Rent ekonomiskt är det givetvis bättre att inte köpa några nya saker utan helt enkelt behålla era gamla möbler och annat till hemmet. Ju färre saker ni måste köpa ju mindre pengar måste ni lägga ut när ni flyttar ihop.
Ifall ni känner att ni har behov av nya möbler eftersom era befintliga möbler liksom inte passar in i nya hemmet kanske ni kan försöka tänka lite utanför boxen i frågan. Ifall en bokhylla inte längre behövs eller passar så bra i sitt befintliga utförande kanske man kan göra något nytt av den. Kan man lägga den på sidan och göra en låg och bred hylla av den istället? Det går ofta att modifiera möbler så att de blir lite annorlunda och man kan exempelvis måla sådant som är i fel färg, byta överdrag på soffor och fåtöljer eller förnya genom att göra andra små förändringar.
3. Sälj sådant som blir över - även mindre saker
Som sagt blir det ofta saker över när man flyttar ihop som inte får plats eller som ni gemensamt väljer att inte använda. Sådana saker kan vara allt ifrån en soffa till en pall eller en stekpanna eller bara en badrumsvåg. Oavsett vad det är kan dessa saker faktiskt inbringa en slant om man väljer att sälja dem istället för att slänga eller lägga undan i förrådet.
Har ni två soffor och bara behöver en är det kanske ganska logiskt att försöka sälja en av dem till ett vettigt pris, t ex på Blocket. Det är dock inte bara stora och dyra saker som kan säljas utan även lite mindre saker. Även om de inte är värda så mycket så kan man vanligen få in en liten slant per sak man säljer och totalt blir det ganska mycket pengar.
Testa att sälja saker via någon lokal försäljningsportal som inte tar ut någon avgift (exempelvis en facebookgrupp). På så vis kan ni annonsera gratis och ifall ingen vill ha prylarna har det inte kostat något. Ni behöver då inte heller dra av kostnaden för annonsen på er vinst, vilket gör det klart enklare att annonsera ut sådant som inte kan ha ett så högt pris. Om det är en lokal portal kan ofta köparen hämta sakerna snabbt och enkelt utan att du behöver krångla.
4. Köp nya saker efter hand - inte allt direkt
Det är lätt hänt att man köper mycket nytt när man flyttar ihop då det är kul och man vill gärna börja sitt gemensamma liv med nya fräscha saker som man "har ihop" istället för att använda "din soffa" och "min säng" och så vidare. Man ska dock vara försiktig med att spendera för mycket pengar om man inte känner att man verkligen har sparade pengar som är fria att använda. Det är klart bättre att ta det lite lugnt och köpa saker efter hand.
Visst vill man ofta köpa många saker nytt. En ny stor dubbelsäng, en ny fräsch soffa, ett större matbord etc. Det kostar dock ganska mycket att köpa alla saker man vill ha och ofta är det bättre att ta en sak i taget. Börja med att se vad som var och en av er har som ni kan använda och ifall det finns ett stort tomrum, t ex att ni helt enkelt inte har en säng som ni kan sova i tillsammans, då får ni givetvis köpa en sådan. I annat fall kan ni spara på krutet.
Allting beror så klart på hur era ekonomier ser ut. Ifall ni har gott om pengar sparade och inte behöver oroa er för att det går åt pengar så kan ni så klart unna er nya saker men om ni har lite ont om pengar är det bättre att köpa vissa saker nu och sen spara andra saker till senare. Viktigt är att man inte spenderar mer pengar än man har och t ex lånar i onödan eller senare inte har råd till alla räkningar.
Ett tips är att man sätter upp mål och börjar spara pengar. På så vis blir det lite mer konkret. Man kan t ex säga att båda ska spara ett visst belopp varje månad och bestämma vad man vill köpa och hur mycket det får kosta. Sedan kan man sätta upp mål för när man vill köpa något, vilket gör att man har nåt att se fram emot och att det finns en plan att följa. Det blir lättare att spara när man vet att man sparar till något specifikt och ni kan börja nedräkningen till er nya soffa / säng.
5. Gå igenom fasta kostnader och rensa onödiga
När man bor ensam har man normalt ett antal olika fasta kostnader som man måste betala. Det är givetvis hyran (eller amortering och ränta), Internet, tv och telefon, el, abonnemang t ex tidning, försäkringar och en del annat. När man flyttar ihop med någon annan kommer den personen också ha liknande fasta kostnader och liksom man bara behöver en säng behöver man också bara en av de flesta av dessa.
Sådana saker som el och Internet blir ju oftast med automatik att man säger upp när man flyttar men det finns en del saker som man inte alltid tänker på. Troligen har ni båda varsin hemförsäkring och ni kommer bara behöva en sådan. En hemförsäkring gäller alla som är skrivna på samma adress så ni kan ha en gemensam. Ifall båda prenumererar på en dagstidning kanske ni kan dela abonnemang istället och detsamma gäller med t ex Netflix och liknande tjänster. Kanske räcker det med en gemensam Spotify?
Kolla igenom alla era fasta kostnader av detta slag och se ifall det finns ställen där ni överlappar varandra. Ifall ni båda har mer eller mindre samma sak kan ni säga upp en av dem och ifall ni har något som delvis överlappar kan ni fundera på att försöka hitta en helt ny version som täcker in det ni båda vill ha och som förhoppningsvis är mer prisvärd. Ibland finns det alternativ som är till för flera personer som blir billigare än om man ska ha varsin.