Familjens förmögenhet oftast helt borta efter en generation
- Kategori: Privatekonomi
- Publicerat den 23 november 2020
Något som är väldigt intressant är frågan hur man ska hantera sina pengar, när man väl har lyckats tjäna dem. Det är inte alltid så lätt. Inte ens för dem som själva har tjänat ihop pengarna och förmodligen har ett ekonomiskt sinne. Det blir då sällan lättare för barn som får ärva pengar och det är tyvärr väldigt ofta så att pengarna slösas bort istället för att skötas om.
I en artikel jag läste från Money.com, som handlar om hur det är i USA (med lite tur är statistiken för Sverige bättre), så visar en studie att hela 70 procent av rika familjer förlorar sina pengar inom en generation. Nu menas nog så klart inte att de blir totalt utfattiga, men att de slarvar bort familjens ärvda förmögenhet. Samma studie sa också att inom två generationer så har hela 90 procent av rika familjer slarvat bort pengarna.
Hur kan så många göra av med förmögenheten - och så snabbt?
Detta tycker jag låter som galna siffror. Att tjäna pengar är ofta ganska svårt. Det tar tid och det är inte så lätt att skaffa en hög inkomst. Eller att investera pengar på ett sätt så att man blir rik. Även det tar tid eftersom man måste bygga upp ett ok startkapital och sedan jobba vidare med att öka på det.
Om någon gav mig 10 miljoner kronor så skulle det vara så mycket enklare att bygga vidare på det än att försöka bygga upp en förmögenhet från noll. Speciellt om man överväger att investera dem på traditionellt sätt i aktier och fonder, snarare än att gå in mer aktivt i specifika bolag.
Det känns tråkigt att så många verkar slarva bort pengarna istället för att utnyttja dem. Det behövs inte några direkta superskills eller extra hög IQ för att kunna investera pengar idag. Inte ens om du har låg kunskap och dåligt med intresse och tid borde det vara så svårt eftersom man enkelt kan investera i några enkla passiva aktiefonder, alternativt några investmentbolag.
Problemet är väl att folk som får ärva pengar inte automatiskt börjar tänka på hur de kan använda dessa pengar för att bygga mer kapital. De tänker istället på allt de kan köpa nu när de är rika. Detta tillsammans med att man har dålig kunskap och lågt intresse för ekonomi och investeringar skapar en dålig grund för att klara av att förvalta förmögenheten.
Barn till förmögna är sämre än genomsnittet på att hantera pengar?
Det går givetvis inte att dra alla över en kam men det kan nog faktiskt vara så i många fall. Statistiken från undersökningen i USA visar på detta också. Det kan finnas många skäl till att det är så.
Ett enkelt skäl är att de som har rika föräldrar och lever ett liv med mycket pengar och lyx också blir vana vid att få allt de pekar på, att inte behöva betala för något själva eller arbeta för pengarna. De uppskattar helt enkelt inte pengars värde på samma sätt och inser inte hur viktigt det är att jobba för dem och att hantera dem väl.
Att man är van vid ett slösaktigt leverne och att pengar bara “finns där” när man behöver dem, så kan det säkert bli stor skillnad på hur man hanterar sin ekonomi när man blir äldre.Om man skulle ärva en rejäl summa så har man då med sig i bagaget vanan att leva ett lyxigt liv samt hur man spenderar pengar.
Men man har inte med sig så mycket kunskap om hur man tjänar pengar eller förvaltar pengar. Detta beror givetvis också till stor del på föräldrarna. Det är mycket viktigt att föräldrarna, den eller de som är rika, att förbereda barnen på en tid när de ska hantera förmögenheten och kunna sköta finanserna.
Förbered barnen på ett bra sätt
Det finns givetvis många exempel där barnen till förmögna också själva har blivit väldigt duktiga på ekonomi eller på att tjäna pengar på ett eller annat sätt. I vissa fall går barnen i sina föräldrars fotspår och utbildar sig ordentligt, samt kanske arbetar i familjeföretag osv. Det är så klart trevligt när det går åt det hållet men det är långt ifrån alltid det blir så.
Som förälder har du ansvar för att lära barnen om ekonomi och pengars värde. Det ska alla föräldrar göra, oavsett om de är rika eller fattiga. Det är en grundläggande del av kunskapsbasen som alla människor behöver för att klara sig i livet.
Att ha en bra förståelse för hur det funkar med pengar, budget, inkomster och utgifter, marginaler, ränta och investeringar etc ger dig så många fördelar i livet och risken för att hamna i ekonomiska problem minskar rejält.
På ett vis kanske det kan vara extra viktigt för rika föräldrar att lära sina barn om ekonomi och pengar, eftersom de kommer få ett extra stort ansvar på sina axlar den dagen de får ärva familjens förmögenhet. Att vara rätt rustad och att gå in i den rollen som en ansvarsfull och måttfull person istället för en bortskämd slösare, kommer göra all skillnad.
Föräldrarna ska givetvis försöka att inte skämma bort barnen för mycket men även att lära barnen om pengars värde, vikten av att jobba hårt och att pengar inte växer på träd. Som barn och ungdom, när man har rika föräldrar, kan det säkert kännas som att det finns oändliga mängder pengar och att man kan göra vad man vill utan att behöva arbeta för det. Men tids nog kommer man att märka att även stora förmögenheter kan sina.
Om barnen inte är redo - gör dem redo
Undersökningen som gjordes i USA visade att hela 78 procent inte kände att nästa generation var redo eller tillräckligt ekonomiskt ansvarsfull för att hantera pengarna. Mer än hälften sa också att de berättat lite eller inget om hur rika de egentligen är.
Man kan tänka sig att en del gör så för att skydda barnen - undviker att berätta hur mycket pengar som faktiskt finns för att de inte ska bli hopplöst bekväma med tanken på lyxliv. Samtidigt visar det att många rika föräldrar inte inkluderar barnen och troligen inte heller involverar dem i ekonomin på ett sätt som kan hjälpa dem att lära sig det som de behöver kunna för att förvalta förmögenheten längre fram.
Om man tycker att de inte är redo att vara delaktiga nu så handlar det nog mycket om att man måste våga släppa in dem och låta dem vara med, så att de kan få chansen att bli redo tids nog. De behöver erfarenheten och de behöver kanske framför allt se vad som krävs för att tjäna ihop en förmögenhet och hur man sköter den så att pengarna inte plötsligt tar slut.
I undersökningen sa många att de tyckte att barnen var ekonomiskt mogna för att hantera pengarna först när de blev runt 40 år gamla. Det är ganska gammalt och det finns ju få garantier för att man som förälder lever tills barnen är 40. Om man tycker att det är ett problem att barnen inte är redo förrän så sent i livet så handlar det troligen mycket om att föräldrarna inte har tagit sig tid att förbereda dem.
Man kan med fördel börja tidigt när man lär barn om pengar och ekonomi. Om man gör det till en del av vardagen så blir det naturligt och då har man många år i barndomen och ungdomsåren att jobba med. Om man gör ett bra jobb här så bör barnen vara ekonomiskt ansvarsfulla redan vid 18 års ålder, plus minus några år. Om man dessutom fortsätter förbereda dem på ansvaret att ta över en familjeförmögenhet så kommer de vara både redo och laddade i god tid innan pengarna skiftar ägare.