En ekonomisk översikt och sammanfattning av 2017
- Kategori: Privatekonomi
- Publicerat den 03 januari 2018
Nu när 2017 är slut och 2018 har anlänt så är det givetvis spännande att fundera på hur det kommande året kommer att se ut och på vilket sätt din ekonomi kommer att utvecklas. Innan man börjar med att se framåt bör man dock ta en titt bakåt och se hur förra året gick. Jag ska alltså sammanfatta och reflektera lite över 2017 och vad som hände med privatekonomin under året.
Det är givetvis intressant att blicka framåt men innan man gör detta borde man börja med en tillbakablick på förra året och vad som hände då. Att se på sina framgångar och motgångar och att dra lärdom av dem är mycket viktigt och man lär sig mycket genom att reflektera över sina beslut. Gick 2017 så som du hade tänkt dig? Blev du överraskad av vad som hände rent allmänt eller i din privatekonomi?
Räntor och bostadsmarknaden
2017 var ett år som präglades av låg ränta då den har hållit sig på runt -0,50 procent hela tiden. Riksbanken har följt sin långsiktiga plan och varit väldigt försiktiga med inflationen. Sverige har gått bra och inflationsnivån har varit nära målet men de har inte velat göra något för att skrämma ner den igen.
Fortsatt låga räntor har lett till billiga bolån och en stark bostadsmarknad plus att det, framför all i början av året, byggdes väldigt mycket nytt. Dock har vi även fått se en avmattad bostadsmarknad där priserna mot slutet på året till och med mattades av lite. Ett skäl som påverkat är regeringens nya ännu tuffare amorteringskrav där man också har infört ett skuldtak där vissa kan få amortera ytterligare en procent per år.
Riksbanken har följt sin egen prognos ganska väl och om detta fortsätter så kommer även 2018 att erbjuda låga räntor men en första höjning beräknas under 2018. Vi har fått uppleva en lång period med riktigt låga räntor och billigt boende och nu får vi vara beredda på att det börjar jobba sig uppåt igen. Förhoppningsvis har du lyckats spara en del pengar.
Börsen under året som gått
Aktiemarknaden har gått lite upp och ner, men hamnar ändå på plus i år. Turbulens och oroligheter har förekommit och en del är säkerligen på grund av Donald Trump och hans många uttalanden och mindre bra agerande. Stockholmsbörsen började året bra men fick sedan ta emot en ganska hård smäll under sommaren. Den tog sig igen under hösten men tyvärr har julen inte varit speciellt bra. Börsen går plus men den stora svackan gör att det inte blir någon jättestor uppgång totalt.
Bäst på Stockholmsbörsen 2017 av de stora bolagen var Evolution Gaming Group som säljer casinosystem i Europa (+120 %), Hufvudstaden (+50 %), Volvo A och B(+47 %), Com Hem (+43 %) och Millicom (+40 %). Vi ser även t ex Tele2, Holmen, Stora Enso, MTG, SSAB, Sandvik och Kinnevik bland vinnarna.
Bland de stora förlorarna, med en ganska klar jumpoplats för Fingerprint Cards som har gått ner 75 % under 2017, finns SCA (-66%), Ratos (-38 %), HM (-33 %), NCC (-30 %), Betsson (-30 %), JM (-29 %), Skanska (-22 %), Getinge (-21 %) och Collector (-21 %). Även bankerna har gått lite dåligt under året, trots goda marginaler på bolån, och både Handelsbanken, Swedbank och SEB har negativa siffror där de två förstnämnda ligger ca 12-13 procent minus och SEB klarar sig med ca 2,5 procent back.
HM som länge varit en riktigt stabil aktie har haft ett hårt år igen och har gått ner ca 33 procent under 2017. Företaget har haft sviktande försäljning i butiker och för dålig närvaro på nätet. De har planer på att stänga ner en del butiker för att öka lönsamheten.
Den som investerar i aktier kan ha haft ett bra eller mindre bra år beroende på vilka val som har gjorts och vilken inriktning man har valt. Det är inte omöjligt att gå plus och att slå index även när börsen går sämre. Det brukar sägas att endast en femtedel av alla som sparar i aktier slår index men på t ex Twitter har jag sett flera som lyckades förra året. Bra jobbat!
Mina egna investeringar
För mig som satsar huvudsakligen på fonder kan konstateras att min portfölj huvudsakligen har följt Stockholmsbörsen också i år men dock inte nu i vinter. När börsen gick ner i slutet på sommaren så följde fonderna med, trots att innehavet består av fonder med blandat fokus och mycket globalfonder. Totalt innebär det att jag slår index med ca 7 procent, men då kommer i princip hela skillnaden från november och december.
Senaste månadens nedgångar har huvudsakligen påverkat Sverige och andra delar av världen har istället vägt upp, t ex Asien. Då jag investerat i mycket globalfond och även andra delar av världen har det lett till att mina fonder har gått helt ok och endast tappat lite i vinter, jämfört med ett större tapp för svenska börserna. Det har räddat upp året lite extra för min del.
Blandade saker
Det har egentligen inte varit så många saker som påverkat ekonomin supermycket under 2017. Bostadspriserna var väldigt höga under första halvåret, vilket säkerligen påverkade en del både fördelaktigt och negativt. Bensinpriserna har varit ganska höga hela året och kan troligen förbli på höga nivåer även 2018.
Det har inte hänt allt för mycket inom politiken som påverkat våra plånböcker 2017. Pensionärerna fick några extra hundralappar tack vare att inkomstpensionen räknas upp men de som har sämst inkomst (via garantipensionen) har istället fått lite mindre eftersom man räknar på lite olika sätt.
Det har pratats en hel del om Allra och pengar som där saknas. De som är inblandade kan straffas ordentligt för det hela men risken är stor att alla pengar som spararna saknar inte kommer att återbördas. Det pratas även om ändringar i systemet för premiepension och att reglerna för fonderna ska bli tuffare, vilket kan få stor påverkan på vilka fonder som kommer att finnas kvar. Ni som har haft pengarna i AP7 Såfa (och alltså troligen inte gjort något aktivt val alls) kan vara nöjda då avkastningen varit bra.
Om man ser till nyheter som inte handlar om ekonomi så är den klart största grejen från 2017 hela MeToo-kampanjen och början på en stor kamp mot sexuella trakasserier och övergrepp. Många stora profiler har blivit angripna och förhoppningsvis har många som förtjänat det också blivit ditsatta. Det kan tänkas att 2017 var året då man satte grunden till en stor förändring inom detta område. Vi får hoppas på det!