Är det inte så? Del 3 - Förklaringar om lån
- Kategori: Privatekonomi
- Publicerat den 12 februari 2013
Vi är inne på del tre av vår serie som tar upp vanliga missuppfattningar och felaktiga antaganden om lån, försäkringar, skulder och annat inom ekonomi. Vi är fortfarande kvar på lån-delen så det blir ytterligare några uppfattningar om lån som vi försöker slå hål på.
Det går inte att pruta på bolån
En del kanske inte tycker att detta är någon vanlig missuppfattning eftersom de vet att det går att pruta på / förhandla om bolån men det är nog långt ifrån alla som vet eller som faktiskt försöker sig på att pruta med banken. Eftersom bolånet är ett så stort lån kan även små skillnader i ränta göra mycket över tid, så det är värt att försöka.
Det går alltså ofta bra att pruta lite eftersom du som kund har en stor fördel. Banken vill nämligen ha dig som kund då de tjänar en massa pengar på dig. Om de inte har dig som kund så har någon annan det istället. Det är ett bra utgångsläge för dig.
Till att börja med bör du vara väl förberedd. Kolla upp aktuella bolåneräntor och prata gärna med nån som förhandlat om sitt bolån nyligen. Fundera även på vilka starka sidor din ekonomi har, vad för argument du skulle kunna lägga fram för att få en bättre deal på ditt bolån. Det gäller att sälja in sin ekonomi och visa på fördelarna.
Du kan t ex bli helkund hos banken om du inte redan är det. Då får man ofta bättre villkor rent allmänt och olika fördelar. På samma sätt måste du kunna vara beredd att testa en annan bank ifall du inte är nöjd med vad de erbjuder. Om du inte är beredd att byta har du inget att skrämma din bank med. Finns det nån annan bank med bättre villkor och som tar hand om sina kunder bättre kan det ändå vara värt att byta.
Sådant som är bra när du ska pruta på ditt bolån är t ex att du har en god ekonomi och god kredit. Det är ett stort plus som du kan använda som argument. Banken är ofta förtjust i folk med bra ekonomiska förutsättningar och du kan även påpeka detta som ett sätt att övertyga dem att ge dig lite bättre villkor.
Om du även varit duktig på att amortera tidigare är det också ett bra tecken och det är något du kan använda som argument. Likaså om du är duktig på att spara pengar, då det ger en stark ekonomi och minskad risk för banken. Om de inte tar upp dessa saker kan du själv göra det och påpeka att du är en bra och stabil kund.
Ett lånelöfte är en garanti för att du får låna
Det här är ett antagande som går ganska snabbt att kommentera. Ett lånelöfte är inte samma sak som att du faktiskt får ditt lån. Det är i princip ett skriftligt bevis du skaffar hos banken för att visa upp till säljaren / mäklaren som bevis på att du faktiskt är en riktig köpare som klarar av att köpa bostaden. Det säger hur mycket du skulle kunna få låna. Utan lånelöfte kanske säljaren inte alls överväger ditt bud.
Lånelöftet visar hur mycket pengar du skulle kunna få låna ifall du valde att ta ett lån hos just den banken vid just det tillfället. Det innebär att om du köpte huset precis då skulle du kunna låna den summan men samtidigt kan saker och ting förändras. Om du behöver låna pengar tre månader senare kanske du inte kan låna lika mycket längre, t ex för att du har lägre inkomst eller om något annat har förändrats som påverkar din ekonomi.
Vanligtvis brukar det inte vara några problem att låna det belopp som ditt lånelöfte säger men man ska veta att det är skillnad på lånelöftet i sig och att sedan verkligen få ett lån. Tänk på det och ifall din ekonomi har förändrats sedan du fick ut ditt lånelöfte bör du kanske kolla med banken igen så att du inte får problem med lånet.
Du kan kontakta banken för att få ett lånelöfte och det är vanligtvis väldigt smidigt. Det kostar inget att få ett lånelöfte och det är inte heller bindande, så du måste inte låna bara för att du skaffar ett.