Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

2020 - En ekonomisk sammanfattning

Nu var det dags att sammanfatta ännu ett år! Att sammanfatta 2020 är både enkelt och svårt på en gång. Det är enkelt för att det finns vissa saker som sticker ut ganska mycket och som är uppenbart viktiga för året. Man vet vad man ska skriva om helt enkelt. Det är också svårt för att det finns mycket att säga och många avstickare man kan göra.

Ekonomisk sammafattning och överblick av 2020

Jag kan inte skriva en hel uppsats, så jag måste dock begränsa mig ganska mycket. Jag ska försöka sammanfatta så gott det går men kommer bara att prata ganska ytligt om många saker, även om de egentligen är både viktiga och betydande. Detta är en bred sammanfattning där man får en lite lättsam överblick över året som gått. Djupare analyser går säkerligen att läsa på flera andra ställen.

Som inledning kan man säga att året inte direkt har varit normalt. Det började ganska normalt och börsen gick som tåget. Vi hade våra vanliga bekymmer i januari och februari. Sen slog det om helt när Corona-pandemin bröt ut på allvar. Hela världen fick i princip problem och allt händer snabbt. I Sverige var det ungefär samma sak.

Corona i Sverige

Just Sverige är intressant eftersom vi gjorde saker annorlunda än de flesta andra länder. Vi valde bort en mer omfattande nedstängning och valde istället att ha saker öppna men att istället begränsa vissa saker som vi trodde skulle vara riskzoner, samt att ge varje individ stort personligt ansvar för att hålla avstånd, hålla sig hemma när man är sjuk och sådant.

Man kan säga vad man vill om beslutet men grundtanken var att svenskar kan ta ansvar och göra det som krävs för att inte riskera att sprida smittan samt att man ville hålla samhället och ekonomin igång. Det var ganska klart att den här pandemin skulle finnas med oss under en ganska lång tid och Sverige satsade på att rida ut stormen långsiktigt och införa restriktioner som vi klarar av att förhålla oss till i flera år.

Nu i efterhand kan man säkerligen konstatera att det funnits problem med den svenska strategin och att vi skulle ha gjort flera saker annorlunda. Våra dödstal är inte bra och vår ekonomi har klarat sig endast lite bättre än andra länders. Vi skulle säkerligen ha behövt ytterligare åtgärder av rätt slag för att undvika att gå på de här minorna.

Företagen lider i pandemin

Det vi helt klart kan konstatera är att väldigt många företag och organisationer har fått lida ekonomiskt på grund av pandemin och de nedstängningar och restriktioner som har införts till följd av den.

Vissa branscher har drabbats klart hårdare än andra. Detaljvaruhandeln och fysiska butiker som säljer kläder och liknande har det så klart väldigt svårt, när man ska undvika att gå i butiker. Folk väntar med att handla saker som de inte verkligen behöver eller går till e-handeln.

Restaurangbranschen har det också mycket tufft då besöken minskat till följd av COVID-19 men sedan har de även fått många tuffa restriktioner att följa, gällande hur stora sällskapen får vara, hur nära man får sitta andra, alkoholservering och öppettider etc.

Resebranschen är en annan utsatt bransch eftersom det har varit många restriktioner gällande resor och det har knappt gått att resa utomlands. Speciellt flyget har haft det tufft men även givetvis resebolag, hotell och liknande.

Nöjes- och kulturbransch är också hårt pressade eftersom föreställningar, teater och musikaler samt konserter osv har fått ställas in och man kan inte samla så många människor. Alla som jobbar med sådant har fått det tufft och detta är ofta egenföretagare eller frilansare som får sina pengar från gig och specifika evenemang.

Regeringen har kommit med en del olika paket för att hjälpa företag att klara sig och även de som är anställda. Det har dock kommit mycket kritik för att hjälpen är för liten eller för långsam samt att många mindre företag och egenföretagare har ignorerats nästan helt.

Tyvärr är många av åtgärderna bara uppskov på skattepengar eller möjligheten att ta lån - allt sådant som ska återbetalas vid senare tillfälle. Alltså inte riktiga åtgärder för att verkligen ge lättnader för de utsatta företagen utan helt enkelt tillfälliga plåster på sår som behöver behandlas mycket mer.

Vanliga människor har kunnat bli permitterade istället för att bli uppsagda och på så vis kunnat behålla ganska stor del av sin lön samtidigt som de går hemma. Det har gjort att privatpersoner nog ofta har klarat sig ganska bra. Dock är det så klart många fler som ändå har blivit uppsagda eftersom så många branscher har haft bekymmer.

Börsen dök men återhämtade sig

Hur det gick på börsen under året är väldigt intressant. I mars störtdök börsen på grund av Corona. Det kanske gick att förutspå att det skulle gå nedåt men det gick ner mycket och snabbt, så alla var nog inte beredda på det trots allt.

I slutet på februari och under mars månad dök t ex Stockholmsbörsen (OMXS30) med över 30 procent. Det är ett riktigt ras och det hände på kort tid - över endast 23 dagar. Under finanskrisen 2007-2008 gick börsen ner hela 57 procent innan den bottnade, vilket ju är klart mer. Men det skedde också över en klart längre period - ca 15 månader. 30 procent ner på endast 23 dagar var alltså något ganska speciellt och väldigt nervöst. Man hade definitivt kunnat tro, medan man satt mitt i nedgången, att det skulle kunna gå långt sämre innan krisen var över. Turligt nog vände det ganska snabbt och återhämtningen har sedan dess varit fenomenal.

En av de mest intressanta sakerna under året var just hur bra börsen återhämtade sig efter börsraset. Efter en riktigt stark studs uppåt direkt i mars så har börsen tuffat på uppåt utan att verka ångra sig alls. De som köpt på sig aktier under nedgången och när det var som sämst har kunnat göra extremt bra vinster under 2020.

Året som började katastrofalt har från slutet på mars gått fantastiskt bra och Stockholmsbörsen slutade på plus 6 procent. Men sedan slutet på mars till slutet på året har börsen gått upp hela 46 procent. Många av de som är lite mer aktiva med aktier har kunnat profitera ordentligt eftersom de kunde köpa i dippen och sedan åka med uppåt.

De som varit aktiva har tjänat mycket mer

Vanligt folk som kanske inte direkt säljer av innehav bara för att det kan tänkas komma sämre tider och som inte heller köper dippen i någon större utsträckning har fått åka med ner och sedan sakta jobbat sig tillbaka igen. Alla dessa har kunnat få en liten vinst för året, vilket är helt ok med tanke på hur året har varit. Dock bleknar vinsterna när man jämför med de som lyckats få till en avkastning på 30, 50, 100 eller till och med 200 procent under året.

Detta år kan sägas vara ett år som visar risken med börsen och dess osäkerhet men också att börsen är ett fantastiskt sätt att tjäna pengar och att det finns potential att göra mycket pengar om man vågar. Många har blivit rika under året, trots börsraset, eller kanske delvis tack vare det. De som bara har åkt med och behållit sitt sparande (vilket ju brukar vara rekommendationen - att sitta lugnt i båten även när det stormar) har klarat sig helt ok men har missat många chanser.

Ser man på nätbanken Avanza så kunde man se att Stockholmsbörsen gått upp ca 6 procent under 2020 men snittavkastning för Avanzas kunder var någonstans runt 11 procent. Det är inte så vanligt att investerar slår index allt för mycket på lite sikt och om man bara kan gå lite bättre än index är man normalt ganska nöjd. I år ser man att folk har slagit index med väldigt mycket och det är dessa aktiva handlare som har dragit upp snittet för Avanzas kunder långt över index.

Den som hade några indexfonder och behöll dem genom hela raset och som kanske månadssparande osv hamnade till slut ungefär som index, upp ca 6 procent under året. Det är som sagt inte dåligt men det fanns potential som vanliga sparare aldrig utnyttjade. Det är så klart inget att klaga på då långt ifrån alla vill vara aktiva på börsen, men i efterhand är det lätt att önska att man hade agerat på ett annat sätt och fått ta del av vinsten.

Övriga intressanta iakttagelser

Coronaviruset och alla svårigheter som har kommit av detta har givetvis överskuggat det mesta andra som hänt under året. De saker som kan klassas som mest intressant när det gäller ekonomin kommer från Corona-relaterade saker.

Många företag har gått i konkurs eller hamnat i rekonstruktion, även sådana som inte hade så stora problem innan pandemin. Andra bolag har gått som raketer. Exempelvis Tesla har verkligen skjutit iväg till nya höjder och har nu fått en plats i prestigefyllda indexet S&P 500. Svenska aktierna som gick bäst var Evolution Gaming Group (upp hela 182%), Avanza (+130%), EQT (+80%), Kinnevik (+79%) och Bettson (+71%).

E-handeln har rent allmänt fått en enorm uppsving i och med Coronakrisen, eftersom folk inte kan handla i vanliga butiker. Även den som tidigare har undvikit eller varit mer försiktiga med e-handel har nu börjat shoppa loss på nätet. Många e-handlare har således gått klart bättre än väntat och slagit sina tidigare mål.

2020 har snabbat upp omställningen mot mer e-handel på ett sätt som man inte hade räknat med tidigare. Det som hade kunnat ta 5-6 år att uppnå har hänt på bara ett enda år, vilket är ganska fantastiskt. Det har dock givetvis lett till att många fysiska butiker har fått problem och många har slagit igen. T ex har en butikskedja som Gallerix stängt ner helt i den fysiska världen men ska leva kvar som ren e-handel.

Ränteläget

Ränteläget är fortfarande detsamma som tidigare. Räntan ligger fast på 0 procent. De höjningar som man tidigare hade tänkt sig skulle komma blev lagda på is på grund av hur saker och ting blev 2020. Det var inte läge att höja och så länge det är som det är med den svenska ekonomin och alla företag som har det riktigt tufft, så lär det inte komma några höjningar heller.

Prognosen för framtiden är att räntan kommer att ligga kvar lågt i många år framöver och man behöver därför inte direkt oroa sig för detta. Om man vill binda sitt bolån kan det vara ovanligt bra läget att göra det, då man ibland faktiskt har kunnat få en lägre ränta för bundet lån än om man har rörlig ränta. Dock lär risken vara låg även för de med rörlig ränta.

Flytträtt för pensionspengarna

Något annat värt att notera är att det har blivit ändringar gällande flytträtten för pensionspengar. De stora pensionsbolagen och fondbolagen etc har inte direkt velat att kunder ska kunna flytta sina pengar på ett enkelt eller billigt sätt, då det skulle leda till att många väljer bort de gamla jättarna och flyttar till t ex nätbanker som Avanza och Nordnet. Där kan de välja mer själva och vara mer aktiva för att få en bättre avkastning.

Tidigare har en flytt varit förknippad med höga avgifter, där man kunnat ta ut en procent av beloppen samt även baka in gamla kostnader för sin egen införskaffning, t ex provisioner till säljare eller “rådgivare” som marknadsför deras produkter. Detta har så klart varit ett kasst system och det har varit en del starka förespråkare för att systemet ska ändras för att gynna kunderna och att det inte ska förekomma orimliga avgifter för att flytta sina pengar.

Nu har det kommit nya regler som säger att man får flytta hela värdet i sina pensionsförsäkringar till valfritt ställe och det kommer bli enklare på flera punkter. Avgifterna kommer att begränsas kraftigt och det ligger på förslag att det ska införas ett maxtak på 600 kr för detta, vilket är stor skillnad då det tidigare kunde kosta 10-tusentals kronor.

Det har givetvis hänt en massa andra saker också som kan vara värda att notera, men jag vill hålla mig lite kortare och fokusera på lite mer allmänna saker här. Så bli inte upprörd om jag har skippat något som du tycker är viktigt. Jag kan så klart även ha glömt något som borde varit med.

Följ oss på Facebook