2018 - En ekonomisk sammanfattning
- Kategori: Privatekonomi
- Publicerat den 03 januari 2019
Nu har alltså ännu ett år gått och mycket har hänt som på ett eller annat vis har påverkat vår privatekonomi. Den stora grejen har varit den skakiga börsen som slutligen slutade på en hel del minus för året, vilket säkerligen även fick mångas depåer att visa negativa siffror för året. Det har dock även hänt en del annat av intresse. Vi ska här gå igenom vad som har hänt under 2018 som har påverkat privatekonomin.
Negativ börs
Aktiemarknaden har varit ganska ostabil i år. Det såg ett tag riktigt bra ut och jag hade själv efter sommaren mina långsiktiga indexfonder på ca 15 procent plus. Dessa slutade dock på några procent minus för året efter en riktigt dålig avslutning från mitten av oktober. OMXS30 slutade på lite mer än -10 procent och i princip hela nedgången kom i slutet av året.
Många saker har påverkat börsen så som Brexit och alla turer kring detta, Donald Trump och hans handelskrig och hot om alla möjliga dåligheter, storföretag som har gått dåligt osv. Vissa branscher har haft det tufft och t ex Toys R Us och BR har gått i konkurs under året.
I Sverige gick t ex HM dåligt och FAANG-bolagen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google) som normalt är väldigt starka tappade också. Facebook slutade på runt 25 % ner, Apple 7 % ner, Alphabet / Google ca 1 % ner. Amazon gick upp en del och Netflix gick iofs upp nära 40 procent men slösade en hel del pengar under året, vilket möjligen kan slå tillbaka en del under 2019.
Slutet på året bjöd som sagt på en rejäl nedgång och det är nu lite osäkert vad som kommer att hända. Kommer börsen att gå ner mer, kommer 2019 bli ett dåligt år eller ej, hur ska man agera osv? Personligen har jag endast fonder just nu och bara långsiktiga sådana så jag sitter lugnt i båten trots nedgångar. Jag räknar med att de går upp igen på sikt.
Förhoppningsvis har du månadssparat och investerat pengar varje månad och det ska du fortsätta med. Även när börsen går ner. Kanske speciellt då, till och med. När börsen går ner så blir det billigare att köpa och sparande under dessa månader kan bli en fin vinst när aktierna börjar gå upp igen. Jag satte in pengar som vanligt även i slutet på 2018.
Donald Trump skapar osäkerhet
Som väntat har Trump gjort saker och ting osäkra under 2018, framför allt genom att införa en massa strafftullar och på så vis riskera ett kommande handelskrig. Detta med Europa men även med Kina. Alla dessa turer har givetvis pressat börsen och då speciellt haft en negativ inverkan på asiatiska marknaden.
Rent allmänt är Trump farlig eftersom han kan göra lite vad som helst och den typen av beteende skapar alltid oro på börsen. Det värsta som aktiemarknaden vet är osäkerhet. Då drar investerarna öronen åt sig.
Brexit
Det var nu ett bra tag sedan britterna beslutade att de skulle avsluta sitt medlemskap i EU. Det har dock inte hänt så mycket ännu och det är fortfarande väldigt oroligt och oklart vad som slutligen kommer hända. Det är många turer fram och tillbaka och ibland verkar det nästan som att de blir kvar i EU ändå.
Det är dock likadant här som med Trump. Att man inte riktigt vet vad som ska hända skapar oro. Om brexit blir av kan det påverka många saker kopplade till Storbritannien, vem som vill investera i landet, import och export, arbetstillfällen och en hel del annat. Redan nu kanske vissa är oroliga för detta men eftersom man inte vet vad som ska hända blir det ännu mer oroligt och därmed ostadigt på börsen.
Valet en enda röra
Efter förra årets val blev det rörigt. Inget block fick en ensam majoritet utan att ta hjälp ifrån SB, vilket ingen heller ville göra. Alliansen splittrades då Liberalerna och Centern inte ville gå med på Kristersson som statsminister med en moderat budget, då denna skulle behöva stöd från SD.
Socialdemokraterna och Löfven lyckades inte heller få ihop en regering även om de flirtade hårt med L och C. Slutligen röstades Moderaternas budget ändå igenom så nu är det den som gäller. Det ska också komma ytterligare en omröstning i januari om statsminister och alla har nu fått frågan att undersöka läget.
Vem som slutligen ska få ihop det är oklart. Det som är klart är att om ingen lyckas så blir det nyval, vilket troligen inte gynnar någon utöver SD. Dessutom finns risken att både Miljöpartiet och Liberalerna får för få röster och hamnar under gränsen för att få vara med. Det är med andra ord få som vill ha nyval.
Allt det här kommer så klart påverka framtiden men just nu är det framför allt M- och KD-budgeten som kommer påverka saker och ting. Det är den budget vi kommer rätta oss efter framöver oavsett vem som får makten. Deras budget satsar på försvaret, poliserna och välfärden. Det finns med en höjd brytpunkt för statlig skatt och pensionärerna väntas få någon hundralapp extra i månaden.
Lån under 2018
När det gäller lån så har det hänt lite under året. Reporäntan låg fortsatt på samma låga nivå (-0,50 procent) under hela året fram till sista mötet i december då man slutligen valde att höja räntan med 0,25 procentenheter till en ny nivå på -0,25 procent. Den höjningen räknas vara startskottet på fler långsamma höjningar över flera års tid.
2018 har alltså haft lika låga räntor som flera år tidigare. Det har varit billigt att ha bolån osv. Höjningen i december innebär dock att saker sakta kan förändras över tid. Det bör dock ta ganska lång tid innan räntan hunnit gå upp speciellt mycket, så vi behöver inte vara så oroliga inför 2019 men på sikt kommer saker att hända. Det är bra att fortsätta spara pengar i en räntebuffert för framtiden och även att amortera på bolånen.
Du kan fundera på att binda hela eller delar av ditt bolån om du känner att du har lite för små marginaler i din ekonomi för att klara osäkra räntehöjningar.
Högkostnadskredit införs
Något som har haft stor påverkan är de nya reglerna i konsumentkreditlagen gällande högkostnadskrediter, vilket var ett slag mot SMSlån. Alla lån med en ränta på max 30 procent plus referensräntan måste benämnas just högkostnadskredit.
Dessa får ha en maxränta på totalt 40 procent plus referensräntan (för 2018 alltså 39,5 procent då vi har minusränta) och även ett kostnadstak som säger att lånens kostnad totalt inte får överstiga det lånade beloppet.
De nya reglerna gjorde att de flesta långivare som hade SMSlån var tvugna att tänka om, eftersom det inte gick ihop sig längre. Många av dem sadlade om till att erbjuda kontokrediter istället med lite liknande upplägg. Reglerna har alltså gjort stor skillnad på lånemarknaden men man ska fortfarande se upp för onödigt dyra lån.
Bostadsmarknaden
Det blev en märkbar inbromsning på bostadsmarknaden under året som gått. Det har byggts mycket nytt men intresset har varit lite svagare. Bostadsmarknaden var tidigare glödhet och priserna pressades upp men nu har det börjat dala lite.
En del av detta beror givetvis på en lite mer osäker ekonomisk situation och skakig börs men det beror också på att amorteringskrav och andra krav på låntagare börjar ge lite mer effekt. Folk kan inte köpa lika dyra bostäder när det finns skuldkvotstak och olika begränsningar som gör det svårare att ha råd till bostaden. Detta speciellt i storstäderna.
För 2019 spår man att det till en början kommer bli köparens marknad och att priserna kommer pressas ytterligare. Exakt hur det kommer att se ut och hur mycket priserna kan tänkas gå ner vet vi ju givetvis inte. Det beror mycket på hur landets ekonomi i allmänhet ser ut och det får vi kanske vänta och se.
Sammanfattning
2018 kan väl sammanfattas som ett “lite sämre” år om man vill vara lite negativ. En börs som slutar på ganska mycket minus, osäkerhet i omvärlden på ganska hög nivå som påverkar oss och vår ekonomi och en risk för lågkonjunktur framöver. Ovanpå detta det mest långdragna och krångliga valet på mycket länge. Det är ju inte bästa betyget.
Visserligen finns det en del ljusglimtar också och om man bortser från den skakiga börsen så har det kanske ändå inte huggit till så hårt i våra plånböcker under året. På så vis har det varit ganska bra ändå. Men det känns som ett år då saker har satts i rullning och som kommer innebära en del förändring.
I och med att reporäntan höjdes för första gången på sju år eller något sådant i december så kan vi nu förmodligen se starten på lite högre räntor, även om det tar sin tid. Det innebär att det privatekonomiskt kan se lite annorlunda ut de närmaste åren, speciellt om det blir lågkonjunktur i samma veva.