Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

13 supertips för att prata pengar med din partner

Att vara i en relation och dela ekonomi med någon innebär en hel del utmaningar. Det är inte alltid lätt att kommunicera och att samarbeta på ett bra sätt när det gäller ekomiska frågor. Det kan vara så att man har olika syn på ekonomi eller kommer från skilda förhållanden eller så kanske man bara inte orkat eller velat ta tag i det. Här kommer massor av bra tips för hur du kan prata om pengar med din partner.

1. Börja prata om pengar så tidigt som möjligt i förhållandet

Så fort du börjat inse att du har träffat någon som du troligen kommer spendera framtiden med och som du troligen då också kommer dela ekonomi med på något sätt bör ni börja prata om pengar och ekonomi. Det är svårt att veta vilken inställning ni har till pengar innan ni börjat diskutera detta.

Prata pengar med din partner

Kanske en av er gillar att spendera utan att tänka på framtiden medan den andra är duktig på att spara och tänka framåt. Om ni har väldigt olika åsikter om hur ekonomin ska skötas är det bra att ni inser era skillnader tidigt. För att ni ska få ett bra förhållande i längden krävs det att ni kan komma överenes hyfsat väl och om ni har väldigt olika syn på pengar kan det antingen bli att en av er måste ändra uppfattning ordentligt eller att ni hela tiden kommer vara oense och bråka om pengar.

Givetvis ska man inte göra slut bara för att man har olika syn på hur ekonomin ska skötas men om man börjar prata om det tidigt så blir det en naturlig del av förhållandet, man upptäcker olikheter och kan jobba på att hitta en gemensamn grund som båda tycker är ok och man kan dessutom få lite nya synvinklar som kanske gör att man börjar tänka på ekonomi på ett annorlunda (kanske bättre) sätt.

2. Prata om pengar regelbundet

Det räcker inte att ni har ett prat om pengar och sen nöjer er med det. Om man ska lyckas måste man hålla i och konstant prata om pengar. Försök prata om pengar varje månad och sen kanske ha en större genomgång av ekonomin en gång i halvåret åtminstone. Ifall det dyker upp något specifikt problem eller någon situation som påverkar ekonomin bör ni prata om det direkt när det händer.

Se era diskussioner om ekonomi som en kontinueling del av er relation, något som är en grundpelare för att er relation ska fungera. Ju öppnare ni är och ju bättre ni samarbetar ju enklare kommer det vara att få allting att fungera. Ifall ni märker att det har blivit problem med ekonomin är det extra viktigt att ni tar tag i det tillsammans och löser det gemensamt.

3. Ingen tjänar på att ni börjar bråka

Prata pengar med din partner

En ganska enkel regel är att inget blir bättre av att ni bråkar. Ni kan ha olika åsikter om saker och ting men man löser inte problem genom att bråka, det leder bara till att man blir tjuriga och upprörda och kanske säger saker som man egentligen inte menar. För att lyckas med sina diskussioner om ekonomi måste man försöka förstå att det blir mycket bättre om man tar det lugnt och diskuterar på ett moget sätt.

Ifall du blir upprörd (och det kommer troligen hända vid ett antal tillfällen när du delar din ekonomi med någon annan) måste du ta några djupa andetag och minnas hur dåligt det blir att diskutera när man är upprörd. Det är dock inte bara viktigt att försöka hålla sig på en lagom lugn nivå, det är även väldigt viktigt att du tar upp med din partner varför du känner dig arg eller upprörd. Du måste förklara vad det är som du inte gillar eller som du blir upprörd av så att ni tillsammans kan lösa problemet. Kanske är det inte ens något direkt problem - kanske kan din partner snabbt ändra sig ifall han inser att han gör dig sur.

4. Sätt upp regler

Som alltid när man diskuterar något blir det sämre ifall man börjar bråka eller skrika på varandra. Man kommer ingenstans ifall känslorna tar överhanden och man blir sura på varandra. Det är dock ändå inte alltid lätt att prata ekonomi utan att någon blir upprörd då och då. Det kan ju tänkas att ni måste vara lite hårda ibland och säga ifrån eller visa på saker som ni har gjort fel. Därför behövs några bra regler.

För det första bör ni ha en regel om att ni inte får skrika eller höja rösten. Detta är bara kontraproduktivt och leder sällan till några lösningar. Så fort ni börjar höja rösten så bör ni helt enkelt ha som regel att ta en paus. Ofta kan det vara bra med en paus till dagen efter eller åtminstone låta ett antal timmar gå innan ni försöker igen.

Som andra regel kan ni ha att ni båda har rätt att begära en time-out. Tanken är att om det blir jobbigt och man känner att man inte orkar mer eller att man känner att man börjar bli upprörd så kan man ta en paus och återkomma senare. Båda parterna måste då gå med på en time-out och återuppta diskussionerna senare eller en annan dag. Den tiden man har på sig innan dess kan användas till att fundera igenom varför man blev upprörd och till att försöka hitta rätt ord för att förklara sin ståndpunkt på ett lugnt och sansat sätt.

5. Fundera på hur du kan bli bättre

Att vara tillsammans med någon innebär rent allmänt att man måste kompromissa och att man måste ge upp vissa saker. Det är samma sak med ekonomin. Du är inte perfekt och din partner är inte perfekt. Ni kommer båda ha era fel när det gäller ekonomi och pengar, vare sig det är att ni spenderar lite för mycket eller planerar för dåligt inför framtiden.

I ett hyfsat tidigt skede bör man fundera igenom vad man själv är dålig på och vilka ens egna brister är. Om man kan vara ärlig med sig själv och se sina egna svagheter kan man sedan även försöka att bli bättre på de sakerna. Så om ni sätter er ner och pratar igenom er huvudsakliga ekonomiska plan kan ni passa på att gå igenom vad ni båda är mindre bra på och vilka uppoffringar / förändringar ni är villiga att göra för att den gemensamma ekonomin ska fungera.

6. Diskutera era mål

Kom fram till gemensamma mål

Det är inte helt lätt att veta vad man vill med sitt liv och ännu mindre med sin ekonomi. Det är dock en ganska bra idé att fundera på vilka mål man har rent ekonomiskt och sen diskutera igenom dem med sin partner. Om ni ställer frågan "Hur vill du att din ekonomi / ditt liv ska se ut om X antal år?" och sedan försöka svara på den kan det underlätta en del.

När ni båda berättar lite vad ni har för mål och vad ni skulle vilja åstadkomma när det gäller sparande, inkomster, husägande och pension etc så märker ni snart om ni har väldigt olika tankar eller hyfsat lika. Ni märker var ni skiljer er åt och kanske att ni har lite olika idé hur ni ska komma dit. När ni båda vet vad den andra vill med sitt liv är det lättare att tillsammans planera en ekonomi som funkar för båda.

7. Var öppna och ärliga och ha full insyn i alla delar

En av de viktigaste reglerna för att få en gemensam ekonomi att funkgera och för att kunna ha bra kommunikation är att man alltid är ärliga och öppna med varandra. Det går inte att hemlighålla lån eller brist på pengar eller misstag man gjort i ekonomin för sin partner. Båda måste vara med på allt och veta hur det ligger till för att det ska vara riktigt bra.

Ifall man kommunicerar väl och båda har vetskap om allt så kan man ta gemensamma beslut, fråga varandra om råd, diskutera igenom eventuella problem och lösa dem tillsammans. Två huvuden är tveklöst bättre än ett. Dessutom så blir relationen lidande av att man inte är ärliga med varandra. Ifall man börjar hemlighålla saker kommer man bara må dåligt och det kommer att märkas med tiden.

Det är givetvis också viktigt att båda två visar intresse för ekonomin så att en av er inte skiter i vad som händer med pengarna. Ifall den ene vill vara öppen och ta hand om ekonomin tillsammans måste givetvis den andre vara villig att vara delaktig och ta ansvar för den gemensamma ekonomin. Om en person inte vill eller orkar så blir bördan mycket större på den andre och då är risken stor att det leder till problem och bråk längre fram.

8. Hjälp varandra, fråga om du inte vet

Det är inte helt otroligt att ni kommer ha olika mycket kunskaper och intresse för ekonomi. Om en av er kan mer är det bra om den personen hjälper den andre och försöker förklara så gott det går hur saker och ting funkar. Men ansvaret ligger inte alls bara på den personen utan ifall du känner att du inte förstår något är det viktigt att du frågar eller ber om en förklaring.

Har du bara viljan att ta hand om ekonomin tillsammans så kommer det gå bra, även om du inte kan så mycket. Så länge ni är öppna och diskuterar allt tillsammans har du möjlighet att ställa frågor och prata om sådant som är oklart. Ifall ni har en bra relation så är det inga problem att säga att man inte vet - du kommer inte bli retad eller idiotförklarad utan bara få hjälp att reda ut det.

9. Fundera ut vad du vill veta inför pratstunden

Det här med att ställa frågor är bra som vi precis sagt ovan. Men det kan även vara en annan typ av frågor - sådant som du vill veta om den andre personens ekonomi eller om er gemensamma ekonomi. T ex kanske du vill ta reda på hur mycket din partner spenderar på kläder och nöjen eller hur mycket han / hon sparar etc. Du kanske även har frågor om hur ni ska göra med era befintliga skulder, när ni kan köpa ett hus eller vad som helst i princip.

Såna här frågor är det bra att förbereda i förväg så att man har dem redo. Kommer du att tänka på något när du sitter på toaletten eller när du går på stan, kom då ihåg den frågan och ta med den till er pratstund. Ibland kan det underlätta att skriva ner frågorna du har så att du inte glömmer dem. Ställ dina frågor och var inte rädd att fråga på. Se dock även till att svara så gott du kan på din partners frågor.

10. Du är inte perfekt - erkänn när du har fel

Det är jobbigt att erkänna sina fel. Det är ingen hemlighet. Det kan vara svårt nog att erkänna för sig själv att man har gjort fel och det är klart mycket jobbigare att erkänna det för sin partner. Men har man gjort något dumt, handlat för mycket eller för dyrt eller på något annat vis hanterat en situation dåligt så måste man helt enkelt erkänna det.

Även om det känns lite jobbigt att säga att man gjort fel eller gjort något dumt så är det bara positivt. Om din partner respekterar och tycker om dig så kommer han / hon inte klaga på dig och vara dum utan försöka stötta dig. När du erkänner att du har fel visar du även att du är mogen och har självdistans. Det skickar bra signaler till din partner och skapar tillit mellan er eftersom ni är ärliga och öppna med varandra.

När du har något du vill klaga på hos din partner, t ex något du tycker att han / hon gjort fel eller som behöver förändras, ska du inte bara slänga fram allt som han / hon gjort fel rakt av. Tänk på att du inte heller är perfekt och försök gärna slänga in något av dina egna misstag samtidigt som du tar upp ett av din partners misstag. På så vis kan du visa att ni båda gör fel och att ni båda tillsammans måste jobba för att bli bättre och få en bättre ekonomi. Då blir det inte bara klagande utan en mer ömsesidig process.

11. Sätt upp personliga mål för er båda

Två personer kommer alltid ha lite olika syn på ekonomi och hur man ska hantera pengar. Båda har sina styrkor och svagheter. När ni diskuterar ekonomin kan ni försöka titta på vad var och en av er ska jobba med i vardagen. Om en av er kanske shoppar lite för mycket kläder kan den personen ha som mål att dra ner på shoppandet och den andre kanske har som mål att äta ute mer sällan eller spara in pengar på något annat.

Ibland behövs det många olika mål av det här slaget, om man känner att man inte har riktig balans i ekonomin och det är snålt med pengar i slutet av månaden. Ibland är det inte direkt frågan om mål som handlar om att spara pengar utan mer övergripande mål. Det kan vara att kommunicera bättre om pengar och ekonomi, att lära sig mer om hur privatekonomi funkar, att sätta sig in i olika investeringsformer eller att förändra något beteende rent allmänt.

Ni har nytta av att sätta upp både gemensamma och individuella mål så att ni kan sträva mot något tillsammans men samtidigt även har era egna mål beroende på vad ni känner att ni behöver bli bättre på. Lyssna på vad din partner föreslår när det gäller dina mål men känn också efter själv vad du skulle behöva jobba med och gör så gott du kan.

12. Stötta varandra och var snälla

I ett förhållande måste man stötta varandra och vara snälla mot varandra. Detta gäller givetvis i hög grad även när man diskuterar sin gemensamma ekonomi. Det funkar inte att bara klaga hela tiden eller att vara defensiv och upprörd. Ifall din partner erkänner sina misstag bör du vara stöttande och självklart inte klaga eller strö salt i såren. Det är jobbigt nog att erkänna misstag utan att någon är där och säger dumma saker som gör det värre.

Det hela är så klart en tvåvägsgrej, ni måste båda stötta varandra och känna att ni är bekväma med att prata om allting och att vara ärliga. Om man inte känner sig bekväm eller tänker att den andre bara kommer klaga när man erkänner något som man gjort fel är risken att man låter bli att berätta det. Då har det snart hemligheter för varandra och då dröjer det heller inte speciellt länge innan ingen har riktig koll på ekonomin. Det är väldigt svårt att ha en hälsosam gemensam ekonomi ifall man inte har en bra överblick, och en bra överblick kan man inte ha om man inte känner till allt.

13. Ifall det verkligen inte går - hitta en annan väg

Jobba på dålig kommunikation

Visst vore det trevligt om man kunde sitta och prata om ekonomi utan att känslorna svallar upp och ni blir sura. Även om man försöker följa tipsen ovan om att inte blanda in känslor och att försöka ta en time-out för att lugna sig så kanske det inte alltid funkar. En del människor är känslomänniskor och har helt enkelt svårt för att diskutera sådant som upprör dem.

Om du och din partner bara bråkar eller inte kan sitta ner och diskutera ekonomin utan att blanda in för mycket känslor kanske det är bättre att helt enkelt inte göra det öga mot öga. Det är kanske mest praktiskt att prata "live" men det är inte ett måste att man sitter tillsammans och går igenom saker. Det kan fungera att göra ganska mycket av detta skriftligt, t ex genom att skicka mail till varandra.

Det kanske kan ses som en omständig lösning att försöka prata pengar via mail men om man verkligen inte kan göra det öga mot öga utan att känslorna rinner över så kan det vara värt ett försök. När man skriver blir man inte upprörd på samma vis och man hinner tänka efter och fundera ut vad man ska skriva innan man skriver det. Då kan man låta bli att säga många av de saker som man annars kanske hade råkat säga i stundens hetta och som bara gör skada. Man kanske också får mer tid att tänka och kan formulera sig bättre och ställa de frågor man egentligen har men som man glömmer bort när man sitter tillsammans och tjafsar.

Detta kan vara en väg att gå om ni har problem att diskutera pengar på vanligt vis och kanske kan det vara ett sätt att komma igång med en riktig diskussion. Efter ett tag kanske ni båda har lärt er mycket nog om varandra och er gemensamma ekonomi för att åter våga prata "live" och då inte bli lika upprörda eftersom ni har löst de största problemen. I värsta fall, om detta inte funkar heller, kanske någon slags handledare / terapeut kan hjälpa er att kommunicera bättre rent allmänt.

Följ oss på Facebook