Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Semester, USA och ekonomiskt tänkande

Det har varit ganska lugnt på bloggen ett tag nu och det beror huvudsakligen på att jag har haft semester och varit bortrest ett tag. Nu är jag dock på plats igen och tänkte inleda bloggandet med lite allmänna reflektioner (självklart med en nypa ekonomi).

Jag har spenderat hela juli i USA där jag har utforskat en hel del av Kalifornien. Den här resan har varit en sån där resa som man verkligen sett fram emot och velat göra. Inte bara en resa utan ett litet äventyr. Något man kan minnas länge framöver.

Många håller nog med om att resa är en av de roligare sakerna man kan göra och en av de saker man gärna sparar pengar till. Det är inte direkt billigt att resa om man ska åka långt bort och vara borta ett tag, men eftersom det brukar bli en fantastiskt rolig upplevelse är det nästan alltid värt det.

Min resa gick givetvis på en del pengar när man räknar in själva resan, boende, mat och dricka, hyrbil i en månad, nöjen och allt sånt där. Jag visste att det skulle kosta en del men jag var beredd att lägga de pengarna för att få en riktigt kul semester och många bra minnen. Turligt nog hade jag sparat ihop pengar tidigare och kunde använda dem för resan.

Eftersom jag var borta ganska länge var planen att leva lite enklare. Detta gällde framför allt boende men jag hade även en ungefärlig budget när det gällde mat och sådant. Jag ville inte behöva snåla med pengar till nöje och tvingas hoppa över saker som jag ville göra, så där var min budget ganska flexibel. Det är bra att ha en grundläggande idé när det gäller det ekonomiska men man får se till att man inte är för hård mot sig själv heller så att man missar att ha skoj.

Det är inte helt lätt att räkna ut hur mycket en resa kommer att kosta totalt med mat, lite alkoholhaltig dryck, boende (när man inte bokat allt boende i förväg, vilket vi inte gjorde), bensin, nöjen, inköp av t ex kläder och andra saker plus blandade småsaker. Man får göra så gott man kan när man gör planerar. I mitt fall gjorde jag nog av med ganska exakt så mycket som jag hade tänkt men då köpte jag även lite mer kläder än planerat.

Vill du göra en bra budget och planera inför din resa är tipset att försöka vara ganska noggrann när du räknar på dina kostnader. Räkna på vad boendet kostar i genomsnitt och hur mycket du troligen kommer äta för varje dag etc. Se till att du lämnar utrymme för nöjen och att göra roliga saker. Det kostar ofta mer än man tror och det är inte skoj att tvingas hoppa över något för att budgeten inte tillåter. Glöm inte bort att räkna med alla eventuella kostnader som bensin till hyrbil eller mat under dit- och hemresa.

Att ha råd med sin drömresa

Det är som sagt ingen hemlighet att det kostar en hel del att ge sig ut på en längre resa. Man får räkna med att punga ut många tusenlappar för flyg, boende, mat, dryck och nöje. Men det är som sagt troligen värt det. Det gäller dock att man har en tillräckligt god ekonomi för att genomföra resan, då det precis som med allt annat kan bli dåligt om man ger sig ut och reser när man egentligen inte har råd.

Det är ingen större skillnad på att köpa en resa och att t ex köpa en bil. I båda fallen måste man vara medveten om att man har råd och att det finns en hyfsad ekonomi som grund. Skillnaden är att bilen finns kvar och har ett värde, så att du i framtiden kan sälja den igen och få tillbaka en del av din investering. När du reser har du dina minnen men pengarna får du aldrig tillbaka.

Av detta skäl bör man vara minst lika ekonomisk i sitt tänkande när man vill resa som när man vill köpa någonting i stil med en bil eller en dyr tv. Pengar till en resa är pengar som man inte får igen och det är som sagt nästan alltid värt det, men det innebär också att man måste ha lite pengar över som är tillgängliga att spendera.

Allra bäst är att spara ihop pengar till sin resa så att man har pengarna på kontot innan man ger sig av. Då vet man att man är säker och att det inte blir nåt strul med ekonomin och man riskerar inte dyra kostnader för kreditkort eller lån. Med en ordentlig budget för sin resa kan man oftast klura ut hur mycket den kostar så att man vet hur mycket pengar man behöver och vad man har att röra sig med.

Jag hade väldigt roligt på min resa och rekommenderar alla att ge sig ut och åka. Man får inte gå och tänka för mycket och vela eftersom det då kanske inte blir av alls. Ibland måste man bestämma sig så att man verkligen kommer iväg på sin drömsemester. Försök dock att vara ute i god tid så att du kan börja spara pengar och planera ordentligt.

Följ oss på Facebook