Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Mindre i förpackningen ett sätt att smyghöja priset

Något som jag kan störa mig rejält på är att företag (som tillverkar och säljer produkter och kanske då oftast ätbara saker) ibland väljer att dra ner på innehållet i sina förpackningar, alltså inte tillfälligt utan permanent. Detta givetvis utan att meddela oss konsumenter om att det är mindre i. Och framför allt utan att sänka priset på varan heller.

Det finns många exempel på detta, troligen långt många fler än jag någonsin kan ha koll på, men jag har själv uppmärksammat ett sådant exempel som är väldigt tydligt. Det handlar här om den klassiska fredagsfavoriten chips.

Mindre chips i påsarna men samma pris

Förr i tiden fanns det chipspåsar på 200 gram och sen stora påsar på 300 gram. Efter hand verkar det som att satsningen på 200-gramspåsen blev mindre och det var framför allt 300 gram som tog över. So far so good. Vi svenskar gillar chips helt enkelt.

Men sen en dag bestämde sig både OLW och Estrella, som är de stora chipsmärkena i Sverige (det finns givetvis en del andra nu också, inklusive matkedjornas egna märken), för att ändra om så att det bara är 275 gram i en stor påse. De har alltså tagit bort 25 gram, vilket är lite drygt 8 procent av det totala innehållet.

Jag har inget problem med att de gjorde om påsen till att bara innehålla 275 gram istället för 300 gram. Ur hälsosynpunkt är det väl till och med bra med tanke på att chips inte är så nyttiga. Det jag har problem med är att man gör det mer eller mindre i smyg. Det står inte direkt på påsen “Nu 8 procent mindre chips i påsen!”. Något sådant har jag aldrig sett.

Så fort någon stoppar i lite extra i en förpackning så står det med stor text och glada färger att man får 5, 10 eller 20 % extra i den här förpackningen minsann. Du får en bonus om du köper den här produkten! Vi kanske inte ens tar ut ett högre pris för det här extra du får..eller? Det är i vilket fall en stor grej varje gång man får något extra, men när de tar bort något så är de knäpptysta.

Priset ligger kvar trots mindre innehåll

Dessutom har de inte heller sänkt priset på produkten efter att de har tagit bort innehåll. Priset ligger kvar på samma nivå. Att höja priset på en klassisk produkt är aldrig speciellt populärt bland kunderna och det vet givetvis företagen om. Jag skulle tro att det påverkar försäljningen varje gång man väljer att höja priserna.

Däremot om man låter priserna vara kvar men minskar innehållet lite, så att man får motsvarande effekt på vinsten, då märks det inte på samma vis. Folk fortsätter köpa som vanligt och det är kanske inte ens alla som inser att det är mindre i påsen än det brukade vara. Det är inget man märker vid första ögonkastet. Speciellt inte då påsens storlek verkar vara mer eller mindre oförändrad sen dagarna då det var 300 gram i den.

Nu är väl 25 gram inte jättemycket att bråka om. Det är mest principen att de har tagit bort innehåll lite i hemlighet. När jag var i mataffären häromdan så såg jag dock att OLW hade en ny sorts chips som var “Limited Edition”. Det var ett par olika smaker som kanske ska räknas som somriga. Dessa påsar innehöll bara 250 gram istället för 275 gram. De har alltså tagit bort ytterligare chips.

Nu alltså hela 50 gram borta från den klassiska påsen på 300 gram. Det är ändå 16,6 % som är borta från originalstorleken. Och trots detta är påsen mer eller mindre lika stor som tidigare och priset är vad jag kan se detsamma som det var när påsarna innehöll mer.

Visst får man justera pris lite för inflation osv, så det är inte rimligt att något ska kosta exakt samma som för 10 år sedan, men då föredrar jag ändå att de höjer priset lite istället för att de i smyg tar bort innehåll. Det känns mer öppet och ärligt och det gör att man som konsument vet vad man får.

Hela den här grejen med att lägga i mindre i förpackningarna tycker jag känns som en aningen tveksam väg att gå. Om man inte gör det tydligt att innehållet har blivit mindre, t ex genom att skriva det på påsen eller att göra reklam när man meddelar detta, så kommer folk att bli lurade. Just eftersom det inte alltid är lätt att upptäcka.

Men ingen vill givetvis göra reklam för att de har mindre i förpackningen men priset är detsamma. Eller skriva ut det på påsen. Det är inte bra marknadsföring för produkten direkt. Jag kan då ta att man väljer att göra påsen märkbart mindre eller skriver ut hur många gram den innehåller på ett tydligare sätt, så att folk verkligen ser att något har hänt. Annars blir vi helt enkelt lurade och det känns sådär.

Följ oss på Facebook