Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Uppdatering om reporänta och amorteringskrav

I dagarna har det hänt både det ena och det andra. För det första har Riksbanken ännu en gång tagit beslut om reporäntan och denna gång blir den kvar på samma nivå, -0,35 %. Dessutom har även amorteringskravet återigen haft en del motgångar då Kammarrätten säger att det inte funkar med hänvisning till grundlagen.

Beslutet om nya reporäntan

Den 28 oktober hade Riksbanken ett möte och beslutade att behålla räntan på samma som tidigare, alltså -0,35 %. Skälet till att de valde att ligga kvar var att det ser lite ljusare ut i den svenska konjunkturen och inflationen verkar vara på väg åt rätt hål - MEN samtidigt så finns det en hel del osäkerhet gällande den globala konjunkturen. Inflationen ser också ut att öka i en lite långsammare takt än man först hade bedömt.

Det finns alltså både vissa saker som ser bra ut och vissa saker som ser lite mindre bra ut och som är osäkra, så om man väger dessa mot varandra blir ganska jämn balans och man väljer då att stanna på tidigare nivå. Det hade tidigare spekulerats i om man skulle sänka reporäntan ytterligare och att det kanske behövs, men så blev alltså inte fallet.

Ny reporänta och amorteringskrav på bolån granskas

Riksbanken är redan nu i en lite jobbig sits eftersom de redan har sänkt räntan så mycket tidigare. Tanken var att dessa sänkningar redan vid ett tidigare tillfälle skulle ge resultat och att inflationen skulle öka osv. Det har dock inte riktigt hänt och nu har man kommit till en historiskt låg punkt när det gäller räntan, som är en bra bit under nollränta.

Att sänka räntan ännu mer ger kanske inte lika stor effekt längre och det är ju också en mer och mer drastisk åtgärd med tanke på att vi nu ligger en bra bit på minus. Riksbanken vill föra en mer "expansiv penningpolitik", som de kallar det, och det går förutom räntesänkningar ut på att t ex stödköpa statsobligationer osv.

De hoppas att kunna höja räntan igen framöver men det är osäkert när första höjningen kan tänkas komma. Innan dess är det inte alls omöjligt att det kommer en ytterligare sänkning för att försöka blåsa ytterligare liv i inflationen, där målet är att få den att ligga stabilt på runt 2 procent. Som det ser ut kommer vi alltså kunna åtnjuta en väldigt låg ränta ett ganska bra tag till framöver, men tids nog kommer höjningarna av räntan igen.

Bakslag för amorteringskrav på bolån

Nyligen skrev jag, och även många andra, om att det återigen var aktuellt med ett amorteringskrav på bolån. Denna gång verkade det som att man hittat en lösning som skulle fungera men den blev ändå stoppad.

Det var tidigare tanken att beslutet skulle tas av Finansinspektionen men det gick inte enligt lagen. Man försökte då göra om förslaget så att beslutet skulle tas av Regeringen istället men även detta verkar stoppas då Kammarrätten säger att det krävs någon form av lagstiftning för att kunna införa något sådant krav.

Det betyder inget definitivt stopp bara för att Kammarrätten säger ifrån. Regeringen kan ta beslutet själva men visst är det bra att lyssna på dem och ta till sig deras expertis. Troligen kommer detta inte innebära slutet för ett amorteringskrav på bolån men det kan tänkas att man ytterligare funderar på hur ett sådant krav ska läggas upp och hur man ska förankra det i lagen osv. Det kan göra att amorteringskravet rent allmänt blir lite fördröjt.

Till grund för amorteringskrav på bolån ligger en allmän rädsla för att vi svenskar har för höga skulder i förhållande till hur mycket pengar vi tjänar. Skuldsättningen i Sverige är ganska hög och det har talats om olika åtgärder för att hämma den och få den till en bättre nivå. Amorteringskravet var en av de första och lite mer försiktiga stegen för att hantera detta. Andra förslag var t ex slopande / minskning av ränteavdragen och även införande av ett skuldtak. Du kan läsa lite mer om dessa åtgärder i ett av våra tidigare blogginlägg.

Följ oss på Facebook