Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Tv-licensen ersätts av skatt?

Man har länge funderat på det här med tv-licensen och vilket som är den bästa lösningen. Rapport efter rapport har skrivits där man slutligen ändå konstaterat att det är bäst att köra på som vanligt. Men nu kanske det ändå lutar mot att man satsar på att göra om licensen till en skatt istället. Det har sina fördelar, åtminstone för staten.

Fördelarna med att införa en skatt

Fördelarna med att göra om tv-licensen till en skatt är faktiskt ganska många. För det första skulle en skatt göra att ingen kan smita ifrån att betala. Som det är nu är det runt 10% av befolkningen som faktiskt borde betala som smiter undan. Det är en hyfsat stor andel och inkomsterna som uteblir är inte direkt växelpengar.

För det andra är det inte helt billigt att driva Radiotjänst i Kiruna. Det är de som är ansvariga för att driva in pengarna för tv-licensen. Det kostar ca 159 miljoner kronor plus alla pengar man lägger på att driva in skulder från personer som inte kan eller vill betala. Motsvarande kostnad för att Skatteverket skulle sköta om det hela beräknas bli 34 miljoner.

Ett tredje argument är att det är allt svårare att avgöra vem som ska betala och vem som slipper undan. Nu för tiden finns det så många olika sätt att se på tv och man kan kolla på mobilen, via datorn etc. Likadant är det med radio.

Nackdelarna med att införa en skatt

Den stora nackdelen som folk pratar om är att politikerna skulle få mer makt över public service. Man är rädda för att politiker genom anslag och liknande kan få ett visst inflytande över det som ska vara helt och hållet oberoende.

Rädslan är att det kommer bli svårare att granska politiker, göra oberoende reportage och allt sådant om man blandar in staten i public service. Cheferna inom public service är alltså fortfarande emot att göra om tv-licensen till en skatt, även om även de inser bristerna med det nuvarande systemet. Det ser dock ut som att de kanske inte längre kan hålla förändringarna borta.

Följ oss på Facebook