Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Tv-avgift för alla med dator eller mobil

Nu har tiden kommit då man måste betala tv-avgiften inte bara om man har en tv eller en dator med tv-kort utan det räcker att du har tillgång till Internet på din dator, surfplatta eller smartphone. Det innebär att alla som har t ex en dator eller smartphone är skyldiga enligt lag att betala tv-avgift och det är nog inte många som ärligt kan säga att de inte borde betala.

Lagen säger att all utrustning som kan ta emot tv-sändningar ska omfattas av tv-licensen och då ska man betala avgiften också. Sedan tv-sändningar dök upp på Internet och SVT Play började sända SVT:s program även på nätet gäller att även all utrustning som kan spela upp detta räknas som sådan utrustning. Det räcker alltså med att man har en dator, surfplatta eller smartphone med tillgång till Internet för att man enligt lag ska behöva betala tv-avgift.

Många är emot den här utvecklingen och det faktum att man i princip inte kan undkomma att betala tv-avgiften. I dagens samhälle är det nog inte många som inte har vare sig en dator eller smartphone och även om man aktivt valt att inte ha en tv (t ex för att spara lite pengar eller för att man inte känner behov) så kan man alltså inte slippa undan. T ex studenter som ofta har ont om pengar kan inte längre välja bort tv:n för att spara in på den här utgiften. Datorn kan studenter sällan välja bort.

Radiotjänst säger att de kommer att börja lite lugnt med att påminna folk om den nya lagen och inte ge sig ut på någon häxjakt för att hitta folk med datorer och smartphones. Ifall du för närvarande inte betalar tv-avgiften kan det tänkas att du blir kontaktad och påmind om vad som gäller men du kan givetvis även själv aktivt anmäla innehav.

Internetleverantören Bahnhof erbjuder sina kunder att spärra streaming från SVT Play, vilket gör att man inte kan ta del av SVT:s sändningar på nätet. Tanken är att detta skulle göra att datorn eller surfplattan inte kan ses som en tv-mottagare och att man då skulle slippa betala avgiften för den här typen av utrustning.

Radiotjänst säger dock att det inte hjälper att spärra SVT Play eller liknande då det handlar om en avgift för tv-mottagare rent allmänt och så länge man har en sådan spelar det ingen roll ifall man kan ta emot specifika sändningar eller ej. Det är inte just SVT Play det handlar om utan möjligheten att kunna se på sådana sändningar, oavsett vilken kanal de kommer från. Så länge du har en dator / surfplatta / smartphone med en fungerande Internetuppkoppling är du alltså i princip betalningsskyldig.

Följ oss på Facebook