Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Snart släpps Sveriges nya pengar

Som bekant håller Riksbanken på att förnya våra pengar och byta ut de gamla modellerna mot nya mer säkra varianter. Dessutom får vi två nya valörer, nämligen 2-kronan och 200-kronorssedeln. Snart är de första nya sedlarna här.

Den 1 oktober i år är det meningen att de första av våra nya pengar ska släppas. Då kommer det fyra nya sedlar, för valörerna 20 kr, 50 kr, 200 kr och 1 000 kr. Sedan får vi vänta ett år tills den 1 oktober 2016 för att få ytterligare två sedlar, nämligen en ny för 100 kr och 500 kr.

När det gäller mynten så blir det också en del förändringar. Det enda mynt som får vara kvar i sitt nuvarande utförande är 10-kronan. Vi får en ny design för både 1-kronan och 5-kronan plus att vi får ett nytt mynt i form av en 2-krona. Nytt för dessa mynt är att de är nickelfria, lite mindre än de gamla och inte lika tunga. De får även en ny färg och ser koppar-/ bronsfärgade ut istället för den gamla silverfärgen.

Ett av de stora skälen till att byta ut sedlarna är att man vill göra dem säkrare och svårare att förfalska. De nya sedlarna har exempelvis en liten ikon, som kommer vara olika beroende på vem som gestaltas på sedeln, vilken skiftar i färg när man byter vinkel på sedeln. Detta är något som är klart svårare att få till för den som vill skapa falska sedlar. De har även andra specialare så som mikrotext, säkerhetstråd, vattenmärken och UV-bilder - allt för att hindra att någon förfalskar dem.

Gamla sedlar och mynt blir ogiltiga

Man ska ha koll på att de gamla sedlarna för 20 kr, 50 kr och 1000 kr kommer att vara ogiltiga efter den 30 juni 2016. Så ifall du har gamla sedlar liggande i madrassen eller någon annanstans är det viktigt att du handlar upp dem, sätter in dem på banken eller växlar in dem mot nya sedlar innan detta datum.

Sedlarna för 100 kr och 500 kr plus alla gamla mynt som ersätts med nya (vilket alltså inte innefattar 10-kronan som behålls i sin nuvarande form) kommer att bli ogiltiga från den 30 juni 2017 så det gäller på samma vis där att göra sig av med alla sedlar av dessa valörer plus alla gamla mynt innan dess. Det kan vara speciellt intressant med mynten eftersom många kan ha pengar liggande i spargrisar eller burkar som de har samlat på sig och även dessa måste man komma ihåg att tömma innan pengarna blir oanvändbara.

De nya motiven på sedlarna

Alla de nya sedlarna har nya motiv där olika kända svenskar har fått vara med. De nya sedlarna kommer att prydas av följande personer och se ut så här:

20-kronorssedeln - Astrid Lindgren
Ny 20-kronorssedel Astrid Lindgren

50-kronorssedeln - Evert Taube
Ny 50-kronorssedel Evert Taube

100-kronorssedeln - Greta Garbo
Ny 100-kronorssedel Greta Garbo

200-kronorssedeln - Ingmar Bergman
Ny 200-kronorssedel Ingmar Bergman

500-kronorssedeln - Birgit Nilsson
Ny 500-kronorssedel Birgit Nilsson

1 000-kronorssedeln - Dag Hammarskjöld
Ny 1000-kronorssedel Dag Hammarskjöld

Hos Riksbanken kan du se alla sedlar och få mer info om personerna som figurerar på sedlarna och även lite bakgrundshistoria om varför dessa personer har valts och bilderna som använts osv. Du kan även få mer info om vad som gör våra nya sedlar säkra och svåra att förfalska. Ganska intressant läsning.

Följ oss på Facebook