Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Riksbanken höjer slutligen reporäntan från -0,50 % till -0,25 %

Nu har det alltså hänt till slut, att Riksbanken beslutat tat höja räntan. Det är första höjningen på sju år! De höjer den från -0,50 procent till -0,25 procent. Motiveringen är att inflationen ligger nära målet och att Sveriges ekonomi är stark. Detta lär vara startskottet på en långsam fortsatt höjning av räntan över tid.

Riksbanken höjer styrräntan

Många har varit skeptiska till att vi har haft kvar minusräntan så länge och att det inte har kommit höjningar tidigare. Riksbanken har dock varit väldigt försiktiga för att inflationen ska hamna på rätt nivå och det har varit många oroligheter och problem i omvärlden som har skapat osäkerhet även i Sverige.

De säger nu att det fortfarande finns en del orosmoln i omvärlden såsom Trump och hans handelskrig och Brexit, men då inflationen och Sverige i allmänhet går bra så var det dags för första höjningen. Deras prognos säger sedan att det kommer en höjning av räntan under andra halvåret nästa år, också på 0,25 procentenheter och därefter planeras två höjningar per år i samma storleksordning.

Det skulle innebära att räntan i slutet på 2020 ligger på runt 0,50 procent. Dock säger Riksbanken också att man kommer vara lyhörd och hålla koll på vad som händer med vår ekonomi och runt om i världen och anpassa höjningarna och hastigheten efter detta. Så prognosen kan givetvis revideras, så som den har gjorts många gånger hittills.

Början på högre räntor och dyrare bolån

Vi har i Sverige haft en galet låg räntenivå länge. För många är den här nivån det enda som de egentligen vet eftersom de inte har upplevt höga räntor under den tid de har ägt en bostad. Jag är själv en av dem. Det är dock inget som säger att det är normalt att ha minusränta och väldigt låg ränta, även om många tycker att det känns normalt efter så lång tid.

Räntan kommer att höjas nu, sakta men säkert, och det kommer också att påverka våra plånböcker genom dyrare bolån och högre kostnader. Förhoppningsvis har alla passat på att spara lite extra pengar nu när bolånen har varit billiga, så att det finns en viss buffert tills dess att det kostar mer.

Det gäller också givetvis att ha lite större marginaler i sin budget. Man måste ta höjd för en räntenivå som ligger klart högre än dagens när man köper sin bostad och planerar sina utgifter. Man bör klara en ränta på över 6 procent och det är också något man bör räkna på när man avgör hur dyr bostad man har råd att köpa.

Nu är det inte troligt att boräntan kommer att gå upp till 6 procent på länge men den kommer helt klart att gå upp en del. Det kan ta ett tag men om några år kan den ha mer än fördubblats. Om vi räknar med att Riksbanken höjer räntan med 0,50 procentenheter per år efter nästa år så har vi i slutet på 2021 en ränta runt 1 procent. Det låter inte så mycket med med tanke på att den för några dagar sedan var -0,50 procent så är det alltså en höjning med ungefär 1,50 procentenheter.

Räkna med att klara högre bostadskostnader framöver

Snitträntan för bolån ligger idag runt 1,50 procent och om även boräntan skulle höjas lika mycket som reporäntan så skulle den alltså fördubblas på tre år. För dig som äger en bostad och har ett bolån blir det då också dubbla räntekostnaden per år. Om du har ett bolån på 3 miljoner kronor innebär det att din räntekostnad ökar från (räknat på snitträntan som utgångspunkt) 3 750 kr per månad till 7 500 kr.

Det är alltså en dubbling av räntekostnaden och det är ytterligare 3 750 kr som du måste ha råd att lägga på detta. Den som har goda marginaler i ekonomin och har gjort en budget som har räknat med högre räntor bör givetvis också klara detta utan problem. Det är dock inte alla som har lika goda marginaler och då blir det tuffare.

Det är viktigt att spara pengar när räntan är låg för att ha en buffert att ta ifrån om du behöver lite hjälp när räntan går upp. Du kan också överväga att binda bolånet på längre sikt för att skydda dig lite mot räntehöjningar framöver. Du får betala lite mer nu men vet åtminstone att du har en räntekostnad varje månad som du kommer klara att betala.

Nu vet vi inte exakt hur snabbt och hur exakt bankerna kommer att höja sina boräntor men SBAB har redan varit framme och höjt den rörliga räntan och 1-årsräntan med 0,25 procentenheter och 2-årsräntan med 0,15 procentenheter.

Följ oss på Facebook