Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Riksbanken har sänkt reporäntan igen

Igår kom beskedet att Riksbanken återigen sänker reporäntan och att den nu landar på -0,25 procent. Vi har alltså nu en negativ ränta som börjar bli märkbart negativ. I detta inlägg diskuterar jag lite varför räntan sänkts ytterligare och vad det kan tänkas innebära för oss vanliga svenskar.

Till att börja med kan vi väl fråga oss varför Riksbanken tog beslutet att sänka reporäntan med ytterligare 0,15 % till -0,25 %. De säger själva att deras tidigare sänkningar och de åtgärder som de har gjort har gett ganska bra resultat och att inflationen har börjat öka en del. De är dock oroliga för att det inte är tillräckligt och de är även oroliga för att t ex en stärkt krona ska bidra till att den avtar.

Att inflationen går upp på längre sikt är Riksbankens stora mål och för att åstadkomma det har de utövat vad de kallar för en "mer expansiv penningpolitik", vilket väl i grund och botten är kod för att de vågar göra något lite mer drastiskt som att sätta en minusränta och att sänka den ytterligare nu. De lägger alltså ganska mycket krut på att säkra sina mål. De stödköper dessutom statsobligationer för 30 miljarder kronor.

Riksbanken säger även att de är beredda att vara ännu mera "expansiva" i sin penningpolitik vid behov och att det kan komma fler sänkningar av reporäntan ifall de känner att det skulle behövas. Vi vet alltså inte riktigt hur det kan bli i framtiden men det är åtminstone inte speciellt troligt att de kommer höja räntan på ett ganska bra tag. Gårdagens beslut visar åtminstone på att de är beredda att ta i med hårdhandskarna.

Hur påverkar en sänkning av styrräntan oss?

Egentligen kan man väl säga att sänkningen påverkar oss på samma vis som alla andra sänkningar har påverkat oss de senaste åren. En lägre reporänta innebär längre räntor på alla fronter och det märks t ex på bolån och andra lån. Det börjar redan komma sänkningar av bolåneräntorna nu efter beskedet, men det är inte säkert att det blir så stora sänkningar. Det kommer dock finnas bra möjligheter att pruta.

Redan tidigare hade vi bedrövliga räntor på sparkonton och detta gör det ju inte bättre. En negativ reporänta kan eventuellt innebära negativa räntor på våra bankkonton - alltså att vi måste betala pengar till banken för att vi har våra pengar liggande på deras konton, snarare än att de betalar oss. Det var redan vid första sänkningen under 0 % en viss oro för detta men det har inte blivit några sådant hos bankerna.

Jag har redan tidigare sagt att det troligen inte blir några negativa räntor på sparkonton och lönekonton etc med en reporänta på lite minus, eftersom kunderna skulle ogilla detta så mycket och bankerna inte vågar ta risken att kunderna flyr. Jag sa då också att det kanske finns en gräns, om reporäntan sänks ytterligare, där bankerna dock känner sig tvingade att börja införa negativa räntor.

Det är lite svårt att säga ifall den gränsen nu har nåtts men jag tror fortfarande att bankerna ser riskerna med att införa negativ ränta på sparkonton. Det har redan skett på vissa banker i t ex Tyskland men det är en viss risk att göra så eftersom det känns så grundläggande fel att man skulle tvingas betala för att ha sina pengar hos banken. Man är van att få en liten slant som tack för att man har sina pengar insatta och ifall de plöstsligt tar betalt för det kan nog ganska många tänka sig att flytta sina pengar till en bank som inte tar pengarna på detta vis.

Bra läge att investera sina pengar

En sänkt reporänta kan givetvis ha en del andra effekter också, t ex att det blir ännu lite bättre att ha sina pengar på ett Investeringssparkonto och att investeringar rent allmänt frodas. När pengar är "billiga" som de är nu blir det ett gynnsamt klimat för börsen. Dessutom vill folk kanske hitta nya sätt att investera sina pengar istället för att låta dem ligga på ett sparkonto - något som ger lite bättre avkastning - och då är aktier och fonder ett alternativ.

Börsen har redan gått väldigt bra i år så man får givetvis vara lite försiktig med hur man väljer att investera dem men det finns alternativ som är mer intressanta än sparkonton utan tvekan. Ett av skälen till att det har gått så pass bra i vinter är t ex att ECB (Europeiska centralbanken) har gått ut och sagt att de ska genomföra åtgärder för att stimulera ekonomin och börjat skicka ut pengar som kan hjälpa till att stimulera markanden.

Följ oss på Facebook