Reporäntan kvar på samma men höjs snart
- Kategori: Nyheter
- Publicerat den 24 oktober 2018
Nu har Riksbanken haft ännu ett penningpolitiskt möte där de avgjorde vad som ska hända med styrräntan och det blev inte helt oväntat ett beslut att behålla den på samma nivå som tidigare, alltså -0,50 procent. Dock meddelar de att en höjning väntas komma i vinter.
Det har länge varit mycket snack om reporäntan, om den ska höjas, när den ska höjas, vad det kommer att innebära osv. En del har förespråkat att den ska höjas redan tidigare men Riksbanken har varit väldigt försiktiga och de har försökt skydda inflationen så att den hamnar på rätt nivå.
Nu verkar det dock som att det snart är dags att höja räntan ändå. Detta blir den första höjningen på hela sju år. Förmodligen kommer räntan höjas antingen i december eller i februari och då med 0,25 procent. Efter det visar Riksbankens prognos att räntan kan höjas ytterligare de närmaste åren. I slutet på nästa år beräknas den ligga runt 0 procent.
Även denna gång var det ett par personer som röstade för att räntan skulle höjas till -0,25 procent redan vid detta möte. De fick dock inte som de ville utan håller sig till Stefan Ingves plan på väldigt försiktiga höjningar (för försiktiga enligt många).
Räntehöjningen början på lite dyrare bolån
En reporäntan runt nollan låter så klart inte mycket men man ska tänka på att det är en halv procent högre än vad räntan ligger på nu, och om man tänker sig att boräntorna kommer att öka i ungefär samma takt som reporäntan så blir det ändå en hel del skillnad. Boräntan ligger just nu i snitt runt 1,5 procent och om man höjer den med 0,5 procent så innebär det också en ökning av räntekostnaderna med 33 procent.
![Reporäntan oförändrad igen](/images/bilder_artiklar/ekonomi-allman.jpg)
För ett lån på t ex 2 miljoner som har en nuvarande ränta på 1,5 procent skulle ökningen innebära att månadskostnaderna för räntan gick från 2 500 kr till 3 333 kr. Denna höjning skulle inte göra några jättestora skillnader men om räntan sedan fortsätter uppåt kan det bli jobbigt för många hushåll att klara räntekostnaderna.
På längre sikt kan räntan helt klart tänkas hamna på nivåer i stil med 4-5 procent. Det låter väldigt mycket i dagsläget men det har även tidigare varit så pass höga räntor och ännu högre. Man får inte glömma att vi t ex så sent som 2008 hade hela 6 procent i ränta. Många unga och de som är nya på bostadsmarknaden är dock vana vid att räntenivån är väldigt låg och de kan få lite av en chock om stora räntehöjningar kommer.
Vi ska givetvis vara redo för höga räntor i framtiden men räkna med att det kommer att gå ganska långsamt och att vi fortfarande har ett antal år framför oss med låga eller ganska låga räntor. Det är alltså ingen panik ännu men det är alltid bra att spara pengar i en räntebuffert för framtiden, att amortera på sitt bolån när man har råd och att räkna på bättre marginaler i sin ekonomi när man funderar på att köpa en bostad.
Man kan även överväga om man vill binda sin ränta. Det är ett alternativ för dem som vill säkra upp sin boendekostnad och veta hur mycket som kommer att försvinna ut i framtiden. Det gäller att binda räntan i ett bra läge och än så länge kan det vara ganska förmånligt. Det räknas dock fortfarande som ett dyrare alternativ på sikt än rörlig ränta.