Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fortsatt nollränta efter nytt beslut av Riksbanken

I veckan meddelade regeringen att de ska sjösätta ett krispaket som ska underlätta för alla företag samt minska risken att folk förlorar jobben. Paketet skulle också göra det möjligt för anställda att gå ner i arbetstid men ändå få ut 90 procent av lönen. Det talades mycket om att göra vad man kan för att hjälpa företag och anställda men tydligen har man helt och hållet struntat i alla egenföretagare.

Riksbanken har haft ett penningpolitiskt möte där de beslutat att behålla reporäntan fast på 0,00 procent, samtidigt som de stödköper ytterligare stats- och bostadsobligationer för att stötta landets ekonomi.

Riksbanken behåller räntan på 0,00 procent

I och med den väldigt pressade situationen i Sverige och resten av världen där alla länders ekonomier står inför stora utmaningar så är det inte helt lätt för Riksbanken att agera. Speciellt svårt är det att hålla fast vid gamla prognoser och tankesätt.

En sak som man dock verkar ha fastnat vid är att man inte vill sänka räntan under nollan igen, nu när den väl har kämpat sig tillbaka från en lång period på minus. De flesta ekonomer verkar även hålla med om att en negativ ränta nu inte kommer att hjälpa Sverige i den ekonomiska krisen.

Vid detta möte slog man även fast att reporäntan fortsättningsvis ska ligga på 0,00 procent, så som den har gjort sen i december och fram tills nu. Riksbanken har dock också sagt att de kan tänka sig att sänka räntan i framtiden om det ses som ett nödvändigt verktyg för att nå inflationsmålen längre fram när under återhämtningsfasen.

Som det ser ut är det helt klart troligt att vi kommer att ha låga räntor under ett flertal år framöver. Det var redan tidigare troligt med låga räntor ett flertal år framöver och Coronakrisen gör inget för att ändra detta. Snarare blir det ännu viktigare att hålla räntorna nere så att folk har en viss stimulans till konsumtion, vilket verkligen kan behövas framöver när många företag kämpar för sin överlevnad.

Åtgärder sedan tidigare

Riksbanken har redan tidigare satt in ett antal åtgärder för att stödja ekonomin och Sveriges företag. De har bland annat gett ut lån på 500 miljarder till bankerna som de ska kunna använda för att ge företag lån i tider när detta kan behövas extra mycket.

De har även bestämt att de kommer att köpa värdepapper för 300 miljarder under en period, inom vilket de framtida köpen av t ex obligationer kommer att utföras fram till september i år. Slutligen kommer de även att erbjuda lån i amerikanska dollar till bankerna.

Experter och ekonomer har än så länge varit nöjda med hur Riksbanken har agerat och de åtgärder som de har kommit med. Det sägs vara en fullt godkänd svit av åtgärder som hjälper i dessa tider. En del har dock klagat på lånet till bankerna, som ska gå till att låna ut till företag som har behov.

De kritiska rösterna har sagt att det finns en stor risk att många företag inte kommer att få tillgång till dessa pengar eftersom bankerna själva alltid får göra bedömningen ifall de vill låna ut pengar till företagen som ansöker. Bankerna vill givetvis inte ta någon allt för stor risk och därför är risken att företag blir nekade, då det är lite väl osäkert hur deras framtid kommer att se ut.

Detta problem är givetvis värt att uppmärksamma och det är inte orimligt att tro att bankerna kommer att vara ganska försiktiga trots att staten har garanterat 70 % av lånen, om det skulle vara så att företagen inte klarar av att betala. En del tycker att det borde komma 100 % garanti för lånen från staten, vilket hade gjort bankerna klart mindre försiktiga men vi får väl se om det kommer.

Ytterligare åtgärder kan givetvis komma framöver om det bedöms som nödvändigt. Dock är det väl troligt att det i första hand behöver komma fler åtgärder från staten med mer direkta bidrag till företagen, speciellt små och medelstora företag, som annars riskerar att gå under när omsättningen halveras eller näst intill försvinner.

Följ oss på Facebook