Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Regeringens krispaket skiter i alla småföretagare?

I veckan meddelade regeringen att de ska sjösätta ett krispaket som ska underlätta för alla företag samt minska risken att folk förlorar jobben. Paketet skulle också göra det möjligt för anställda att gå ner i arbetstid men ändå få ut 90 procent av lönen. Det talades mycket om att göra vad man kan för att hjälpa företag och anställda men tydligen har man helt och hållet struntat i alla egenföretagare.

Krispaketet som presenterades innehöll följande delar:

Korttidspermittering införs med ett förslag där arbetsgivarens kostnader kan minska med ca hälften genom att staten står för en större del av kostnaden. Arbetstagaren får ut 90 procent av lönen men kan alltså jobba klart mindre eller kanske inte alls. Kostnaden delas av arbetsgivaren och staten men staten tar en större del av kostnaden än normalt.

Staten tar över sjuklöneansvaret i två månader och står alltså för alla kostnader för sjuklöner under april och maj. Här får även egenföretagare ersättning genom en schabloniserad sjukpenning för 14 dagar.

Företag har möjlighet till anstånd med arbetsgivaravgifter, preliminärskatter på lön och mervärdesskatt som normalt redovisas varje månad eller varje kvartal. De kan alltså skjuta upp de inbetalningarna. Detta gäller även retroaktivt från 1 januari vilket innebär att företag kan få tillbaka pengar som de redan har betalat in fram till nu. Man kan inte utnyttja detta om man misskött sin ekonomi eller har stora skatteskulder.

Bra paket i grunden, men som helt enkelt skiter i egenföretagare

Småföretagare utan hjälp från staten i Coronakrisen

I grund och botten är det inget fel med paketet. Den första punkten är kanske den viktigaste eftersom den berör väldigt många personer i dagsläget. Det ger hjälp till företagen som har anställda så att de kanske kan låta dem jobba kvar istället för att säga upp dem, genom att minska deras kostnader.

Det ger också bra skydd för alla som är anställda som kan få möjligheten att jobba kvar men framför allt också möjligheten att klara sig ekonomiskt även om de måste vara hemma från jobbet under en månad eller två. Man får ut 90 procent av lönen, vilket är klart godkänt, och kan således klara av en period av lite jobb utan alltför stora bekymmer.

Det finns dock ett stort problem här. Alla egenföretagare, alltså de som äger sitt eget bolag och som alltså inte är anställda, t ex de med egen firma och handelsbolag, är undantagna reglerna för korttidspermittering! Upplägget baseras på lagen om korttidsarbete och där räknas bara företag med anställda in.

Detta innebär alltså att om man är en småföretagare och som jobbar för sig själv och inte är anställd så kan man inte utnyttja detta överhuvudtaget. Det finns inte heller något annat förslag på hur man ska kunna hjälpa alla dessa personer. De har helt enkelt ignorerats helt. Det är givetvis horribelt dåligt på alla vis.

Jag säger inte emot att det kanske inte fungerar att använda detta exakta förslag om korttidspermittering för egenföretagare som inte har anställda, med tanke på upplägget, men då måste man givetvis erbjuda en likvärdig lösning för dessa företagare också så att de kan få hjälp istället för att gå under. Det är givetvis bra med lite hjälp gällande sjukpenning men för den stora majoriteten handlar det inte om problem med sjukdom utan om förlorade inkomster.

Läs om / se hela regeringens krispaket här..

Småföretagare tar en stor smäll men får ingen hjälp

Småföretagare har till att börja med i princip dubbel exponering mot den ekonomiska krisen. De är både företag och privatpersoner samtidigt. Som företagare har de det jobbigt på grund av viruset - uppdrag ställs in, kunderna försvinner, bokningar avbokas osv. Som privatpersoner har de redan från början en mer utsatt situation med större ekonomisk osäkerhet och kanske ofta låga löner men om de sedan plötsligt står utan jobb eller måste jobba klart mindre, så blir det ju stora hål i kassan.

Småföretagarna drabbas också väldigt hårt av både folks ändrade vanor i och med viruset samt regeringens och Folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer. Småföretagare är ofta konsulter, artister, musiker, föreläsare, frisörer, ägare av små butiker eller restauranger etc vilka drabbas hårt när folk stannar hemma och undviker platser för socialt umgänge eller större folkmassor. Det är alltså redan i grunden en utsatt grupp.

Trots detta säger alltså regeringen att den som är anställd kan få extra pengar från staten och hjälp med sin inkomst, samt att större företag som har anställda ska få hjälp att hantera situationen så att de anställda kan arbeta mindre men till en klart lägre kostnad för arbetsgivaren. Men att den som har sitt eget företag och är sin egen anställde inte ska få något alls.

Detta är en helt galen inställning och det är verkligen att lämna en stor mängd människor helt i sticket. Detta uttryck skulle jag även säga är alldeles för milt. De inte bara lämnar dem i sticket utan väljer helt medvetet att pissa på småföretagarna. Det är extra sorgligt med tanke på att småföretagare är en enormt viktig del av Sveriges ekonomi och de bidrar med så mycket både när det gäller skattepengar samt tjänster till landets medborgare.

Att vara småföretagare och att driva sitt eget företag är inte helt lätt och det är som sagt ofta en extra ekonomisk risk. Många småföretagare har ganska låga löner samtidigt som de jobbar extra långa dagar och har alltid den där oron att de kanske inte får tillräckligt med kunder eller besökare eller uppdrag nästa månad osv. Regeringen har egentligen länge varit dålig med att belöna dessa duktiga människor men nu visar de verkligen upp dåligt omdöme genom att helt enkelt slänga dem under bussen totalt.

Varför ska vissa undantas från räddningen?

Det är ganska klart att egenföretagare behöver hjälp minst lika mycket som större företag och alla som är anställda. Som anställd har man alltid en viss nivå av säkerhet så länge man har kvar jobbet. Man kan åtminstone få ut en del av lönen och med det nya krispaketet så får man alltså nästan hela lönen.

Denna allmänna trygghet finns inte riktigt för småföretagare eftersom den lönen som de får helt beror på om deras företag kan dra in några pengar. Kommer inga pengar in, t ex på grund av inga kunder eller uppdrag, så finns det inte heller några pengar att ta ut för ägaren. Då har man ingen lön alls.

Att kunna få hjälp från staten genom att inkluderas i korttidspermitteringen är alltså en enorm skillnad. Då kan man plötsligt få en chans genom att man kan jobba på så gott man kan med att leta efter mer jobb, ragga kunder, kanske justera sin produkt lite för att anpassa sig till den situation som landet befinner sig i. Och då veta att man ändå kan få en viss lön säkerställd även om det inte finns några kunder för tillfället.

Jag kan inte riktigt förstå varför man ignorerar alla småföretagare helt och hållet och tänker att de inte behöver hjälp eller förtjänar hjälp. Ska alla hundratusentals som driver egen firma alltså riskera att helt gå under, alla företagen gå i konkurs och alla personerna bakom helt stå utan inkomst? Detta medan anställda kan få 90 procent av lönen och deras arbetsgivare (som ofta också är stora företag med vanligtvis rejäla vinster) får stort finansiellt stöd från staten.

Sverige behöver småföretagarna. Vi behöver alla pengar som de genererar i skatt osv. Vi behöver alla de tjänster som de erbjuder, från städning till kemtvätt till skådespelare och musiker till it-konsulter. Vi behöver att alla människorna som finns bakom dessa småföretag kan klara sig ekonomiskt och inte stå inför enorma finansiella problem i framtiden. Så jag ber regeringen att komma med ett förslag som är rättvist mot alla och som hjälper alla de egenföretagare som uppenbarligen förtjänar hjälp lika mycket som alla andra.

Läs artikeln som tar upp problemet med att småföretagare lämnas utanför krispaketet

Följ oss på Facebook