Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Problemen i Libyen skapar ekonomisk oro

Problemen i Libyen skapar ekonomisk oro i Europa och runt om i världen. För det första är Libyen en av världens största leverantörer av olja och detta påverkar priset på oljan, som stigit till nya höjder. I övrigt är oroligheterna även dåliga för börserna, som går ner till följd av den osäkerhet som läget skapar. Stockholmsbörsen går också dåligt och en del beror på situationen i Mellanöstern och norra Afrika.

Oljepriserna har stigit en hel del på senare tid och mycket av detta beror på att det är så oroligt i Libyen. Landet är en av världens största producenter av olja och när man inte vet exakt vad som händer i landet blir resultatet mycket oro och höjda priser. Flera europeiska oljebolag har stoppat sin produktion i Libyen tills vidare och detta gör att råoljepriset går upp. Priset har gått upp hela 16 % sen årsskiftet.

Situationen i Libyen skapar även allmän ekonomisk oro runt om i världen och så även i Sverige. Stockholmsbörsen har påverkats negativt och gått ner en del. Vissa områden och aktier påverkas självklart mer än andra. Fortsätter läget att vara spänt kan vi kanske vänta oss ytterligare nedgångar på börsen framöver. Det skulle vi dock helst slippa med tanke på att Stockholmsbörsen redan har gått ner nästan 4 % sen årsskiftet.

Man kan konstatera att världens ekonomi kräver stabilitet och så fort det blir oroligt finns det en risk för att det börjar svaja. Eftersom väldigt många företag arbetar internationellt påverkas vi också mer av händelser som sker på andra platser runt om i världen, även de som känns avlägsna. Det är speciellt känsligt nu när vi redan har en skör ekonomi sedan tidigare och försöker återhämta oss från tidigare kriser.

Följ oss på Facebook