Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Pappor, fick ni lite mer på kontot denna månaden?

Ifall du är pappa och det ramlade in lite extra pengar på kontot i slutet av mars så kanske du blev glatt överraskad. Det är dock bara ena halvan av barnbidraget som kommit till ditt konto. Det är nämligen så att från 1 mars kommer halva barnbidraget till fadern och halva till modern istället för att allt gick till modern till barnet.

Ändringen är inte speciellt stor och den spelar inte speciellt mycket roll på det stora hela. Tanken är att det ska bli lite mer jämlikt då det som sagt tidigare var så att hela slanten sattes in på konto tillhörande mamman. Nu sätts alltså halva in på vardera förälders konto så att det blir rättvist.

Barnen tillhör ju givetvis båda föräldrarna och pengarna är tänkta att gå till barnen på något vis, så vem som nu får pengarna till sitt konto borde inte spela så stor roll egentligen. Kanske kan det innebära smärre förändringar för vissa familjer med mer delad ekonomi men i grunden handlar det väl mest om en symbolisk förändring för att visa på större jämställdhet.

Jag har inga barn själv så jag ska inte uttala mig för mycket i ämnet. Visst är det trevligt att det blir lite mer jämställt men förhoppningsvis har det ingen praktisk betydelse hur pengarna sätts in. Kanske blir det till och med lite krångligare att hålla reda på barnbidraget framöver. Tanken är ju dock i vilket fall att det ska vara pengar som spenderas på barnet på ett eller annat sätt, vare sig de sparas till framtiden eller läggs på kläder och annat nyttigt.

Om nu bara papporna tog ut lite mer föräldraledighet så att det blev lite mer lika där också så kanske det kunde bli tal om en jämnare fördelning mellan män och kvinnor rent allmänt när det gäller barn. Det skulle kanske vara något att önska men samtidigt är det ju upp till varje familj att bedöma vad som är bäst för dem.

Själv tänker jag mig åtminstone att jag borde ta ut min beskärda del av ledigheten när jag väl blir pappa. Hoppas bara att ungen är snäll och sover mycket. Får hålla tummarna.

Följ oss på Facebook