Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Omröstningen om Cyperns bankskatt är avgjord

Det har varit mycket fokus på Cypern och deras ekonomi den senaste tiden. De har problem och behöver hjälp i form av ett räddningspaket på 10 miljarder euro. En del av pengarna ska bland annat gå till att rädda ett par av landets största banker, som är på väg att gå under. För att paketet ska gå igenom har dock krävts att de inför bland annat en engångsskatt på banktillgångar.

Cypern behöver akut tillskott av pengar för att inte få riktigt stora problem. EU och IMF kan eventuellt bidra med 10 miljarder euro men detta räddningspaket kommer inte utan en hel del krav på besparingar och annat. En av de saker som har diskuterats är en engångsskatt på alla bankbesparingar.

Förslaget var (enligt senaste omarbetningen) att tillgångar över 100 000 euro skulle skattas med 9,9 %, tillgångar mellan 20 000 och 100 000 euro skulle skattas med 6,75 % och om man har tillgångar för 20 000 euro eller mindre så beskattas dessa inte alls. Det har varit ett enormt ogillat förslag och människor har givetvis varit missnöjda med tanken på att förlora en del av sina sparade pengar bara så där.

Cypern röstade nej till bankskatten

Man har nu haft en omröstning och resultatet blev ett rungande nej. Alla röstade mot eller valde att lägga ner sina röster. Ingen röstade för förslaget. Hade det gått igenom hade det inneburit ca 5,9 miljarder euro till staten, som hade gjort en hel del nytta för att rädda upp läget.

Framför allt de cypriotiska bankerna har ett stort behov av pengar. De lider ganska mycket på grund av sina starka kopplingar till den grekiska ekonomin, som vi ju vet har varit ganska risig ett tag. Exempelvis gör man stora förluster på grekiska stadsobligationer och grekiska företag har inte råd att betala av sina lån.

Eftersom man röstat ner det här förslaget gäller det att fundera på andra sätt att få in pengar, om man vill se röken av de 10 miljarderna från EU. Kravet från EU är att Cypern själva ska hitta sätt att spara och dra in extra pengar, men det här sättet var alltså inte populärt.

Inte så kul när något tar sparpengarna

Exakt hur man nu ska hitta nya pengar är en fråga för sig men cyprioterna ska åtminstone vara glada över att staten inte bara går in och snor åt sig mellan sex och nio procent av deras surt förvärvade besparingar. Visst måste man använda drastiska åtgärder ibland men jag skulle nog inte heller varit så glad över detta som privatperson.

För landets skull vill man ju givetvis att det ska finnas någon bra lösning men det är aldrig kul att bli av med pengar, speciellt inte när man inte får något alls för dem. Frågan är vad Cypern ska göra istället. Finns det något vettigt alternativ? Skulle du kunna tänka dig att offra nästan sju procent av dina besparingar för att rädda Sveriges ekonomi?

Det är en svår fråga och man vill gärna tänka på sig själv och sina egna pengar, men det jag undrar är vad som händer om man inte hittar något bra alternativt sätt att få in pengar. Då kommer de största bankerna gå under och risken är då att en del av sparpengarna kanske går förlorade ändå när inte banken kan betala ut dem längre. Man måste ibland försöka tänka på helheten även om det är svårt.

Följ oss på Facebook