Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Nytt reporäntebeslut med oförändrad ränta

För några dagar sedan kom Riksbanken med sitt nya beslut om reporäntan. De lämnade den på -0,50 procent, alltså på samma nivå som tidigare. Beslutet bygger på att man ser resultat när det gäller inflationen och konjunktur men att det är ganska osäkert i övriga världen.

Det hände inte så mycket i och med detta besked från Riksbanken. De lämnade reporäntan oförändrad på samma låga nivå som tidigare och de beslutade även att köpa ytterligare statsobligationer för 45 miljarder kronor.

Deras analys är att deras nuvarande penningpolitik, med en låg minusränta osv, har lett till att inflationen är på upp (vilket är deras mål) men att det går lite ryckigt och inte är helt stabilt. Konjunkturen ser också ut att vara på väg att bli starkare. Dock är det så osäkert i omvärlden och när det gäller den globala ekonomin att man inte vågar ta ut någon seger i förskott.

Man sänker alltså inte reporäntan ytterligare men det är helt enkelt för tidigt att börja höja den igen. Dessutom gör man dessa stödköp av statsobligationer för att ge en extra skjuts i rätt riktning. Riksbanken säger som vanligt att de är beredda att vara ännu mer ”expansiva” i sin penningpolitik, vilket i princip betyder att de är beredda att sänka ränta mer eller att göra fler köp etc om de ser behovet.

Fortsatt diskussion om svenskarnas skuldsättning

Som vanligt verkar det vara viktigt för Riksbanken att kommentera att svenskarnas skuldsättning är ett viktigt problem som måste hanteras. Nyligen togs första steget när man klubbade igenom ett amorteringskrav på bolån som betyder att alla som skaffar ett nytt bolån efter 1 juni måste amortera på lånet enligt vissa regler.

Det finns dock många som vill göra mycket mer än så och som säger att detta första steg är långt ifrån tillräckligt för att ta bort problemet. Det är troligen också sant. Andra förslag har tidigare varit att minska ränteavdraget på lån och även att införa en skuldkvot som innebär att man som mest får låna en viss mängd pengar i förhållande till sin lön.

Senare idén kan tänkas bli verklighet inom en inte allt för avlägsen framtid skulle jag tro och den reella påverkan på oss är då att vi helt enkelt inte kan köpa lika dyra bostäder som tidigare. Skuldkvoten gör att lånet inte kan bli för högt i förhållande till inkomsten och begränsar vad man kan köpa. Det har sagts att det huvudsakligen kommer påverka unga och dem som vill bo i storstäderna där bostäder är lite extra dyra.

Vad senaste reporäntebeslutet betyder för oss vanliga människor

Egentligen betyder detta beslut inte så mycket. Reporäntan lämnas oförändrad, vilket gör att räntor på t ex bolån och annat inte påverkas. Dessutom har det inte blivit speciellt stora skillnader i räntorna vid de senaste ändringarna av reporäntan i vilket fall – eftersom den är så låg och det finns gränser för hur lågt bankerna vill gå.

Med tiden kanske det innebär att Riksbanken faktiskt börjar känna att de lyckats uppnå sina mål och att de då kan börja höja räntan igen. På kortare sikt betyder det inte så jättemycket men tids nog kommer ju räntan återigen att bli högre och då blir lånen dyrare (plus att det faktiskt kan börja löna sig lite att ha pengar på ett sparkonto).

Just nu blir det alltså inte så stora förändringar men någon gång måste ju vändpunkten komma – när de slutar sänka reporäntan och istället börjar höja. Vem vet om det är någonstans här som vändningen faktiskt kan komma. Det är ju något som är bra för Sveriges ekonomi men inom några år kommer det som sagt också att påverka hur dyr räntan blir på bolån osv och det gör ju att vi får betala mer i boendekostnader.

Följ oss på Facebook