Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Gratis Spotify inte längre lika skoj

Än så länge har man kunnat använda Spotify helt gratis med tillgång till all musik och man har haft ungefär samma möjligheter som de som betalar för tjänsten. Skillnaden har framför allt varit att de som betalar slipper reklamavbrott och banners, och att de kan lyssna offline och i lite bättre kvalitet. Nu ska Spotify dock ändra sina villkor för dem som har gratisversionen så att det blir klart mindre intressant.

De flesta som kör med Spotify gratis tycker nog att det är ganska lugnt med lite reklam då och då för att tjänsten är så trevlig i övrigt. Och än så länge har alla kunnat lyssna på musik utan begränsningar, både de som betalar och de som har gratisversion genom inbjudan. Den 1 maj kommer dock detta att ändras. Spotify kommer med nya villkor för gratisversionen som innebär ganska stora begränsningar.

Ändringarna som verkligen berör oss användare är för det första att man endast kommer att kunna lyssna på musik 10 timmar per månad och för det andra att man endast kommer att kunna lyssna på varje låt fem gånger. För oss som gillar Spotify och lyssnar på mycket musik känns detta väldigt mesigt. Värt att veta är att nya användare får använda tjänsten i sin helhet utan begränsningar i sex månader, men sedan får de samma villkor som oss andra.

Spotify själva hoppas väl dock på att många fler ska skaffa premium-versionen och betala för tjänsten istället för att köra på gratis. Enligt dem själva har de just nu runt 10 miljoner användare och av dem är det ca en miljon som betalar. De resterande nio miljonerna (vilket ju alltså är 90% av alla användare), som alltså lyssnar gratis, vill man försöka komma åt med dessa ändringar.

Jag tycker personligen att de nya villkoren verkar riktigt dåliga sett ur användarnas synpunkt. 10 timmar per månad är inte speciellt mycket om man lyssnar mycket på musik och har man några favoritlåtar vill man ju inte begränsas till att lyssna endast fem gånger på dem. Jag förstår att Spotify vill försöka få in fler betalande användare när det endast är 10% som betalar nu, men risken är att de bara får en ganska liten del av dem som lyssnar gratis och att en relativt stor andel istället lämnar Spotify för att hitta bättre sätt att lyssna på musik gratis.

Spotify Premium kostar 99 kr och Spotify Unlimited kostar 49 kr i månaden. Detta är ju inga jättebelopp för att få massvis av musik. Frågan är hur många som kommer att betala. Just nu lutar det åt att jag kommer göra det.

Följ oss på Facebook