Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Förväntningar på nedskriven prognos vid morgondagens räntebesked

Imorgon torsdag är det återigen dags för besked om vad som ska hända med reporäntan, efter penningpolitiskt möte. Tidigare har Riksbanken haft en långsiktig plan för att sakta men säkert höja räntan till en mer normal nivå men denna plan kan gå om intet i och med dystra framtidsutsikter.

Riksbanken kan skriva ned sin ränteprognos

På grund av läget i världen just nu, osäkerheten och risken för dåliga tider, och hur det ser ut här hemma i Sverige, så är det inte allt för positiv syn på framtiden. För inte allt för länge sedan började Riksbanken skrida till verket med sin plan om att höja reporäntan sakta men säkert. Denna plan ser dock ut att redan nu grusas på grund av orosmoln på både svenska och internationella arenor. Det börjar mer och mer se ut som att fortsatta höjningar inte blir möjligt, utan att man kanske till och med måste sänka räntan framöver igen.

Flera olika saker påverkar hur situationen ser ut. Donald Trump är givetvis en faktor som alltid är värd att väga in. Hans handelskrig med Kina har skakat världsmarknaden och skapat mycket oro. Turerna kring Brexit och ett eventuellt farväl utan utträdesavtal (no-deal brexit) påverkar och skapar osäkerhet.

Amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänkte dessutom nyligen räntan för första gången på väldigt länge, vilket är ett tecken som är svårt att ignorera. Riksbanken har länge kämpat för att hålla inflationen runt 2 procent men i dagsläget ser Sveriges ekonomi svag ut och det finns risk för att vi är på väg in i en lågkonjunktur.

Riksbanken kan pausa sin gamla plan

Alla dessa saker talar för att Riksbanken kommer att pausa sin plan på att höja räntan. De har hela tiden sagt att de vill gå försiktigt fram med penningpolitiken och vara vaksamma och se hur omvärlden agerar. Därför kan det tänkas att man när som helst överger den gamla planen om det känns som att det behövs.

Det finns idag många saker som talar för att det blir svårt att höja räntan ytterligare under slutet av året, varför det troliga är att man imorgon stannar kvar på samma nivå som tidigare och att det kan komma en sänkning innan året är slut. Det är många ekonomer som har gissar på detta den senaste tiden, så vi får se om det blir som de tror.

När morgondagens penningpolitiska besked kommer kan vi se både hur det blir med räntan för närvarande (om den ligger kvar på samma nivå eller om den möjligen till och med sänks) och vad Riksbanken och Inges tänker om framtiden, räntekurvan och prognosen för de närmaste åren. Det är intressant information som säger en del om vår nuvarande situation.

Tyvärr ligger reporäntan redan så lågt så det finns egentligen ganska begränsade möjligheter för Riksbanken att påverka allt för mycket med denna metod. Det blir givetvis lite dumt att ha ett utgångsläge som redan från början närmar sig taket när man står inför kommande ekonomiska prövningar. Så vi får hoppas att det finns en väg framåt för Riksbanken som faktiskt kan hjälpa oss att hamna rätt.

Följ oss på Facebook