Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fler av Sveriges nya sedlar och mynt är ute

Senaste åren har det varit arbete med att få ut nya sedlar och mynt och förra året, för ganska precis ett år sedan, kom de första nya. Då fick vi nya sedlar för valörerna 20 kr, 50, 200 kr och 1000 kr. Nu har resterande nya sedlar och mynt kommit ut, samtidigt som man ska tänka på att de gamla med tiden blir ogiltiga.

Sveriges nya sedlar

Den 3:e oktober var det dags för sedlarna för 100 kr och 500 kr att komma ut i nytt utförande och även mynten kom då ut med ny design för 1-kronan och 5-kronan. Dessutom kom nu den helt nya 2-kronan. Sedlarna har nytt utseende, med kända svenskar på och nya mynten är också ganska annorlunda. De är tillverkade utan nickel och får en kopparfärg eller bronsfärg istället för den klassiska silverfärgen. De är även mindre och lättare.

Allra största skälet till att man har valt att förnya sedlar och mynt (framför allt sedlar) är att det ska bli svårare att förfalska dem. De nya sedlarna har många nya tillägg till säkerheten så som mikrotext, säkerhetstråd, små ikoner som föreställer något som är kopplat till personen som är på sedeln, UV-bilder och vattenmärken etc.

Så här ser de nya mynten och sedlarna ut

Mynten är som sagt lite annorlunda jämfört med de gamla. Man har gjort dem nickelfria och de har nu koppar- / bronsfärg istället för att vara silverfärgade och de är dessutom lite mindre. Alla mynt är omgjorda utom 10-kronan, som är kvar i sitt gamla utförande. Det kommer förmodligen att bli en liten omställning i början innan man har vant sig.

2-kronan är ett helt nytt mynt som blir en del av tidigare familjen. De ser ut i princip likadant som 1-kronorna utöver att det står 2 kronor på och är aningen större. Kanske kan det i början bli lite svårt att se skillnaden på dem? 5-kronan blir ganska annorlunda då den först och främst blir ganska mycket mindre än den gamla och dessutom får en bronsfärg istället för silver.

Sveriges nya sedlar

Nya sedlarna

De två sedlar som kommit ut i dagarna är 100 kr och 500 kr. På 100-kronorssedlen finner vi Greta Garbo och på 500-kronorssedlen finns Birgit Nilsson. Precis som de sedlar som redan har kommit ut har dessa ett lite annorlunda stuk än de gamla, vilket kanske gör att de ser aningen mer ut som låtsaspengar. Men det är givetvis mestadels en vanesak.

100-kronorssedeln - Greta Garbo
Ny 100-kronorssedel Greta Garbo

500-kronorssedeln - Birgit Nilsson
Ny 500-kronorssedel Birgit Nilsson

Gamla sedlar och mynt som blir ogiltiga

Givetvis blir gamla sedlar och mynt ogiltiga allt eftersom de nya tar över. De sedlar som kom förra året i början av oktober hade en deadline då de gamla varianterna blev ogiltiga den 30 juni i år. Så ifall du har några sedlar kvar av valörerna 20, 50 eller 1000 kr så är dessa nu tyvärr inte längre giltiga att handla för.

För dessa nya sedlar och dessutom alla mynt som finns i omlopp har Riksbanken satt samma deadline. 30 juni 2017 är sista dag för att använda eller byta in gamla 1-kronor, 5-kronor, 100- och 500-kronorssedlar. Se till att du blivit av med dina gamla kontanter innan dess så att du inte sitter där med ogiltiga och oanvändbara pengar. De få gamla 2-kronor (som faktiskt finns och går att betala med idag) blir också ogiltiga då den nya 2-kronan ersätter.

Något man ska uppmärksamma är dessutom när man får växel tillbaka eller om någon ska ge dig betalt i kontanter, så att du faktiskt inte får gamla pengar som är ogiltiga. Det kan finnas folk som har kvar gamla pengar och som omedvetet eller helt medvetet ger dem till dig. Du måste kolla en gång extra så att du inte blir lurad att ta emot pengar som inte är värda någonting.

För de nya sedlarna och mynten så blir det givetvis inte aktuellt förrän efter 30 juni 2017 men det är redan nu dags att kolla extra noga på 20-, 50- och 1000-kronorssedlar. Det är ju inte så roligt att bli lurad, vare sig personen gjorde det med vilje eller ej.

Det allra mest intressanta är hur det ska gå att få in alla gamla mynt som finns i omlopp runt om i landet. Det ska finns runt 2,5 miljarder kronor i mynt som kommer att bli ogiltiga nästa sommar. Dessa måste på ett eller annat sätt användas eller växlas för att man inte ska sitta med värdelösa metallbitar.

Om du inte kan handla upp dina gamla mynt och sedlar så kan du växla / sätta in dem på banken. Det är i princip enda stället där du kan lämna in dem innan de blir värdelösa. Riksbanken själva har skapat en webbsida som heter Myntkartan.se där du kan skriva in ditt postnummer och få fram inlämningsställen nära dig.

Jag skrev förra året ett blogginlägg om alla nya sedlar osv. Om du vill kolla in det och se bilder på alla sedlar kan du göra det här - Snart släpps Sveriges nya pengar.

Följ oss på Facebook