Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Extra avgift på hårddiskar

Organisationen Copyswede tar ut en så kallad piratkopieringsavgift på prylar så som cd- och dvd-skivor, mp3-spelare och dvd-spelare med inbyggd hårddisk. Nu vill de även lägga på en sådan avgift på hårddiskar. Detta skulle innebära att priserna på hårddiskar går upp med 40 - 60 %. Avgiften ska egentligen betalas av tillverkarna men kommer självklart att föras över på priset så att vi konsumenter får betala.

Copyswede har tidigare tagit ut avgifter för alla slags produkter som man kan använda för att kopiera material så som kassetter, cd- och dvd-skivor och mp3-spelare etc. Nu vill de även göra samma sak med hårddiskar eftersom det nu för tiden är så lätt att använda en hårddisk för att kopiera saker och att förflytta dem osv. Tillverkarna av hårddiskar tycker självklart att detta är helt galet och vill inte ge upp striden.

Tanken är enligt Copyswede att hårddiskarna ska få olika hög avgift beroende på deras kapacitet. Hårddiskar på 0 - 80 gb får en avgift på 1 kr per gb, hårddiskar på 81 - 250 gb får 120 kr och hårddiskar över 250 gb får 160 kr. Detta skulle innebära en prisökning på ca 40 - 60 % på hårddiskar framöver trots att priserna i övrigt har gått ner ganska mycket de senaste åren.

Den 1 april 2011 kan Copyswede börja ta ut sin avgift om vi har otur. Du som är sugen på att köpa en hårddisk kanske ska fundera på att göra det innan dess för att slippa påslaget. Slaget om avgiften på hårddiskar är inte helt över dock, så vi kan hoppas att det ordnar sig.

Följ oss på Facebook