Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Deklarera i god tid – det är oftast riktigt enkelt

Du kanske har koll på att det nu går att deklarera igen. Den 22 mars var första dagen för att deklarera 2016 och det var många som passade på att få bort sin deklaration redan första dagen. Det blir bara smidigare och smidigare att deklarera så varför inte bara göra det lite snabbt du också.

Förr i tiden var deklarationen en sån där tråkig och lite jobbig grej som många sparade tills sista dagarna innan den måste in (vilket är den 2 maj). Då kunde man bara skicka in sin deklaration i pappersform och skulle alltså posta den till Skatteverket eller åtminstone åka och lämna den i deras brevlåda.

Sedan dess har ganska mycket hänt när det gäller smidighet och på vilka sätt man kan deklarera och man kan nu göra det enkelt på direkt på nätet om man loggar in via Skatteverkets hemsida men det går även att deklarera via deras app eller faktiskt bara genom att skicka ett SMS eller ringa in.

Att bara godkänna sin deklaration gör man väldigt snabbt och enkelt

Det är framför allt om du bara ska godkänna din deklaration utan att göra några ändringar som det är riktigt enkelt. Då kan du som sagt godkänna genom att skicka ett SMS (skicka då bara personnummer och din kod för underskrift till det telefonnummer som finns på Skatteverkets hemsida). Det går att godkänna genom appen eller genom att ringa.

Väldigt många behöver bara godkänna sin deklaration – alla som inte har gjort några speciella saker under året så som att sälja aktier, sålt bostad eller vill göra några speciella avdrag osv. Det är alltså ganska troligt att du är en av dem som inte har några ändringar att göra och bara behöver godkänna de siffror som redan finns förtryckta i deklarationen.

Det är ju ingen större idé att vänta med att deklarera om det bara är några knapptryckningar som krävs för att göra klart den. Väntar man är risken bara att man glömmer bort det och så blir den liggande till sista dagarna igen och då ska man stressa i onödan.

För dig som ska göra ändringar / bifoga bilagor

En del har bilagor som ska fyllas i och det är t ex om du har sålt aktier under förra året eller om du är egenföretagare med ett handelsbolag eller enskild firma osv. Det var också en ganska krånglig grej förr i tiden men nu för tiden finns sådana bilagor att fylla i digitalt och då blir det ganska smidigt.

Du kan då med fördel logga in på Skatteverkets e-tjänst och där göra hela din deklaration. Du fyller i bilagorna direkt på nätet och du kan då få hjälp att göra uträkningar och räkna samman så att det blir korrekt. Det gör att saker och ting blir ganska mycket enklare än man man ska fylla i pappersblanketter.

Det är också mycket smidigare att lämna in deklarationen om man gör det på nätet. Du kan signera direkt med t ex Mobilt Bank-ID. Skatteverkets app är också bra för att göra vissa saker i din deklaration. Du kan inte fixa hela bilagor men du kan göra vissa enklare avdrag så som att fylla i resor till och från arbete etc där.

Skatteavdrag av olika slag

De flesta har inte speciellt många skatteavdrag att göra. Du som har ett lån får göra avdrag på 30 % av räntekostnaden, men detta är något som oftast sker automatiskt och det behöver du vanligen inte göra något med i deklarationen. I vanliga fall sköts detta automatiskt eller att siffrorn iaf finns färdiga i din deklaration redan.

En del vill göra avdrag för resor till och från arbete. För att detta ska gå måste du uppfylla grundkraven. Viktigast är kanske att veta att du bara får avdrag för kostnader som överstiger 10 000 kr per år. Övriga krav beror lite på hur du tar dig till jobbet.

Om du åker kollektivt har du rätt till avdrag för kostnaderna om du har minst 2 km att resa. Om du vill åka bil gäller det att du har minst 5 km att åka och du måste också ha en tidsvinst på minst 2 timmar jämfört med att åka kollektivt. Om det inte finns någon kollektivtrafik som går dit du vill åka så räcker det att du måste åka 2 km för att kunna göra avdrag för resorna.

Det finns en del olika avdrag man kan göra för olika saker men de flesta är sällan speciellt aktuella. Det kan t ex vara om du arbetar ifrån din egen bostad och vill göra avdrag för att du har ett speciellt område avsatt för arbete osv. Alla sådana avdrag finns givetvis med i Skatteverkets eget avdragslexikon och du kan där läsa vad som gäller för dem.

Följ oss på Facebook