Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Årets julklapp mindre kommersiell än vanligt

Årets julklapp har återigen blivit utsedd och i år är det en lite annorlunda utnämning. Det är nämligen “det återvunna plagget” som är årets julklapp i år. Utnämningen görs av HUI Research varje år sedan 1988 då bakmaskinen var första grej att väljas ut. I år känns det dock lite mindre kommersiellt än vanligt.

Årets julklapp är det återvunna plagget

Jag brukar vara lite skeptisk till årets julklapp ur vissa perspektiv. Det är nämligen så att årets julklapp inte är en utnämning som baseras på vad som har sålt bäst eller på frågor ställda till vanligt folk om vad de funderar på att köpa eller något sådant. Det är en pryl som HUI Research helt enkelt väljer ut på eget bevåg utifrån vad som ligger i tiden.

Övriga kriterier är att det ska vara något som antingen är nytt eller har fått en ny uppsving, som man tror kommer säljas mycket av framöver och som representerar den tid vi lever i. Många saker som har blivit årets julklapp har varit bra val på så vis att det har varit saker som sedan har blivit väldigt stora som t ex mobiltelefonen (1994), dvd-spelaren (2000), cd-skivan (1995) och matkassen (2011).

De allra flesta saker som har valts ut är sådana som handeln säkerligen är nöjda med då de kan sälja dem och tjäna bra med pengar. En stor majoritet av alla saker har varit elektronik så som platt-tv:n, mobiltelefonen, robotdammsugaren och surfplattan. Förra året valdes elcykeln ut till årets julklapp, vilket mottogs med blandade reaktioner då många tyckte den var klart för dyr för att köpas i julklapp utom av de med gott om pengar.

Årets julklapp till för att driva försäljning

Skälet till att jag allmänt är skeptisk till utnämningen årets julklapp är som sagt för att det stora skälet till de olika valen många gånger verkar vara att få sälja så mycket som möjligt av något som handlarna kan tjäna mycket pengar på.

Vissa år har årets julklapp i och för sig varit billigare saker så som kokboken, ljudboken eller till och med mössan (hur den kunde uppfylla de grundläggande kriterierna) men de flesta saker är lite dyrare. HUI Research, som tidigare hette Handelns utredningsinstitut är inte ett oberoende institut utan ägs av handels och därför också av de butiker som säljer saker till oss i julhandeln.

Det är därför tveksamt om de gör en 100 % objektiv bedömning när de väljer ut årets julklapp eller om de kanske också väger in lite vad de gärna skulle vilja sälja mycket av framöver. Just detta år tycker jag att de dock har frångått sina gamla spår en del och istället valt något som är klart mindre kommersiellt och bättre för plånboken.

Årets julklapp bra för plånboken och miljön

Jag gillar årets julklapp i år eftersom det är något som kan vara bra både för plånboken och miljön. I de allra flesta fall köper folk nya och oanvända produkter för att ge bort i julklapp. Även om det finns en väldigt stor och bra begagnatmarknad så köper man ändå nytt. Detta delvis för att man kanske skulle vara orolig för hur mottagaren skulle reagera om man hade gett bort en begagnad sak i julklapp.

Det gör att man tappar bort många möjligheter att återanvända saker så som kläder. Folk kan ofta tänka sig att köpa begagnade saker till sig själv men vågar inte ge bort sådant till andra. Vi konsumerar i mängder och speciellt inför jul och med tanke på att vi varje år slår försäljningsrekord så kan man tänka sig hur många nya produkter som produceras och säljs varje år.

Det gör också att en stor mängd gamla produkter som skulle kunna funka väldigt bra trots det kommer i skymundan och inte kommer till användning. Produkter som man mycket väl kunde ha återanvänt många gånger om. Det blir på så vis väldigt mycket spill och vi spenderar planetens resurser och påfrestar miljön.

Om vi kunde återanvända fler produkter hade det varit klart bättre. Därför är det ett bra steg att årets julklapp har blivit det återvunna plagget. På så vis kan det göras mer rumsrent och ok att ge bort ett begagnat klädesplagg och även att ge bort andra produkter som är begagnade.

Om vi kan göra detta till en fullt ut accepterad grej så kan det göra stort avtryck både på miljön och på våra plånböcker då vi kan spara mycket på att köpa begagnat. Antingen kan vi alla spara pengar eller så får vi helt enkelt möjligheten att ge bort mer saker för samma julklappsbudget.

Följ oss på Facebook