Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sköt ditt lån på rätt sätt och säkra din ekonomi

Jag har nog tidigare pratat om vad man ska tänka på när man tar ett lån för att det ska bli så bra som möjligt och för att man ska få ett bra och billigt lån. Ofta är det den här biten man fokuserar på när man ger tips om lån. Det finns dock en annan sida av det hela också - och det är hur man hanterar sin ekonomi efter det att man har tagit ett lån.

Att ta ett lån är på ett sätt den enkla biten. Du kollar runt och jämför lite (kanske använder du en låneförmedlare eller annan jämförelsesida), du ansöker om ett lån och blir förhoppningsvis godkänd och sen ramlar pengarna in på kontot. Inte så svårt egentligen. Det som dock kan vara svårt är att "låna bra", alltså att hantera sitt lån och återbetalningen av lånet på bästa möjliga sätt och att hantera sin ekonomi bra i samma veva.

Ifall man inte sköter sitt lån ordentligt kan det få ganska stora konsekvenser för privatekonomin och det finns en risk att man hamnar i ekonomiska problem. Det spelar inte så stor roll vilken typ av lån det handlar om för i grund och botten funkar de likadant. Du betalar tillbaka det du har lånat plus någon typ av ränta och eventuella avgifter. Totalt måste du återbetala lite mer än det du lånade eftersom det kostar en del att låna.

Räkna på din ekonomi innan du lånar

En bra sätt att säkra sin ekonomi vid lån är att tänka efter i förväg. Räkna på din ekonomiska situation och se att du verkligen har råd att låna till att börja med. Kolla hur mycket du måste betala varje månad för lånet (inklusive ränta osv) och se till att denna ytterligare utgift får plats i din månadsbudget. Varje lån ska återbetalas och det är viktigt att veta att man kan återbetala det - annars bör man istället leta efter andra lösningar.

När du ska ta ett snabblån, som hos exempelvis Onea.se, är det ännu viktigare att tänka efter i förväg. Det är kortare återbetalningstid på dessa lån och då måste du veta att du kommer att få in nya pengar inom en eller ett par månader för att du ska kunna sköta återbetalningen. Den här typen av lån gör att du kan låna snabbt och enkelt men innebär också att du själv måste ha koll på din ekonomi och hur den kommer att se ut framöver.

En stabil och bra ekonomi tryggar din återbetalning

Hantera ditt lån på ett bra sätt

Ett grundläggande bra sätt att försäkra sig om att kunna betala av sitt lån utan problem är att försöka hålla sin ekonomi hälsosam rent allmänt. Det sägs ibland att lån kan vara farliga och att de är en risk. Det är något som speciellt sägs om mindre lån så som snabblån. För en person med god ekonomi är dock inga vanliga lån någon speciellt stor risk.

Har du bara en ordnad ekonomi med ett vettigt överskott varje månad så kommer du kunna sköta ditt lån utan problem, vare sig det är ett bolån, ett privatlån eller ett lite dyrare mindre lån. Givetvis måste du räkna på hur din ekonomi klarar det lån du tar men det bör vara lugnt om inget oväntat inträffar.

För att hålla din ekonomi hälsosam och bra ska du helt enkelt hantera den på ett bra sätt. Det viktigaste är att dina inkomster överstiger utgifterna. Med en bra budget och en budgetkalkyl kan du få koll på dina utgifter och se till så att du alltid har mer pengar som kommer in än som försvinner ut. Det är i grund och botten det enda som betyder något.

Bufferten försäkrar dig om att du inte riskerar hamna i trubbel

Det finns inga 100-procentiga garantier för att din ekonomi alltid kommer att vara exakt lika bra som den är just nu. Det finns alltid saker som kan hända, som påverkar dina inkomster eller utgifter. Du kan bli sjuk och tvingas vara sjukskriven eller förlora jobbet eller något sådant. Det är inget man direkt vill tänka på men ifall det skulle hända så tappar man ganska mycket inkomst.

Det kan även tänkas att du råkar ut för oväntade utgifter och dessa kan snabbt äta upp din annars så välbalanserade budget. Det kan vara dyra engångskostnader i form av service av bilen, ett kylskåp som går sönder eller sjukhusräkningar osv. Utan någon slags skyddsnät kan dessa utgifter göra att man plötsligt inte har råd att betala sådant som man tidigare lugnt kunde betala.

Det är för såna här tillfällen buffertsparandet finns. En buffert är en säkerhet i form av sparade pengar som ska användas till nödsituationer, antingen när man får oväntade utgifter eller minskade inkomster, som kan påverka förmågan att betala sina räkningar. Storleken på bufferten kan man alltid själv välja men många tycker att minst en månadslön är bra.

Dra ner på utgifterna för att väga upp lånets kostnad

Ett lån kommer att öka på dina månadskostnader med amortering plus räntekostnad. Hur mycket extra du måste betala beror på olika faktorer så som hur stort lån du tagit, lånets löptid, vilken ränta du fått och lite sådant.

Säg att du har tagit ett lån som innebär att du måste betala in 1000 kr varje månad under två år. Du måste då ha utrymme i din ekonomi för en extra kostnad på 1000 kr, utan uppehåll i två års tid. Kanske har du en god ekonomi med mycket överskott och då är det förmodligen lugnt, men ifall dina marginaler är mindre kan du behöva göra något för att motverka.

Förhoppningsvis räknade du på lånet i förväg och såg att du klarar av att betala 1000 kr extra varje månad, men det är givetvis inte dumt ifall du kan se över din ekonomi och kanske spara in lite pengar. På så vis kan du ha lite bättre marginaler och väga upp kostnaderna för lånet.

Det finns massor av sätt att spara in pengar. Det kan vara allt från att gå igenom sina stora kostnadsposter och försöka hitta billigare alternativ och sätt att dra ner på kostnaderna till att kolla på sin mindre utgifter och se vad man eventuellt kan dra ner på eller helt ta bort. Jag ska inte gå in i detalj på exakt hur du kan spara in pengar men läs gärna igenom våra andra spartips här på sidan.

Se till att du sköter ditt lån och återbetalningen

Det är viktigt att sköta sina återbetalningar på samma vis som det är viktigt att betala alla räkningar. Att låta bli att betala sitt lån leder oftast till ytterligare kostnader och det är inte direkt vad man vill ha om man redan tidigare har problem att betala.

Det finns ofta påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och förseningsavgifter och ifall ännu längre tid går så kan man komma till inkasso och få betala inkassoavgift och sådant. En räkning som egentligen inte är så farligt dyr kan på så vis bli klart dyrare om man inte är försiktig, så det är ett väldigt bra tips att vara noga med sina inbetalningar.

Extra inbetalningar om du har möjlighet

Något som är bra med privatlån, vare sig det är ett stort sådant eller ett litet lån, är att man kan göra en extra inbetalning när som helst. Det finns inga regler som säger att man inte kan återbetala hela sitt lån direkt om man så vill och då slippa betala ränta eller andra avgifter. Vanligen brukar man ju inte låna pengar för att sedan direkt återbetala hela beloppet, men ibland kan det vara bra att utnyttja möjligheten.

Har man tagit ett dyrt lån som äter upp en stor del av pengarna man har över efter andra räkningar i slutet på månaden och man börjar inse att det kanske var en dum idé att ta detta lån så kan man lösa det. Har man bara pengar över så kan man betala in extra eller kanske lösa hela lånet och på så vis slippa de extra månadskostnaderna.

Det är på detta vis ett samlingslån fungerar. En person som har många små och dyra krediter kan ta ett stort billigare privatlån och sedan använda de pengarna för att betala av alla de dyra smålånen. Du kan då betala av dem alla helt och hållet. Det gör ofta att månadskostnaden går ner ganska mycket eftersom man slipper alla de dyra lånen och deras räntor.

Ifall du själv märker att det blev lite väl dyrt med lånet kan du med fördel lösa det, om du bara har möjlighet. Ifall du inte har de pengarna liggande så kan du försöka spara in i din ekonomi för att frigöra mer pengar att använda till amortering och den som är desperat kan till och med sälja av sin egendom för att få pengar till avbetalning av lån.

Följ oss på Facebook