Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Konsumtionslån ett dåligt namn?

Konsumtionslån, privatlån, blancolån - det finns många namn för denna typ av lån. Just konsumtionslån verkar vara populärt nu för tiden och privatlån var mer poppis förr i tiden. Jag är dock inte helt såld på namnet konsumtionslån då det uppenbarligen är så starkt kopplat till konsumtion och att spendera / shoppa.

Konsumtionslån sämre namn än blancolån

Det namn som jag mestadels använder är privatlån, men mest för att det är vad jag är van vid. Det är inte heller ett superbra namn. Visst är det ett privat lån men det är ju alla lån som en privatperson tar, så det är inte helt rättvisande heller. Även bolån och andra lån är privata om man ska ta det bokstavligt.

Det namn som bäst beskriver denna typ av lån är blancolån då det betyder att det är ett lån utan säkerhet, vilket stämmer fint och det lägger inte in någon ytterligare mening. Motsatsen är ett lån med säkerhet som ett bolån, där bostaden blir säkerhet för lånet. Blancolånet har ingen säkerhet och är därmed lite mer riskabelt för långivaren och räntan blir lite högre.

Blancolån kan ha väldigt olika ränta, ganska låg ränta (5-6 procent) för stora lån hos bankerna och riktigt hög (30+ procent) för mindre lån hos dyra nischlångivare och för snabblån etc. Vill man ha hitta ett bra och billigt blancolån gäller det därför att göra sin research och inte bara ta första man hittar (vilket kan vara ett av de dyrare lånen). Jämförelsesidor som Lånoo.se kan hjälpa till att begränsa urvalet.

Ett blancolån är inte bara till konsumtion

Det huvudsakliga problemet jag har med namnet konsumtionslån är att det säger att lånet bara är till konsumtion men så är det givetvis inte alls med blancolån. Visst är det oftast så att pengarna går till någon typ av konsumtion men det är inte alls ett måste. I alla fall inte om man tänker konsumtion som att man köper något, reser eller liknande.

Blancolån används ofta till exempelvis renovering, för att samla gamla dyrare skulder, för att köpa bil och liknande saker. Visst kan man argumentera att renovering på ett vis innefattar konsumtion men jag tycker inte det faller inom det ändå. Det är ju också en investering som höjer värdet på bostaden t ex.

Att köpa bil är så klart också konsumtion men trots det vill jag inte kalla det konsumtion på det viset då det är ett lån som man egentligen måste ta. Det är väldigt svårt att köpa bil utan ett lån och det vanligaste har historiskt varit att man tar ett speciellt billån med bilen som säkerhet. På senare år har det dock blivit vanligare med vanliga blancolån till bilköp och det är då mer ett nödvändigt lån.

Konsumtionslån skulle jag iaf förknippa mer med onödig konsumtion och att köpa saker som man kanske hellre skulle ha sparat ihop till. Vilket ett lån till bil inte räknas som, åtminstone så länge det inte är bil nummer tre och som man mest köper för att man tycker det är skoj.

Att samla sina skulder i ett samlingslån, som egentligen bara är ett blancolån där pengarna går till att betala av gamla skulder, är inte konsumtion. Det är snarare ett “nyttolån” som går ut på att spara pengar. Det skulle kännas väldigt fel att lägga in den lite negativa klangen i konsumtion på ett sådant lån.

Ett lån till konsumtion är vanligen inte lika “bra” som att låna till andra saker, t ex investeringar eller för att skapa värde / spara pengar etc. Men det är ändå ingen fara att låna till konsumtion, så länge man gör det på ett ansvarsfullt sätt. Det låter dock ändå lite sämre att säga att man lånar till konsumtion och därför kan det kännas lite orättvist mot ett blancolån att kalla det för konsumtionslån, som har en aningen negativ klang.

Följ oss på Facebook