Företagslån - Lös likviditetsproblem eller få utrymme att expandera
- Kategori: Låna pengar
- Publicerat den 18 juni 2020
Att ha nog med pengar i sitt företag för att kunna göra det som man vill och behöver göra är alltid viktigt. Vare sig det handlar om att klara löpande utgifter eller om det är frågan om att expandera och satsa framåt. Även om det låter trevligt att klara sig utan lån eller finansiering så är det sällan ett rimligt alternativ. Företagslån är en bra hjälp i många situationer.
Det kanske är extra uppenbart i dagsläget när många företag är väldigt pressade och har sämre likviditet än någonsin, hur viktigt det är att ha de pengar som behövs för att företaget ska kunna gå runt. Det är många fasta kostnader som behöver betalas och det är ganska lätt hänt att likviditeten blir problematisk. Det räcker med att inkomsterna minskar en del, under en månad eller två eller att några större fakturor blir försenade i betalningen.
Det är också klart att om man får likviditetsproblem så kan det gå fort utför och det kan leda till stora problem ganska snabbt. Även när det inte är Coronavirus och ekonomisk kris så kan detta vara ett allvarligt problem. Om man tidvis inte kan betala ut löner eller betala räkningar så är det så klart svårt att hålla igång verksamheten. Därför är det inte dumt att veta att man har en kredit som är redo, när behovet uppstår.
Tre olika typer av företagslån

När man pratar om företagslån finns det egentligen tre huvudsakliga alternativ. Det är ett vanligt företagslån då man lånar ett stort belopp i en klump och som man sedan betalar av utifrån en avbetalningsplan med ränta och amortering osv. Som ett vanligt privatlån men för företag.
Nästa alternativ är en checkkredit vilket är en löpande kredit. Då blir man godkänd att ha ett visst belopp redo att låna när man behöver pengarna och så kan man ta så mycket som man vill av de pengarna, när man behöver dem. Fördelen med detta är att man bara kan ta det som behövs för tillfället och sedan kan man återbetala efter hand för att vid ett senare tillfälle ha hela krediten redo att nyttjas igen.
En checkkredit kan ha en viss ränta som man betalar för hela beloppet (som ett slags fast kostnad för att få ha krediten) samt att man betalar ränta för de pengar man lånar under den tid som man lånar dem. Det kan också ofta finnas en uppläggningsavgift, som vid vanliga lån.
Sista varianten för finansiering är fakturaköp / factoring, vilket innebär att man i princip säljer sina fakturor eller belånar dem för att få in pengar direkt. En faktura som är skickad till kund är ju pengar som ska komma in tids nog, men det kan dröja längre tid innan den faktiskt är betald. Det kan vara betalningstider på allt från 30 till 90 dagar och att vänta så länge på sina pengar är inte alltid roligt, åtminstone om man har behov av pengar i kassan.
Genom att låta en bank eller annat företag ta hand om fakturorna så kan man få betalt för dem direkt, mot att företaget tar en procentuellt ersättning. Man kanske får ut exempelvis 75 - 95 procent av det fakturerade beloppet. En del företag väljer att göra så här löpande med alla fakturor och andra kanske bara vill göra det tillfälligt när likviditeten är dålig.
Löpande kredit för att klara likviditeten
Att veta att det finns en kredit som säkerhet när man behöver extra pengar i kassan är skönt. Det finns som sagt många saker som kan hända som gör att likviditeten blir sämre och att man tillfälligt har för lite pengar tillgängliga. Då vill man givetvis inte att hela verksamheten ska stanna upp, utan det behöver lösas smidigt.
En checkkredit är ett bra alternativ för de företag som har (eller tror sig kunna få) denna typ av problem. Då funkar inte ett vanligt företagslån lika bra eftersom man då får en klumpsumma och ska betala ränta på hela summan hela tiden. Det är mycket bättre att kunna låna de pengarna som man behöver för tillfället och bara betala ränta på det beloppet, som med ett vanligt kreditkort.
Kreditkortet är ett sätt för privatpersoner att ha en buffert för de gånger det blir tomt i plånboken, så att man tillfälligt kan klara av vardagsutgifter och räkningar i väntan på lönen. Det är samma upplägg på en checkkredit fast i större skala. I många fall behöver du inte utnyttja den, men de gånger du behöver den så finns pengarna där istället för att du ska få problem.
Nyare aktörer har börjat erbjuda lite bättre varianter av checkkrediten, utan den fasta kostnaden. Så att man bara behöver betala ränta just på de pengar man lånar för tillfället. Då kan man ha pengar redo när man behöver dem och får betala för detta men att man slipper alla jobbiga fasta kostnader i övrigt. Detta erbjuder t ex långivaren Mynt som har satsat på att göra det extra enkelt att använda deras checkkredit, med tydliga kostnader (ingen fast avgift eller uppläggningsavgift).
Expandera verksamheten med företagslån
Om man ska klara sig själv, helt utan finansiell hjälp utifrån, så kan det vara krångligt många gånger. Att växa “organiskt” utan lån eller finansiering tar lång tid och ibland kan det till och med vara nästan omöjligt att nå den nivån man vill nå bara genom att återinvestera sin egen vinst. Det skulle helt enkelt inte gå att skapa den vinst man behövde utan att först investera pengar, så det blir ett moment 22.

För att kunna komma igång och få den verksamhet som man vill ha så krävs det många gånger extra kapital och om man har planer på att expandera. Vill man anställa fler, utvidga till ett annat geografiskt område, satsa online (eller tvärtom satsa offline från att bara kört online) eller köpa in nya maskiner, bilar eller vad som nu behövs inom verksamheten så behövs det ett större kapital.
Här kommer ett mer klassiskt företagslån in i bilden. Du lånar en större summa för att kunna genomföra de förbättringar och investeringar som du har tänkt dig och dessa investeringar ska sedan förhoppningsvis leda till fler kunder, bättre betalt eller nya möjligheter. Till något som ökar din omsättning och ger mer pengar med tiden iaf.
Ett företagslån är därför så klart att se som en investering i sitt eget företag. Det kostar lite i form av ränta och eventuella avgifter, som du får betala löpande under tiden du har lånet. Men utan lånet hade du inte kunnat växa på samma sätt och nå nya höjder, så vinsten är större än kostnaden för lånet i slutänden.
Man ska alltid vara försiktig med lån och inte låna i onödan och det gäller för såväl privatpersoner som företag. Företag hanterar större belopp och kan därmed också försätta sig i en större knipa om de gör fel, så det gäller att tänka efter noga innan och att planera och beräkna vad en investering kan ge. Så att man vet att det är värt det. Det måste finnas en affärsplan som säger att vinsten är större än kostnaden så att säga. Men man ska så klart också se till att våga lite, för om man inte satsar så är det svårt att vinna.
Idag är förutsättningarna annorlunda än normalt för många företag, på grund av COVID-19 och alla restriktioner etc. Många företag har klart lägre inkomster och behöver hjälp med pengar. Det finns dock en del olika speciallösningar som har skapats av staten och ifall ditt företag har det tufft är det inte dumt att också kolla upp vad som erbjuds här.
Banker erbjuder statligt garanterade lån till företag, du kan skjuta upp skatteskulder och “låna av dig själv” samt använda periodiseringsfonder för att skjuta upp vinster osv. Det kan finnas alternativ till ett vanligt företagslån, beroende på vilken typ av utmaning du vill ge dig i kast med. Kom dock ihåg att även dessa lösningar slutligen ska återbetalas och du behöver ha pengarna till det när det är dags.