Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Så blir du mer effektiv när du jobbar hemifrån

Normalt är det inte så vanligt att man jobbar hemifrån om man har ett kontor att gå till. Men just nu är nästan ingenting normalt och då får man anpassa sig. Det är väldigt många som jobbar hemifrån på grund av Coronaviruset och risken att smittas eller att smitta andra. Det innebär också en hel del nya utmaningar “på jobbet” och dessa ska vi försöka lösa.

Det finns helt klart andra typer av utmaningar när man jobbar hemifrån än när man sitter på kontoret, “där man ska sitta” så att säga. Det kan vara praktiska saker som har att göra med arbetet och arbetsprocessen men även mer personliga saker som har att göra med hemmet, familjen eller helt enkelt sig själv.

För att lyckas bra med jobb i hemmet krävs att man hittar bra och fungerande lösningar på alla utmaningar och att man kan tillfredställa de behov som finns, både praktiska och psykologiska. Ibland kan det vara svårt att lösa alla saker till 100 procent men man kan göra så gott det går och med tanke på att de flesta bara kommer att jobba hemifrån under en begränsad period så duger det nog ganska bra.

Praktiska problem att lösa

Se till att du har allt du behöver för att kunna göra jobbet ordentligt. Det första man behöver göra när man förflyttar sitt kontor från den vanliga arbetsplatsen, som är optimerad för jobb, till hemmet är att kolla upp så att man har det man behöver för att klara av allt jobb. Det kanske låter uppenbart men det finns ofta en del saker som kan strula.

Om man jobbar i datorsystem så ska man ha tillgång till det eller de systemen hemma. Ofta kan du ta hem din jobbdator och därmed få med allt sådant hem men i en del fall kanske du inte har den möjligheten och då måste se över vad du behöver till din egen dator osv. Vilken programvara behövs,vilka system etc?

Att du har med dig de system och program som du behöver ha med dig är inte alltid nog för att det ska funka felfritt. Du får tänka på att det kanske finns tillfällen då du ska samarbeta med någon annan och att du då måste kunna få dina filer till andra personer och till deras system. Sådant som går automatiskt på ditt vanliga kontor kanske inte funkar lika smidigt hemma. Fundera på hur detta kan lösas eller försök hitta ett arbetssätt för att kringgå problemet.

Du behöver förmodligen också kommunicera med dina arbetskamrater så det är en bra idé att kolla upp Skype eller Microsoft Teams eller andra liknande lösningar för att prata med varandra och för att kunna ha möten. Se till att du har med dig de datortillbehör som behövs för att klara detta såsom headset med mikrofon samt alla sladdar / kablar som behövs till eventuella datorskärmar och annat.

Givetvis kommer du snabbt märka om du har glömt något av det praktiska som är absolut nödvändigt för att kunna utföra jobbet ordentligt men det är alltid frustrerande att fastna mitt i arbetet eller behöva ta sig tid att åka till det riktiga kontoret för att försöka lösa praktiska problem. Speciellt om man hade kunnat lista ut och lösa det där redan första dagen.

Tips för att jobba mer effektivt hemma

Var ska du sitta och jobba?

Praktiska saker innefattar också att ha någonstans att vara när man jobbar hemma. Det är inte alltid så lätt som man kan tro. Om du ska sitta stilla vid en dator så behöver du ett bord av ok höjd och en vettig stol som du inte får ont i ryggen av efter ett par timmar.

Om det inte finns ett naturligt ställe att sitta på som ett kontor med skrivbord eller liknande kan man behöva vara kreativ och skapa en arbetsplats. Det går fint att skapa en tillfällig arbetsplats med det man har tillgängligt om man är lite kreativ och tänker på sina behov. T ex kan man skapa ett superenkelt skrivbord får att jobba stående genom att använda strykbrädan, som ju också är ställbar.

Köksbordet är förmodligen det vanligaste valet men glöm då inte att det kanske måste användas av familjen flera gånger under dagen och att det då kan bli lite dumt (trångt, stökigt, högljutt). Även om köksbordet kan vara den mest uppenbara platsen så kanske det inte är den bästa på sikt.

Det är också placerat ganska öppet, där många människor kan passera / hålla till. Speciellt om det finns barn hemma under dagen, innan du har jobbat klart. Det kan bli lite svårt att få lugn och ro. Det kan alltså ha fördelar att bygga upp ett lite mindre uppenbart bra kontor men på en lugnare plats.

Att få lugn och ro är rent allmänt väldigt viktigt och det gäller ju speciellt nu för tiden när det kan tänkas att fler än en jobbar hemifrån plus att barn kan vara hemma från skolan eller förskolan etc. Då kan det blir en del stök och stoj och vi vet alla hur jobbigt det är att jobba och koncentrera sig när det är hög ljudnivå eller folk som stör. Det kan vara bra att försöka hitta en lugn vrå för att få lite lugn.

Struktur vid hemmajobb

Något som är viktigt när man jobbar hemma är att ha bra struktur på sin dag och sitt arbete. Och att man har bra självdisciplin. Att sitta i sitt eget hem och jobba, där man är helt ensam och har många distraktioner, är ganska annorlunda jämfört med att jobba på kontoret där man sitter tillsammans med arbetskamrater, chefer osv.

Det finns alltid en risk att man tar lite ovanligt många raster eller för långa sådana, att man tar för många turer på toaletten eller till kylskåpet eller att man blir distraherad av något. Det är lättare att sitta och kolla för mycket på mobilen eller Twitter / Instagram / Facebook än man gjorde på kontoret (om man ens kunde göra det alls) eller att man får för sig att göra nåt annat hemma.

Man kanske inte kan tro det men det kan mycket väl bli att man går och småstädar eller fixar med något annat, trots att man borde jobba. Det finns ju ingen som ser en och då kan beteendet ändras till det sämre.

Om man har andra personer hemma så kan det vara ännu värre. Ifall de kommer och stör dig under dagen så kan det vara lätt att låta sig bli distraherad och det behövs mycket disciplin för att hålla fokus och jobba vidare. Det är viktigt att sätta upp klara regler för sig själv och att vara duktig på att följa dem.

Det är också viktigt att få en struktur som gör att man tar lite pauser när det behövs, så att man faktiskt också vilar sig en kvart när det är dags, dricker lite vatten och äter mat vid lunchtid. Har man ingen klar struktur så kan arbetsdagen flyta ihop och man kan missa de där små sakerna som ändå är viktiga. Man jobbar bättre med en liten paus då och då, när man fått komma bort från datorn en stund och om man äter och dricker.

Regler för andra som är hemma

Det kan vara väldigt bra att sätta upp klara regler för andra som är hemma samtidigt som du jobbar, kanske då framför allt barn. De måste förstå att du inte kan leka eller göra annat när du är “på jobbet” även om jobbet nu för tiden är ett hörn i sovrummet istället för vanliga kontoret.

Att bli störd av frågor och krav på lek eller uppmärksamhet tar mycket på kraften och gör framför allt att man arbetar ineffektivt. Varje gång man blir avbruten finns en liten startsträcka när man väl kommer igång igen, då man börjar sätta sig in i det man höll på med och kommer in i rätt “flow” igen. Det innebär att man kan mista en hel del tid och effektivitet på grund av störningar.

Om man kan sätta upp regler för när man inte får störas och kan få mer lugn och ro så bidrar det helt klart till bättre arbete under dagen. Det är dessutom extra viktigt när man har möten eller pratar i telefon med kunder osv, så att det inte plötsligt dyker upp barn eller annat löst folk och pratar eller skriker i bakgrunden. Denna typ av störningar vill man så klart slippa och om man kan sätta klara regler och förklara situationen tidigt så blir det enklare.

Följ oss på Facebook