Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Nytt rekord för e-deklarationer

Att deklarera på nätet är väldigt smidigt och det är så jag sköter min deklaration nu för tiden. Fler och fler har insett hur smidigt det faktiskt är och övergått från pappersdeklaration till e-deklaration. Så många som 4,5 miljoner skickade in sin deklaration online vilket är nytt rekord med ungefär 300 000 personer. Totalt antal deklarationer som ska in är ca 7,5 miljoner.

Det finns många fördelar med att sköta sin deklaration helt och hållet online. En av de stora fördelarna är självklart att det är bekvämt att kunna skicka in sin deklaration utan att behöva lägga den på brevlådan och att det är allmänt smidigt och går snabbare. Det verkar dock som att fler och fler även sköter mer komplicerade deklarationer på nätet, t ex att deklarera försäljning av aktier / bostad eller inkomster från näringsverksamhet. En av de stora fördelarna där är att saker och ting summeras automatiskt så att det är klart mindre risk att man gör fel.

Inför årets deklaration har även Skatteverket kommit ut med en app till Iphone och Android-mobiler som gör att man kan deklarera via sin mobiltelefon eller t ex en Ipad. Den här appen har faktiskt klart fler använt än vad man väntade sig. 118 000 deklarationer inkom den vägen vilket man ser som mycket positivt. Jag har själv inte testat denna app men tycker att det är positivt att man letar nya vägar att nå ut till folk. Speciellt ungdomar kan nog tänkas vara intresserade av att deklarera på det här sättet och allt som underlättar eller lockar fler att deklarera elektroniskt är ju bra.

Skatteverket har hängt på ganska bra när det gäller att förnya sig och använda den moderna tekniken. De har även varit duktiga på att få ut information om möjligheten att skicka in sin deklaration på nätet. Nästa steg tycker jag är att göra det möjligt att fylla i fler bilagor etc direkt på nätet så att man slipper skicka in papper till Skatteverket när man deklarerar mer vanliga typer av inkomster.

Följ oss på Facebook