Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fixa jobbet - Jobbintervjun Del 2

Det är som sagt viktigt att göra ett bra intryck på sin jobbintervju och det spelar in lika mycket som betyg, CV och annat som kan vara viktigt när man söker jobb. Det är samtidigt inte helt lätt att göra bra ifrån sig på en intervju och det finns en hel del olika tips för den som vill göra ett bra intryck och visa var skåpet ska stå. Detta är den andra delen om anställningsintervjuer, där vi tar upp mer om intervjufrågor och hur man bäst besvarar de luriga frågorna.

Att tänka på under intervjun

Under själva intervjun finns det ganska många saker som kan vara bra att tänka på men det vi kommer lägga mest energi på är intervjufrågorna och hur man bäst svarar på dem. Kan man komma med bra svar på de olika frågorna har man en bra position och kan med lite tur få jobbet.

Vanliga och viktiga frågor vid jobbintervju

Det finns olika typer av frågor som kan komma upp under en intervju och en del av dem är väldigt enkla att svara på medan andra kan vara väldigt kluriga.

Man brukar kunna dela upp frågorna i några olika kategorier. Den första typen är neutrala frågor där det finns ett bestämt svar, t ex vad du har för utbildning eller var du jobbade senast. Nästa typ är de där du ska förklara var du ser dig själv om 3 år eller vilka positiva egenskaper du besitter osv. Denna typ av frågor ger dig möjlighet att ge konkreta exempel. Den sista typen är mer offensiva frågor där man i princip tvingas att försvara sig, exempelvis varför man tycker att man bör få just det här jobbet eller vad man kan tillföra. Frågor av det här slaget måste man kunna svara på utan att bli för defensiv.

Den första typen av frågor är inte speciellt svåra att svara på men de andra två kan ibland ställa till problem. Den bästa lösningen är att förbereda sig ordentligt, exempelvis genom att fundera ut bra argument och helt enkelt genom att fundera över sina bra och dåliga sidor etc. Man ska självklart inte ha färdiga svar att ge men det är mycket enklare om man hunnit fundera lite i förväg än att tvingas klämma fram ett perfekt svar med bara några sekunders betänketid.

Vanliga frågor och hur man ska hantera dem

 • Berätta lite om dig själv...
  En viktig fråga som ofta kommer precis i början av din jobbintervju. Försök att fokusera på dina främsta talanger och erfarenheter etc och ge en lagom sammanfattning av det som finns i ditt CV. Har du lite mer info utöver det som står i CV:t är det inte heller dumt då intervjuaren troligen redan har läst det. Ta inte för mycket tid på dig.
 • Vad är dina främsta egenskaper?
  En klassisk fråga som ger dig möjlighet att föra fram dina bra sidor. Du bör försöka återkoppla dessa så mycket du kan till den tjänst du sökt till och även till allmänt positiva situationer i arbetslivet.
 • Vad är dina sämsta egenskaper?
  Den här frågan kommen nästan alltid men det är fortfarande lätt att vara för dåligt förberedd. Att säga att man inte har några dåliga egenskaper är inget bra alternativ då intervjuaren vet att det inte stämmer. Försök att hitta egenskaper som inte bara är negativa utan även kan vara positiva. Du kan även välja negativa saker som du själv jobbar med att förbättra. Detta visar att du har viljan att förbättra och att du tar initiativ.
 • Varför ska vi anställa just dig?
  Du ska givetvis försöka framhäva dina goda egenskaper här men tänk också på att försöka förklara vad som gör dig unik och vad som skiljer dig från de andra som har sökt samma jobb. Ta gärna upp konkreta exempel på varför du skulle göra ett bra jobb och hänvisa till tidigare jobb eller erfarenheter. Förklara vad du kan bidra med.
 • Var ser du dig själv om 5 år?
  Ambition är en stor del i den här frågan. Intervjuaren vill veta vad du har för mål och ifall du har vad som krävs för att ta dig dit du vill nå. Försök ta upp både lite kortsiktiga och långsiktiga mål och glöm inte bort att förklara hur du tänkt uppnå målen. Knyt samman detta till det jobb du söker för bästa effekt. Detta är alltid bra att ha funderat på i förväg.
 • Varför vill du jobba här?
  Detta är en fråga som man helst bör ha tänkt lite på i förväg. Självklart ska man helst söka jobb man vill ha men i vilket fall är det viktigt att kunna sätta ord på det hela. Ta upp förmågan att utvecklas och utmaningen men se även till att du visar att just det här jobbet är speciellt intressant.
 • Vad vill du ha för lön?
  En av de sista frågorna (men som alltid har betydelse) är frågan om löneanspråk. Det är en fördel att kolla upp vad andra med liknande bakgrund och utbildning tjänar så att du har en måttstock. Försök att ha en ungefärlig siffra bestämd i förväg, som är det minsta du kan tänka dig. På så vis vet du åtminstone själv vad du tycker att du är värd. Vill du verkligen ha jobbet kan du försöka anpassa din nivå till vad som kan tänkas erbjudas.

Andra bra tips för anställningsintervjun

Du bör ställa lite frågor själv också. Du kan med fördel fråga en del om t ex företaget, det utannonserade jobbet eller arbetsuppgifter etc. Detta visar att du är intresserad och att du har tagit dig tid att fundera och undersöka lite. Förbered gärna ca fem frågor som du ställer under intervjun. Detta kan vara sådant du själv vill veta men är det inte så många saker du egentligen vill veta kan du ändå fråga lite om företaget.

Just frågan om löneanspråk är lite lurig. Ifall du vill veta vad lönen ligger på men ingen sådan information har presenterats är frågan när du ska ta upp det. De flesta brukar inte ha något emot att man frågar om lönen eftersom det faktiskt är en viktig aspekt. Dock ska man helst vänta med detta tills slutet av intervjun. Kanske kommer intervjuaren ta upp det så att du slipper. Ibland kan det även funka att vänta tills en andra intervju.

Ta gärna kontakt med arbetsgivaren efter några dagar eller en vecka och fråga hur det går etc. På så vis visar du på ett intresse för tjänsten och att du är målinriktad och kan ta initiativ. Det är nästan aldrig en nackdel att ringa och höra sig för. Om inget annat så påminner du dem om att du existerar och kanske hamnar din ansökan överst i högen igen.

Följ oss på Facebook