Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

13 tips som hjälper dig att få jobbet du vill ha

Rätt jobb är en väldigt viktig del av livet, eftersom så stor del av livet går åt till att jobba. Men att hitta drömjobbet är inte alltid enkelt och det kan vara ännu svårare att lyckas få det jobb som man verkligen vill ha. Här kommer ett inlägg med tio tips som hjälper dig att kamma hem det jobb du verkligen vill ha.

1. Expandera dina vyer och testa något annorlunda

Ibland kan man snöa in på något bara för att man har fått för sig att det är rätt. Det kan vara likadant med jobb. Du kanske tror att ditt drömjobb är en specifik sak och därför bara riktar in dig på att hitta den typen av jobb.

Frågan är om det inte kan finnas andra jobb som kan vara minst lika intressanta och roliga, bara att du inte riktigt tänkt på att det kan vara ett alternativ. Så försök att inte ha en för smal fokus när du letar jobb. Var öppen för att testa lite olika saker och att göra något som du inte riktigt hade tänkt dig. Kanske kan ett sådant annorlunda jobb överraska dig och slutligen bli ett nytt drömjobb.

En del av detta är att kanske inte bara fokusera på pengar. Det är lätt att man blir fast i tänket att ett bra jobb är ett jobb med hög lön, men det behöver inte nödvändigtvis vara sant. Viktigast är troligen att man trivs med det man gör och det är ganska säkert bättre att spendera livet med att gå till ett jobb som man älskar att göra (och ha mindre betalt) än att varje dag gå till ett högbetalt jobb som man inte gillar.

2. Unika kunskaper ger dig en fördel

För att ha en bra chans att få ett jobb måste man kunna erbjuda något mer än de andra som vill åt samma jobb. Om du är en av 20 kandidater som har alla har en relevant utbildning och kanske arbetslivserfarenhet inom rätt område så måste man skilja på er på något sätt.

När man väl kommer till en intervju så kommer personlighet och liknande att spela en stor roll men för att ens komma dit måste man troligen sticka ut på något vis. Ett bra sätt att sticka ut är att kunna saker som få andra kan. Ju mer man har att erbjuda som andra inte har ju bättre position har man. Det är därför viktigt att fortsätta lära sig saker och att hitta en nisch som gör en speciell.

3. Bygg din image så att du blir attraktiv

Bilden som du visar utåt är viktig i alla aspekter av livet. Det är viktigt i arbetslivet, när du letar pojk- eller flickvän, för att avgöra vad vänner och främlingar tycker och tänker om dig osv. Det är givetvis även lika viktigt när du letar arbete, kanske då som allra viktigast.

Företag vill anställa någon som är verkar kompetent och har koll på läget, som verkar trevlig och ha lätt för att samarbeta, som verkar ha en bra attityd och vilja att arbeta hårt osv. Notera att jag skrev ”verkar” framför alla dessa egenskaper. Givetvis är det bra att du ÄR kompetent, trevlig, har lätt för att samarbeta och arbetar hårt och allt sådant där, men det första som en arbetsgivare ser är bara hur du verkar vara, på lite avstånd.

Bilden av dig och vad du verkar vara är det som kommer att ge dig möjligheten att visa hur du verkligen är. Du måste se ut som en bra kandidat för ett visst jobb för att få en chans att komma på en intervju och där verkligen visa att du är rätt person. Försök att skapa bilden av den person som du tror att företag vill anställa så får du troligen sedan chansen att leva upp till den bilden på ett nytt jobb.

4. CV och personligt brev alltid väldigt viktigt

I många fall är din CV och ditt personliga brev det första intrycket av dig som en arbetsgivare får. Du kommer att få chansen att göra ett första intryck öga mot öga senare, vilket också är viktigt, men bara ifall du gör ett bra första intryck med ditt CV.

Det är en underdrift att säga att CV och personligt brev är viktiga. Det är här det gäller att visa upp sig och att skapa ett intresse och att lyckas presentera en så bra bild av allt man kan, fast på ett väldigt begränsat utrymme. Det finns så mycket du måste lyckas få plats med samtidigt som du måste presentera det på ett enkelt och inbjudande sätt. Du vill att just ditt CV hamnar i högen med intressanta sökande istället för högen med dem som gallrats bort. Att skräddarsy sitt CV och kanske speciellt sitt personliga brev för varje ansökan, så långt det är rimligt effektivitetsmässigt, ökar chanserna.

Det finns många tips för hur du bäst skriver en CV och ett personligt brev och jag ska inte här gå in på allt för många konkreta tips utan mer säga att du bör lägga tid på att få till ett bra CV. Du kan läsa våra bloggartiklar om att skriva CV som hade två delar. Läs del 1. Läs del 2.

5. Kreativitet när du söker jobb och presenterar dig själv

Det finns massor av sätt att presentera sig på som gör att arbetsgivare uppmärksammar dig. Att skriva ett bra CV är givetvis en bra grej men det är också en väldigt klassisk grej som alla gör. När en tjänst ligger ute kommer arbetsgivaren troligen att få mängder av ansökningar och ganska många kommer att vara välskrivna och bra.

Allt du kan göra för att sticka ut (på ett positivt sätt) är bra. Du kan göra det delvis genom att utveckla ditt CV till max och där fånga arbetsgivarens uppmärksamhet men du kan även ta det steget längre. Ett alternativ är att skapa t ex en video, webbsida, app eller annat som en del av din ansökan. Det är extra bra om det du skapar också passar på att visa upp dina färdigheter inom områden som är intressanta för det jobb som du söker.

Det finns även andra saker man kan göra för att lyfta fram sig själv och skapa intresse, men det är väldigt olika vad som går hem och vad som kan vara en bra idé beroende på vilket jobb du söker. Det är svårt att ge allt för konkreta förslag så det får bli upp till dig att hitta din grej. Poängen är i grunden att man kan behöva göra något för att sticka ut i mängden.

6. Kontakter och nätverk viktigt

Det är ett faktum att många jobb tillsätts genom kontakter på ett eller annat sätt. Istället för att krångla med att sätta ut en annons och få in en massa CV och sedan gallra ut folk där så kanske en arbetsgivare skickar ut några krokar inom sitt kontaktnätverk för att se om det finns några bra kandidater för tjänsten där.

Det kan även fungera på motsatt håll, att du själv som arbetssökande har ett stort kontaktnätverk, och att du då kan uppmärksamma folk på att du söker jobb. Ofta finns det någon som har ett tips eller något ännu mer konkret att erbjuda och ifall det finns någon i ena änden av nätverket som behöver anställa och någon i andra änden som behöver ett jobb kan ni förena med hjälp av folk i nätverket.

Ju fler folk man känner och ju mer man kan nätverka och skaffa kontakter ju enklare är det ofta att hitta ett jobb den vägen. Man måste givetvis ha ett gott rykte inom sitt nätverk så att folk rekommenderar en och är intresserade av en när det väl finns en anställning någonstans.

Försök att bygga på ditt nätverk och var inte rädd för att utnyttja de kanaler som finns. Det finns många digitala kanaler som också kan vara till hjälp så som LinkedIn, Facebook och Twitter. Det behöver dock inte handla om sociala medier utan mer gammaldags nätverk av vänner, gamla kollegor och liknande kan fungera minst lika bra.

7. Välj ett jobb med bra möjlighet till utveckling / karriär

Det är givetvis olika hur människor är och vad de har för mål. Om man vill jobba som sjuksköterska så täker man säkert inte att man vill kunna göra karriär på sjukhuset och tids nog få en annan tjänst. Då är man nöjd med att vara där man är. I många fall kan det dock finnas intresse för att klättra uppåt.

Om du känner behovet av att hela tiden utvecklas och förändras i ditt arbete så ska du inte välja ett jobb där det finns få karriärmöjligheter. Du vill hitta en arbetsplats där det finns plats att växa och ett jobb som erbjuder möjligheten att bygga en karriär.

Det är också något att tänka på om du har svårt att hitta ditt drömjobb. Tänk att du kanske istället för drömjobbet kan ta ett lite sämre eller tråkigare jobb, fast inom ett företag där det finns möjlighet att arbeta sig uppåt. Då kan du börja ett eller två steg längre ner och sedan med tiden arbeta dig upp till det jobb du egentligen ville ha.

8. Gör en bra intervju (tips för intervjun)

Tips för att få drömjobbet

Om ditt CV är en av de viktigaste delarna för att få drömjobbet så är intervjun den andra delen, som på många vis är mint lika viktig. På ett vis skulle man kunna säga att CV:n är viktigast eftersom du aldrig hade fått en intervju alls om du inte hade lockat arbetsgivaren med ett välskrivet CV, men det är ändå intervjun som slutligen gör att du får jobbet.

En intervju har så många saker som är viktiga så det är svårt att ge alla tips här. I grunden kan man sammanfatta det med några olika saker. Först och främst du bör förbereda dig ordentligt (genom att läsa på om företaget och öva på att intevjuas, klä dig snyggt och presentera en bra bild av dig själv osv). Under själva intervjun måste du bete dig på ett bra sätt givetvis – ha ögonkontakt, ställa frågor, verka intresserad och positiv, ha bra kroppsspråk och sådana saker.

För lite mer tips om hur du kan bete dig på intervjun och hur du bäst kan förbereda dig osv kan du läsa våra gamla bloggartiklar om just detta. Läs del 1. Läs del 2.

9. Uppföljning på intervju

Efter en intervju är det lätt att slappna av och tänka att nu är det jobbiga avklarat och nu är det bara att vänta på svar. Dock är det inte riktigt så enkelt utan du kan med fördel följa upp intervjun och vara lite aktiv.

Att bara sitta och vänta på svar ger dig inte direkt några fördelar. Det kan mycket väl tänkas att det var ett flertal personer som imponerade under intervjuerna och att arbetsgivaren inte har kunnat bestämma sig för vem som ska anställas. Du har då möjligheten att ytterligare påverka situationen lite i din fördel om du följer upp, t ex genom att ringa.

Du kan då för det första påminna arbetsgivaren om att du finns och dessutom visar du att du är ambitiös och att du har lite driv och kan ta initiativ. Ett samtal, om du sköter det rätt, kan vara det som tippar vågen i din favör och ger dig jobbet. Har du kommit så långt som en intervju så vet du att du har chansen och då kan det ju aldrig skada att göra allt inom din makt för att få jobbet.

10. Nöj dig inte med vad som erbjuds

Om du faktiskt skulle bli erbjuden ett jobb så är det ju helt klart superroligt och då har du kommit nästan hela vägen fram. Det man dock inte ska glömma är att det inte bara handlar om att få ett jobb utan även om att få en vettig lön och liknande.

Du behöver inte per automatik godkänna den lön som erbjuds utan du har faktiskt möjlighet att förhandla lite. Du ska så klart ha rimliga förväntningar men du kan åtminstone försöka diskutera fram en lön som känns bra. Om du nu inte lyckas få till någon direkt högre lön från start så kanske du åtminstone lyckas fixa fram en deal att du ska få en löneförhöjning efter en viss tid, när du har hunnit bevisa dig lite.

11. Ha koll på vad du kan och vad du har att erbjuda

När man ska söka jobb måste man presentera sig själv och vad man kan. Det är inte alltid superenkelt att göra det på ett bra sätt. Man vill givetvis framhäva sina bra sidor och det man är duktig på, samtidigt som man håller sig borta från att överdriva eller skryta.

För att kunna visa framfötterna och visa vad man är bra på måste man även ha koll på vad man faktiskt har att erbjuda. Det kan låta simpelt men det är inte alltid man inser vad man har för fördelar och vad man är bra på. Ibland kan det vara bra att verkligen sätta sig ner och gå igenom vad man kan och vilka saker man kan erbjuda som är unikt för just en själv. Ifall du har problem att på egen hand komma på dessa saker kan du försöka ta hjälp av familj och vänner.

När det gäller arbetslivserfarenhet och utbildning och konkreta färdigheter så är det ganska mycket mer konkret. Där är det inte en bedömningsfråga utan ganska klart vad du kan och inte kan etc. Dock är det inte alltid man kommer ihåg alla de saker som man faktiskt kan, så det skadar inte att verkligen sätta sig ner och fundera på det då och då.

Försök även att anpassa vilka saker du tar upp i ditt CV och personliga brev efter vilket jobb du söker. Olika jobb kräver olika färdigheter och det är olika vad som värderas högt. Fokusera på de saker som du kan som du tror att en viss arbetsgivare skulle värdera högt och bygg runt det.

12. Utbilda dig / lär dig nya saker

Ibland när man går igenom vad man kan och vilka jobb man är kvalificerad för så kan man helt enkelt inse att man inte riktigt har det som krävs. Ifall du har sökt ett stort antal jobb inom ditt område och inte riktigt lyckas så kan det vara dags att försöka öka på dina kunskaper så att du blir mer attraktiv. Fundera på vad som saknas för att du ska vara riktigt attraktiv och försök bli bättre där.

Det kan även vara så enkelt att du kanske inser att ditt drömjobb inte alls finns inom det område som du arbetar just nu eller som du egentligen är utbildad till. Det är inte direkt ovanligt att folk tröttnar på ett jobb och vill byta karriär och prova på något annat istället. Du kan också göra det om du vill.

För att kunna få ditt drömjobb måste du först och främst veta vad du vill jobba med. Har du kommit på vad det är du vill göra så kan du oftast lära dig det området och utbilda dig (om det behövs) så att du har de kunskaper som jobbet kräver. Det kan kanske kännas lite jobbigt att behöva lära sig nya saker, speciellt om det skulle krävas någon längre utbildning, men för det mesta är det värt det när du väl är klar.

13. Rätt attityd / ge inte upp

Kämparglöd och att ha rätt inställning är viktiga saker, speciellt om man inte har ett jobb och ständigt söker efter ett trots att det är motigt. Tyvärr är det inte alltid lätt att hitta ett jobb, drömjobb eller inte, och det kan ta ganska lång tid att lyckas.

Det viktiga är att man inte ger upp utan att man fortsätter kämpa även om det känns tufft. Det här med att kämpa kanske gäller speciellt om du har ett drömjobb som du skulle vilja ha, för drömmar kan vara svåra att uppfylla. Ibland krävs det ganska mycket jobb för att nå sin dröm och det går inte att vara en slöfock om man ska hitta dit.

Så tipset här är att fortsätta kämpa i alla lägen, men banka inte bara huvudet mot väggen. Om du har försökt en väg, som inte fungerade, så kanske du måste försöka hitta en annan väg. Hitta alternativ, vidareutbilda dig, lär dig nya saker, jobba på att förbättra dig själv och ditt CV, hitta nya vinklar att attackera problemet osv.

Följ oss på Facebook