Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Warren Buffett's visdomsord gör dig till en stabil investerare

Warren Buffett är en enormt framgångsrik investerare och affärsman som av många ses som den allra bästa investeraren genom tiderna. Han har idag en förmögenhet på någonstans runt 66 miljarder dollar, vilket placerar honom på en tredjeplats bland världens rikaste. Hans citat är välkända och här ska vi gå igenom några av dem och fundera på vilka visdomar som finns bakom.

Han har till skillnad från andra på topplistan över världens rikaste inte ett enda företag (så som Bill Gates med Microsoft eller Ingvar Kamprad med IKEA) att tacka för sin förmögenhet. Pengarna har han arbetat ihop helt på egen hand genom att investera smart inom många olika områden med sitt eget företag Berkshire Hathaway som bas.

Buffett är som sagt känd för att vara en väldigt duktig investerare och det kan man se om man tittar på hans investeringar genom tiderna. Han har varit väldigt framgångsrik, vilket givetvis gör att man ser upp till honom och beundrar hans kunskaper och hans sätt att investera.

Genom åren har Buffett sagt många kloka och bra saker som vi vanliga människor kan ta åt oss och ha i åtanke när vi gör investeringar. Hans tips kan ibland vara lite mer allmänna och ibland lite mer specifika och det är givetvis inte så att man behöver följa dem alla. Några av hans bättre tips och hans mer kända citat kan dock fungera som en väldigt bra grund för de flesta investeringar.

Jag tänkte i det här inlägget samla ett antal av Warren Buffett's allra bästa och mest kända citat / råd och sen skriva lite runt själva betydelsen av dem. På så vis kan du få lite tips om hur du kan tänka när du ska investera dina egna pengar och även om du inte tar åt dig varje råd till 100 % så finns det nästan alltid en bra visdom där, som du åtminstone kan bygga vidare på.

1. "Rule Number 1: Never lose money. Rule Number 2: Never forget rule Number 1"

Detta är ett klassiskt citat från Warren Buffett. Det är så klart inte helt lätt att följa det här rådet rakt av eftersom det det ställer så pass höga krav. Att inte förlora pengar är ju givetvis alltid förhoppningen men det finns inga garantier att man alltid gör en bra affär.

Även Buffett själv har gjort flertalet dåliga affärer, men det viktiga är att göra fler bra affärer än dåliga och när man gör de dåliga får man försöka se till att förlora så lite pengar som möjligt. Om man hela tiden göra stora vinster när det går bra och små förluster när det går dåligt så kommer man totalt sett lyckas väldigt bra.

2. "Price is what you pay. Value is what you get."
Warren Buffett's tips / citat som hjälper dig att bli en bättre investerare

Detta är ett bra citat som helt enkelt säger att pris och värde är två skilda saker, och det är ju väldigt sant. Det gäller inte bara för aktier eller investeringar i företag och liknande utan det gäller för i princip allting - speciellt för saker som du planerar att sälja igen vid ett senare tillfälle.

Det viktiga är alltså att man inte bara stirrar sig blind på priset på något utan att man försöker se det verkliga värdet. Om det handlar om att investera pengar på börsen så gäller det med andra ord att man försöker beräkna vad ett företag som man vill köpa aktier i verkligen är värt. Om det verkliga värdet är högre än vad aktiens pris är så är det vanligen en god investering.

3. It's far better to buy a wonderful company at a fair price, than a fair company at a wonderful price."

Det här citatet är delvis kopplat till det jag skrev om precis ovan. Warren Buffett är känd för att vilja investera i väldigt stabila företag som har ett ordenligt värde i sig självt. Det han säger här är i princip att det viktigaste är att företaget / aktien verkligen är bra och i så fall är det helt ok att betala ett högre pris.

Det andra alternativet från citatet är att betala ett riktigt bra pris för ett ok företag och det tycker han inte är lika intressant och man kan ju i dessa fall ifrågasätta varför ett företag har ett sådant fantasiskt pris. Buffett's råd är alltså i princip att ett riktigt bra företag, ett företag som är väldigt stabilt och starkt, nästan alltid går före sämre företag även om priset är högre. Man får ofta vad man betalar för helt enkelt.

4. "Only buy something that you'd be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years."

5. "Our favorite holding period is forever."

Som jag tidigare sagt är Buffett förtjust i stabila företag och lite mer säkra investeringar och han tror givetvis också mycket på långsiktiga investeringar. Det är inte i alla lägen man vill investera på lång sikt, ibland kanske man har en annan sparhorisont osv men i grunden är detta ett bra tips.

För pengar som du inte behöver använda de närmaste åren kan du försöka hitta bra och starka företag som du tror kommer gå bra på lång sikt. Köp inget som du inte är bekväm med att sitta på under en längre period. Börsen brukar ha sina uppgångar och nedgångar men över en längre period går det oftast plus och speciellt om du har satsat på ett företag med en stark grund.

6. "Risk comes from not knowing what you are doing."

Det finns alltid en viss risk involverad när man investerar pengar, för det finns inga garantier att man prickar rätt. Dock är det till stor del korrekt som Buffett säger här - ju sämre koll du har på vad du håller på med, ju större är risken att det går åt skogen.

Grundtanken är givetvis att om du har bra koll på vad du gör, är på bra påläst och är insatt i ämnet, så kommer risken bli klart mindre. Risk är till stor del kopplat till att göra någonting på måfå och att chansa men om du har riktigt bra koll på vad du håller på med så blir slumpen en allt mindre faktor. Vem som helst kan investera pengar i t ex aktier men om du vill bli duktig på det bör du ta dig tid att fördjupa kunskaperna.

7. "You do things when the opportunities come along. I've had periods in my life when I've had a bundle of ideas come along, and I've had long dry spells. If I get an idea next week, I'll do something. If not, I won't do a damn thing."

Poängen med det här citatet kan vara flera olika saker men jag väljer att fokusera på det lite mer allmänna budskapet. Buffett själv, speciellt på senare tid sedan han blivit väldigt rik, har ju givetvis råd att tacka nej till väldigt många möjligheter och att vänta ut de riktigt bra investeringarna.

För oss vanliga Svenssons är det kanske inte den konkreta innebörden vi ska ta till oss utan mer det faktum att man ibland bör låta bli att göra saker. Det är nog inte ovanligt att man gör saker ibland bara för att man vill göra något snarare än för att det är ett riktigt bra läge att göra något. Så kan det vara med investeringar också. Ibland är det bättre att sitta på sina pengar och vänta på en riktigt bra investering istället för att ta det som bjuds för tillfället.

Visst kanske det känns som du slösar tid på att låta pengarna ligga på investeringskontot men det kan ändå vara bättre än att försöka forcera fram ett köp. Slutresultatet blir ofta då att man gör en sämre investering och ångrar sig i efterhand.

8. "Opportunities come infrequently. When it rains gold, put out the bucket, not the thimble."

Föregående citat säger till oss att vi inte alltid bör göra något utan ibland är det bra att helt enkelt ta det lugnt och avvakta. Det här citatet säger dock till oss att vi måste agera när det väl dyker upp en bra möjlighet.

Om man vill tjäna bra med pengar så måste man också våga satsa när det gäller. Det räcker inte att man är hyfsat bra på att känna igen bra och dåliga investeringar utan man måste dessutom vara beredd att ta chansen och riskera lite när man ser en riktigt bra möjlighet. Buffett säger att man bör sätta ut en stor hink om det regnar guld och inte bara en fingerborg, vilket ju är ganska beskrivande. Om du nu skulle se att det är på väg att börja regna guld måste du också vara där med din hink och försöka få din del av guldet. Missa inte chansen.

9. "If you aren't thinking about owning a stock for 10 years, don't even think about owning it for 10 minutes."

Det här har ju lite att göra med det som vi pratat om tidigare, att Buffett gillar långsiktiga investeringar i stabila och starka företag. Skillnaden är att det här citatet inte säger åt oss att vi måste investera på lång sikt men att vi ändå bör välja våra aktier / företag på samma sätt som ifall vi skulle behålla dem länge.

Det är alltså viktigt att man tittar på hur bra ett företag är och dessa framtida potential, även om man bara har tänkt att behålla investeringen en kortare period. Det finns många som köper och säljer aktier med en kortare horisont och som alltså tänker sig att behålla aktierna i bara några månader eller något år som mest. Även om du har sådana planer bör du då enligt Buffett välja aktier som har god potential på längre sikt och som är lite mer långsiktigt stabila.

Visst funkar detta tänk inte alltid, speciellt inte om man är mer inne på väldigt kortsiktiga investeringar, daytrading eller försöker spela på snabba upp- och nedgångar på börsen. Det är dock en bra strategi i många fall, speciellt om man är en lite mer ovan investerare. Även om möjligheten till större vinster är mindre så är det fortfarande en säkrare väg att gå.

10. "If past history was all that is needed to play the game of money, the richest people would be librarians."

Att titta tillbaka på vad som har varit kan säga en del om vad som kommer att hända men Buffett varnar här för att lita för mycket på det förflutna när man bedömer framtiden. Det han säger är helt enkelt att man behöver klart många fler verktyg för att avgöra hur ett företag kommer att utvecklas framöver än att bara se till hur det har gått för detta företag än så länge.

När man ska avgöra ifall man ska köpa en aktie måste man väga in många saker. Hur starkt företaget är i grunden, trender, börsen rent allmänt, hur framtiden ser ut för den marknaden som företaget agerar på osv. Om företaget har gått starkt hittills är det givetvis en indikation som kan vara värd att notera men det finns inget som säger att det kommer att fortsätta uppåt bara för att det varit bra tidigare. Man måste alltid bedöma utifrån den aktuella situationen.

När det gäller aktiemarknaden ska man också tänka på att det finns en viss risk att aktier som har gått riktigt bra börjar nå sin peak och att det kanske är dags för en vändning nedåt. Detsamma gäller för börsen i allmänhet. Basera alltså dina beslut på vad du kan avgöra om det nuvarande läget och framtiden snarare än vad du kan se i backspegeln.

Buffett säger dessutom i ett annat citat att det är mycket lättare att se i backspegeln än att se framåt. Det gör att man kanske gärna vill försöka använda det förflutna som underlag för att ta sina beslut, eftersom man har allt svart på vitt där, men det ska man alltså vara försiktig med.

11. "Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing."

Att sprida sina risker är ett av de stora tipsen som delas ut till dig som vill investera pengar i t ex aktier eller fonder. Att Buffett säger på det här viset kan alltså kännas lite dumt, eftersom det i princip klagar på dem som sprider riskerna.

Dock ska man tänka på att han säger att det behövs när investerarna inte vet vad de gör. I hans ögon behöver man inte sprida ut sina risker allt för mycket om man har bra koll, men han är också kanske en av de allra bästa investerarna genom tiderna. Vi som bara är vanliga människor och som inte är specialister på att investera pengar bör sprida våra risker. Vi kanske inte tjänar riktigt lika mycket pengar som en väldigt duktig investerare gör men vi slipper också förlora mycket om vi prickar fel.

12. "Time is the friend of the wonderful company, the enemy of the mediocre."

Ännu ett citat som tar upp två av sakerna som Buffett värderar högst av allt, nämligen att ett företag är riktigt starkt och långsiktighet. Här säger han att med tiden kommer ett bra företag att bli bättre och öka i värde medan ett medelmåttigt företag snarare har tiden mot sig. Det kommer förr eller senare att avslöjas som ett mindre bra företag.

Inte så mycket att säga om detta mer än att du som vanligt helst bör investera i så bra företag som möjligt. Företag som är uppblåsta på grund av förväntningar kan vara ett exempel på företag som med tiden kan avslöjas som mindre bra. Ofta är det bättre att investera i något som har ett konkret värde än något som har ett potentiellt stort värde.

13. You don't need to be a rocket scientist. Investing is not a game where the guy with 160 IQ beats the guy with 130 IQ."

Om du tror att du inte klarar av att handla med aktier och att öka på din förmögenhet så ska du tänka om. Du behöver inte vara den smartaste människan i världen för att lyckas med dina investeringar.

Det viktiga är att du har motivationen och viljan att lyckas och att du lägger den tid och energi som krävs för att du ska förstå vad som är viktigt när man investerar pengar. Om du bara lär dig att hitta de företag som verkligen är värda att investera i så har du kommit långt. Du behöver inte en jättestor hjärna för detta, bara intresse och vilja.

14. I try to buy stock in businesses that are so wonderful that an idiot can run them. Because sooner or later, one will."

Något som Warren Buffett är känd för är att han vill investera i företag som han själv förstår sig på. Det ska inte vara för avancerat, för om han inte förstår så finns det risk att andra inte förstår och att det går åt skogen på ett eller annat vis.

En annan sida av detta är att han också föredrar företag som kan skötas av någon mindre lyckad person. Hans tanke här är att om han väljer riktigt stabila och bra företag så kan de inte förstöras av att någon enskild person kommer in och driver det på ett dåligt sätt. Förr eller senare kommer de flesta företag att ha oturen att få en idiot till chef tänker Buffett och då är det bra om företaget kan klara sig genom även detta.

Snabb sammanfattning

Även om man följer dessa råd och lever enligt Warren Buffet's ord så blir man tyvärr inte en mångmiljardär per automatik. Alla hans råd passar inte eller i alla situationer eller alla människor. Man får ju komma ihåg att en del av det han säger huvudsakligen passar in på hans egen situation som väldigt rik och framgångsrik investerare.

Men trots allt tycker jag att de flesta av hans citat fungerar för oss alla, oavsett om vi har mycket pengar att investera eller bara lite, oavsett om vi är erfarna eller precis håller på att lära oss om börsen, aktier och investeringar. Om man bara tar kärnan i det han säger så finns det ganska bra saker att hämta där.

Det man i grund och botten kan säga som sammanfattning är väl att Warren Buffett föreslår att du huvudsakligen investerar i starka och stabila företag som är bra investeringar på lång sikt och som du gärna kan behålla i många år framöver. Du bör heller köpa ett sådant starkt företag, även om det är lite dyrare, än att köpa ett sämre företag till ett lågt pris. I längden kommer de starka företagen att visa sina fördelar medan de sämre företagen snarare börjar falla sönder.

Warren Buffett utan tvekan en av de mest framgångsrika investerarna och han säger många olika saker i många olika situationer. De citat som jag har tagit upp ovan är några av de mer kända som också är lite mer allmänna och som passar in även för oss som inte är professionella investerare med miljarder i kapital.