Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Unikt och tokigt aktierally som riskerar att bränna många

Det är svårt att missa de senaste veckornas galenskaper på börsen i USA. Det hela började med att det amerikanska bolaget Gamestop började rusa på börsen och till slut hade dess aktie gått upp över 600 procent på bara en dag.

Det hela skedde till följd av att en stor mängd privatpersoner gick samman och pratade ihop sig på forumet Reddit, med målet att slå mot de stora hedgefonder som hade blankat Gamestops aktie tidigare.

Att blanka en aktie innebär att man satsar på att den kommer att gå ner snarare än upp. Tanken är i princip att man lånar aktier från någon som äger dem, säljer dem och sedan tänker sig att man kommer att kunna köpa tillbaka dem billigare lite senare när det är dags att lämna tillbaka dem till ägaren.

Detta är ett sätt att tjäna pengar på företag som går dåligt. Det kallas för att blanka eller att “gå kort” i en aktie (motsatsen är att gå lång, när man tror på aktien och att den kommer att öka i värde). Det är också lite “elakt” på så vis att man i princip säger att man inte tror på ett bolag och att man känner sig övertygad om att det kommer gå dåligt framöver.

“Kupp” för att pressa upp aktiekursen och få bort blankare

Gamestop rejält rally

Många gamers och vanliga sparare tyckte inte om att Gamestop blev offer för blankare och ville ge dem en känga genom att tvinga upp aktiekursen. Om kursen går upp så kan blankarna förlora ganska mycket pengar eftersom att de måste lämna tillbaka aktierna förr eller senare och för att göra det måste de köpa aktierna. De har inget val där.

Ju högre kursen svävar upp ju dyrare blir det för den som har blankat en aktie eftersom att de tvingas köpa tillbaka till ett pris som är klart högre än det som de sålde för. De går därför med förlust om aktien går upp. Det är dock sällan som en aktie går upp på detta vis.

Planen lyckades i vilket fall och aktien gasade på uppåt i raketfart under kort tid. Det gjorde såklart att många som var med på raketen gjorde riktigt stora vinster, samtidigt som det sved hårt för de som blankat aktien.

Det är dock stor skillnad på att vara med från början och att hoppa på senare, när det hela har setts på nyheterna och i alla möjliga sociala medier. Den stora uppgången kom inom ett dygn, vilket är för kort tid för att de flesta ska ha hunnit hänga med och investera. Detta gäller speciellt vanliga sparare som sällan har koll på saker förrän det skrivits lite mer om dem och i det läget är det ofta för sent för att ta hem storvinsten.

Flera aktier (samt silver och Dogecoin) har varit i fokus

Gamestop var dock inte den enda aktien som hamnade i fokus. Det var även andra som sattes på listan och fick en rejäl skjuts efter detta, t ex AMC Entertainment som gick upp ca 450 procent under samma dygn. Nu verkar fokus även ha skiftats mot vissa mer obskyra digitala valutor (Dogecoin).

För den som varit med tidigt och satsat en slant har det funnits stora pengar att tjäna. Uppgång på 400-600 procent är otroligt mycket och det blir snabbt mycket pengar. En investering på 50 000 kr blir snabbt 200 - 300 000 kr. Det är såklart den typ av avkastning som man skulle vilja ha hela tiden, för då skulle det gå snabbt att bli rik, men så enkelt är det inte normalt.

Småspararna blir brända

Det är inte så bra för den som kommer in i leken lite senare. Oftast är det vanliga småsparare som dyker upp på detta vis, lite sena på bollen eftersom de inte är så insatta i aktievärlden men hör på nyheter osv vad som händer. När de vill vara med och få en del av kakan så kan det tyvärr bli helt fel.

När de vanliga spararna kommer in brukar det i regel vara lite sent och speciellt i ett sånt här fall då allt gick extremt snabbt. Om man gått in i Gamestop efter ett dygn från att den började rusa så hade man köpt in sig på toppen och sedan kom ett rejält fall efter det. Sedan kom en stark rekyl men den kom aldrig speciellt nära den första toppen.

Det innebär att alla som hoppade på tåget lite sent troligen är de som har gett pengar till dem som var med tidigt och som sedan sålde av på toppen, i det bästa möjliga läget. Man vill såklart inte sitta med svarte petter och vara den som köpt aktierna när värdet börjar falla tillbaka igen, men det troliga är att det huvudsakligen är vanliga sparare som får ta den rollen.

Man kan säga vad man vill men snabba aktieaffärer med hög risk är inte bästa vägen att gå för vanliga sparare. Det är sällan dessa är tillräckligt snabba eller insatta eller har tillräcklig övervakning för att kunna göra så pass korta trades, där kursen rusar. Det är för svårt att hinna med och det troliga är att man blir en av dem som sitter med aktierna när kursen planar ut igen.

Eftersom Gamestop som bolag inte är så hett så är det inte direkt troligt att deras aktie kommer att röra sig så mycket uppåt av sig själv, när det inte finns någon aktivitet av detta slag, och därmed sitter man på en nitlott på längre sikt och tvingas troligen sälja med rejäl förlust. Idag har aktien förlorat mer än 90 procent av sitt värde från toppnoteringen under rusningen.

Följ oss på Facebook