Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sprid dina risker för tryggare investeringar

Riskspridning är en av de absolut viktigaste sakerna att tänka på om man vill investera pengar. De flesta investeringar innebär en viss risk, som varierar beroende på vad du investerar i. Om du sprider dina risker så kommer du ofta undan dåliga affärer utan så stora förluster.

Att förlora pengar är alltid en risk som finns och det är också en naturlig del av att investera i t ex aktier. Det man måste göra är att begränsa sina förluster och då är riskspridning ett av de viktigaste verktygen. Ett av de första valen du måste göra när du börjar titta på att investera är att välja vilken risknivå du vill ligga på och att anpassa dina investeringar till detta.

Sprid riskerna när du investerar

Risker med aktier och fonder

Det klassiska uttrycket att man inte ska lägga alla ägg i samma korg är faktiskt inte så dumt ändå. Det passar in ganska bra när man pratar om att investera i t ex aktier eller fonder. När man handlar med aktier så har man ett stort ansvar själv att sprida riskerna. Då måste man se till att köpa flera olika aktier och gärna inom olika branscher osv, så att man inte tar en allt för stor smäll ifall en av aktierna som man äger börjar gå dåligt.

Den som investerar i aktiefonder får automatiskt en hel del riskspridning tack vare att en fond innehåller ett stort antal aktier. Aktiefonder är på det viset ett bättre val än aktier för dem som inte vill vara lika involverade eller göra allt jobbet själv. Detta just eftersom risken fördelar sig utan att du behöver göra något.

Genom att även köpa flera olika aktiefonder kan du sedan sprida risken ytterligare. Att bara ha en enda fond i form av en Sverigefond är t ex inte rekommenderat. Visst har du på så vis spridit din risk över ett antal svenska aktier, vilket är klart bättre än att äga bara ett fåtal aktier direkt. Samtidigt är du exponerad för risker kopplade till den svenska marknaden. Om svenska börsen går dåligt eller om landet har en dålig period så kommer du att känna av det.

Det enklaste alternativet är att köpa en globalfond eftersom man då får ett antal aktier från olika marknader runt om i världen. Samtidigt tycker jag att man mycket väl kan ha ett flertal fonder och inte bara en. En globalfond kan ligga som grund och sedan kryddas med några ytterligare fonder såsom en Sverigefond, en USA-fond och kanske någon till.

Om man istället föredrar aktier så gäller det som sagt att sprida ut sina investeringar och äga flera olika aktier. Ju fler man äger ju mindre risk. Speciellt om man också sprider ut sig över olika marknader så att man inte bara äger banker eller bara fastighetsbolag osv. Givetvis finns det också en gräns när det kan bli för många, så försök hitta en lagom nivå

Teorin bakom riskspridning

Riskspridning är egentligen ett ganska enkelt koncept. När du satsar pengar på någonting där du kan förlora pengarna så är det mer riskabelt att lägga alla pengar på en enda satsning och mindre riskabelt att sprida ut pengarna på många olika mindre satsningar.

Detta kan man t ex förklara med en omgång roulette. Om du har 1 000 kr att satsa på ett snurr på roulettehjulet så kan du välja många olika vägar. Det som är mest riskabelt är att satsa alla 1 000 kronorna direkt på ett specifikt nummer, t ex 25.

Om du skulle lyckas pricka in rätt och nummer 25 faktiskt vann, då skulle du ta hem en bra vinst (35 gånger pengarna) men chansen att pricka in just den siffran är inte stor. I roulette är det faktiskt bara 2,7 % chans att träffa rätt på ett specifikt nummer. Är du sugen på att testa roulette själv kan du göra det hos Vinnarum live roulette.

Du har dock möjligheten att lägga ut dina 1 000 kr på många olika nummer, vilket kan liknas vid att investera i många olika aktier. Givetvis är det skillnad på aktier och att spela roulette på flera vis. T ex så förlorar du ju dina pengar i roulette om du väljer fel nummer, vilket inte per automatik är fallet med aktier. En aktie kan tappa i värde och gå dåligt men att du skulle förlora alla pengarna är ovanligt. Dessutom kan du välja aktier utifrån information och indikationer om att aktien är stark, så beslutet kan baseras på logik och inte bara på en ren gissning.

Men i detta exempel kan det fungera bra med en jämförelse med roulette ändå, just för att det visar på fördelarna med att sprida ut sina risker. Som jag sa kan du alltså sprida ut pengarna på flera olika nummer och på så vis minska dina risker att förlora. Om du spelar på 5 nummer (av de 37 som finns) istället för bara ett nummer så har du 13,5 % chans att vinna istället för 2,7 % chans.

Du kan dessutom välja att satsa på andra saker utöver specifika nummer såsom att satsa allt på rött eller svart, jämna eller ojämna nummer, vilket ger dig en klart större vinstchans men istället klart lägre vinster om du lyckas. Det gäller alltså allt väga den potentiella vinsten mot risken och hitta en bra balans i sina investeringar. Man ska också tänka på att just aktier inte är lika svart eller vitt som att vinna eller förlora i roulette då man ju mycket väl kan ha 50 aktier som alla går riktigt bra, om man har lyckats göra bra val.

Det enda man kan säga är egentligen att om du bara hade köpt en enda aktier istället för t ex 50 aktier, och därmed lagt alla dina pengar på den aktien, så hade du kunnat göra ett riktigt bra klipp om du hade tur med aktien i fråga. Om den sedan hade rusat upp och stigit med t ex 100 % så tjänar du givetvis mycket mer om du satsat alla dina pengar på den jämfört med om du bara har en 50-del av pengarna i den aktien.

Men det är också det som är poängen. Om du sätter alla pengar på ett kort (eller nummer) så kan det också gå dåligt. Om just den aktien du har alla pengar i går dåligt och tappar en massa i värde då tappar också hela din portfölj lika mycket. Du har ingen säkerhet.

Sammanfattning av riskspridning

Summeringen av det jag har sagt är helt enkelt att det aldrig är bra att äga för få aktier eller lägga alla pengar i en och samma investering. En ensam fond är klart bättre att ha än en ensam aktie, eftersom en aktiefond åtminstone är en samling med många aktier och risken sprids då automatiskt. Fonder är också ett bra sätt för dem som inte är eller vill vara så insatta att få chansen till bra investeringar med en passande risknivå.

Kanske kommer du inte förlora alla dina pengar rakt av om du bara äger en aktie och du kan även ha tur och hitta en bra aktie, men i vilket fall är risken mycket större. Riskspridning handlar ju just om att sprida ut och sänka risken så att du får en större trygghet.

Det finns i princip ingen nackdel med att sprida ut sina risker när man investerar och även om man ibland kommer önska att man hade haft mer pengar investerade i en specifik aktie den dagen man ser aktien rusa iväg till nya höjder så kommer man trots allt i längden att inse att det är viktigare med stabilitet och en jämn risk.

Följ oss på Facebook