Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skapa din förmögenhet den säkra vägen och krydda med lite spänning

Många drömmer nog om att bli rika eller åtminstone om att ha en god ekonomi med stora marginaler, som tillåter att man unnar sig trevliga och roliga saker i vardagen. Vart man än vänder sig ser man folk som jobbar på att bygga upp sin förmögenhet på olika sätt och när man frågar sig hur man ska göra för att lyckas få ihop pengarna är svaret att alla sätt är bra utom de dåliga.

Det finns många vägar att gå och olika vägar passar olika människor. En del tjänar pengar genom att starta ett eget företag medan andra kanske är duktiga på att investera och en och annan har vunnit på lotto eller något annat spel. För medelsvensson finns alla dessa alternativ tillgängliga men i de allra flesta fall finns det begränsningar som gör vissa alternativ mindre troliga. Här i bloggen ska jag diskutera de mer vanliga och logiska sätten att öka sin förmögenhet.

Investeringar vanligaste vägen för vanliga människor

Det går att investera i en mängd olika saker. Vanligast är att köpa aktier och fonder men det finns även ett antal andra saker så som råvaror, valutor, obligationer, mark, konst eller lite vad som helst. Allt som går att köpa och som kan tänkas öka i värde över tid kan man investera i, fast vissa saker är så klart enklare.

Det som behövs för att man ska kunna investera över huvudtaget är pengar att investera. Du kan inte köpa något som sedan är tänkt att öka i värde om du inte har ett startkapital som gör så att du har råd till denna sak. En del föds in i en rik familj och kan få pengar av familjen under sin uppväxt eller kanske i form av ett arv senare. De flesta har dock inte den lyxen. Då får man arbeta ihop sina egna pengar på ett eller annat sätt.

Allra vanligast är att investera sina pengar i aktier eller fonder (t ex aktiefonder som i princip är en samling av många olika aktier och som oftast är lite mindre riskabelt än att köpa enskilda aktier). Skälet till detta är att det är ganska enkelt att handla med aktier och fonder - de flesta kan göra det utan några större förkunskaper - och att man inte behöver några stora pengar för att komma igång.

Du kan inte investera i en tavla av Picasso eller köpa upp ett helt företag som du tror kommer vara värt mer om några år ifall du inte har väldigt gott om pengar, för dessa saker kräver att du har ett stort kapital redan från början. Aktier och fonder är dock inte så dyra, eftersom du har möjlighet att bara köpa några få aktier / andelar åt gången och så sakta bygga upp ett innehav.

Att investera på det här viset passar därför de flesta vanliga personer, med vanliga jobb och vanliga ekonomier. Då kan man ta överskottet varje månad och lägga en del av det på sparande och i förlängningen på investeringar som är tänka att öka på förmögenheten.

Du behöver ha pengar över varje månad för att kunna investera dem

Har du inte fått ärva en rik faster eller något liknande så kanske du inte har ett stort startkapital för dina investeringar. Oroa dig inte – du är inte ensam. De flesta är i samma sits som du och det finns ändå hopp för dig, så länge som du har lite tålamod och rätt inställning. Har man inget stort startkapital så kan man inte satsa så mycket från början och då får man istället bygga på sin förmögenhet under en längre tid och se till att lägga upp en plan på lång sikt.

Att lägga undan pengar på sparande varje månad är väldigt bra. Du bör lägga undan en del till buffertsparande, en del till kortsiktigt sparande och en del till långsiktigt sparande. Bufferten är till för att klara nödsituationer när du behöver akuta pengar och bör alltid finnas där. Kortsiktigt sparande är för sådant du vill ha råd med de närmaste åren så som resor, ett bröllop, en ny tv osv.

Det som är kvar är det långsiktiga sparandet och det är detta som huvudsakligen är grunden till din förmögenhet. Långsiktigt sparande är ett samlingsnamn för sparande för framtiden, för drömmar och mål som du har längre fram i livet, för din pension, för dina barn och deras barn. Det behöver inte vara pengar för något specifikt ändamål (även om du givetvis kan ha som mål att ha råd att köpa ett fint hus eller något annat specifikt) utan helt enkelt en trygghet som finns där och som går att använda till många olika trevliga saker.

När man lägger undan pengar till sparande är bufferten första prioriteten eftersom den bör finnas. Du bör han en eller ett par månadslöner liggande nära till hands för oväntade utgifter och ifall du råkar tappa inkomster eller liknande. Kortsiktigt sparande kan sägas vara näst viktigast eftersom det är pengar till saker som du vill eller behöver göra inom den närmaste tiden. Om du vill ta familjen på en semesterresa nästa år så måste du lägga undan pengar till den nu. Annars blir det ingen resa.

Det gör att det långsiktiga sparandet är det som kanske prioriteras minst, men det är fortfarande viktigt att få lite pengar över till detta om du vill öka din förmögenhet. Det är trygghet och frihet i framtiden och de pengarna kan påverka dig, din familj och era val på många olika sätt. Ifall du vill öka på förmögenheten är det alltså viktigt att du har pengar över att lägga på det långsiktiga sparandet efter att du har lagt pengar på buffert och kortsiktigt sparande.

Att hitta överskottet i sin månadsbudget

När man inte har ett stort startkapital från början så måste man skapa sitt eget. Och med klassiska investeringsformerna aktier och fonder t ex (men även med en del andra så som forex och råvaror etc) krävs det inte nödvändigtvis att man har så mycket pengar från början. Man kan köpa lite för de pengar man har och med tiden kan man tjäna mer pengar och investera även dem.

Bäst är om man kan lägga undan pengar varje månad. För att det ska vara möjligt behöver man ha en så bra fördelning mellan inkomster och utgifter som möjligt. Höga inkomster och låga utgifter ger dig givetvis som mest pengar över. Pengarna som är över fördelas mellan sparande och sådant som du vill ha eller göra – fest, restaurangbesök, kläder och allt möjligt trevligt.

En del av överskottet efter att räkningar och mat etc är betalda kommer säkert att gå till nöjen men här har man också en balansgång som kan vara lurig. För pengar som investeras och ökar i värde kan man ju göra ännu mer för i framtiden än man kan göra för dem just nu. Det innebär att du alltid får väga en omedelbar tillfredställelse mot att förhoppningsvis kunna göra ännu mer vid ett senare tillfälle.

Det finns dock ingen regel som säger hur mycket man måste spara / investera varje månad. Om du kan spara mer pengar så går det troligen snabbare att bygga upp förmögenheten men det viktiga är att man hittar en fördelning som är rimlig och som passar sin egen ekonomiska situation. Ifall du har för dåliga marginaler efter att räkningarna är betalda så blir det så klart svårare att spara mycket och det är heller inte så kul att inte kunna unna sig en och annan rolig och trevlig sak under månaden.

Ifall du inte har några marginaler som tillåter att du sparar pengar eller om du skulle vilja spara mer så måste du försöka hitta ett sätt att antingen öka dina inkomster eller att sänka kostnaderna. Om du klarar av att göra båda dessa saker samtidigt så är det ännu bättre. Det finns många sätt att sänka sina kostnader och vi har mänder av spartips här på sidan. Jag tänker inte gå igenom några specifika tips just nu men det är faktiskt inte så svårt om man har rätt inställning.

Hur ska jag få mina pengar att växa?

Om steg ett är att hitta lite pengar att lägga på investeringar så är steg två att investera dessa pengar på bästa möjliga sätt och att få dem att växa. Detta är helt klart något som alla som investerar lägger stor vikt vid. Alla letar hela tiden efter det sätt som ger bäst avkastning och som kan öka förmögenheten på snabbast och enklast möjliga vis.

Det är dock samtidigt en väldigt klassisk insikt att ju större chans man har att tjäna stora pengar eller att få en riktigt hög avkastning, ju mer riskabel brukar investeringen vara. Om man tar just aktier som exempel så finns det många aktier som har en stor potential att öka väldigt mycket i värde, men dessa aktier är också många gånger osäkra och kan gå både upp och ner. Det gäller dessutom att pricka in så att man köper när de är billiga och säljer när de står på topp.

En investering är alltid en risk och det finns knappast några investeringar där man inte kan riskera att förlora en del av sina pengar, ibland alla sina pengar. Den risken måste vägas upp av möjligheten till att tjäna pengar och här måste man ta sig tid att tänka över vilken risknivå som egentligen passar en själv och ens ekonomi.

För en vanlig person med ett vanligt jobb och lite lagom mycket pengar att satsa varje månad är det oftast inte direkt värt att ha för hög risk. En vanlig person har inte behovet eller oftast ens ambitionen att bli superrik eller att bli det supersnabbt. Det handlar mer om att spara / investera pengar i en lagom takt för att kunna säkra sin privatekonomi. För alla som har detta som mål räcker det att hitta hyfsat säkra investeringar som ger en stabil avkastning.

En sak som man bör fundera över i början, innan man investerar sina pengar, är vad man har för sparhorisont, som det så fint brukar kallas. Det som egentligen menas är vilken tidsplan man har för sina investeringar och när man skulle vilja kamma hem vinsterna igen. Du kan ha en kort sparhorisont, t ex om du vill investera pengar under ett halvår eller ett år som mest och sen ta hem vinsten för att använda pengarna till att köpa något. Du kan även ha en lång sparhorisont, som sträcker sig över t ex 3, 5, 10 eller kanske 20 år.

En viktig sak att tänka på, som gäller speciellt för den som väljer en lång sparhorisont och att investera över många år, är att man inte ska oroa sig för mycket över mindre nedgångar eller tillfälligt dåliga tider. Det är lätt att bli rädd då ens investeringar börjar tappa i värde och att man då vill sälja för att rädda sig. Men när man investerar på lång sikt är det inte hur det går på kortare sikt som är det viktiga utan hur slutresultatet blir, så man får försöka vara kall och vänta ut sådana tillfälliga dippar.

Aktier och fonder vanligast men inte enda sättet

Det är mest logiskt att skriva tips om hur man ska göra och tänka när det gäller aktier och fonder eftersom det är ett av de allra bästa sätten för ”den stora massan” att öka sin förmögenhet. Det är ingen större idé att försöka tipsa om hur du som har en massa pengar att investera ska göra för att bli ännu rikare.

Logiken säger att det är mest rimligt att jag försöker visa hur någon som har lite mindre pengar att röra sig med kan göra för att skapa sig en liten förmögenhet och att bygga på den. Det allra bästa sättet i min mening är just aktier och fonder och att arbeta på sin förmögenhet över en längre tid. Det finns så många fördelar och man kan hålla risken på en ganska låg nivå för det mesta. Man kan även öka på risken lite om man känner sig vågad.

Om man inte vill investera sina pengar i aktier och fonder så finns det andra alternativ också, sen är bara frågan hur bra dessa alternativ är. Obligationer är en väg att gå och du kan även sätta in pengar på ett sparkonto med bra ränta. Dessa är dock båda väldigt begränsade former av sparande där du till stor del vet hur mycket du kommer att tjäna. Du har ingen risk men inte heller i närheten av samma möjlighet till vinst.

Forex är en investeringsform som på ett vis är lite lik spekulation i aktier men istället spekulerar du i valutor. Det finns möjlighet att tjäna pengar även här men risken är lite större och det gäller att man är insatt för att det ska bli en vettig avkastning. Forex kan vara en riktigt bra investeringsform men man måste vara medveten om riskerna. Det går t ex att förlora alla sina investerade pengar och till och med mer än det man investerat från början, om man använder hävstång.

Många gillar att spela på olika typer av spel eller att köpa lotter då och då i sin vardag som ett sätt att kanske spä på kassan lite extra. Det är nog många som drömmer om att ta hem storvinsten och att på så vis enkelt få ihop en förmögenhet men det är ju inte direkt en rimlig investeringsstrategi. Att köra lite Eurojackpot eller liknande kan vara ett kul sätt att få lite spänning i livet och då finns alltid den där lilla chansen att man faktiskt vinner. Har du en slant över kan du givetvis satsa den på lite spel men glöm inte att lägga undan pengar till dina vanliga investeringar.

I övrigt kan man investera i lite allt möjligt men det är långt ifrån alla saker som är rimliga för vanliga människor. En del saker kräver väldigt mycket kunskaper och att man är extremt insatt eller så är det kanske för osäkert eller att vinsterna är för små i förhållande till hur krångligt det är. Av det skälet vill jag återigen påstå att det bästa är att investera sina pengar i aktier och fonder.

Följ oss på Facebook