Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privat pensionssparande - stor grundläggande guide

Givetvis vill man försöka få till en vettig nivå på pensionen. Det är ju ändå på gamla dar som man ska njuta av livet och bara kunna skörda frukterna av allt jobb som man har lagt ner under sitt vuxna liv. För att försäkra sig om att ha en pension som räcker till det man vill göra är privat pensionssparande en ganska viktig del - men vad ska man då tänka på när man sparar privat? Här kommer en grundläggande guide med ganska mycket information och tips.

Viktiga ändringar senaste åren

Det är bäst att börja med det allra viktigaste först. Förr var en privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS) bra alternativ då man kunde sätta in pengar här och göra skatteavdrag för upp till 12 000 kr per år. Detta avdrag har numer slopats helt så att man inte kan sätta in pengar skattefritt.

Detta innebär rent praktiskt att du skattar för pengarna både när du sätter in dem och sedan igen när du tar ut dem. Det är inte direkt en bra deal. Det blir dubbel beskattning och det vill du givetvis undvika. Det bästa är att helt enkelt sluta spara i privat pensionsförsäkring eller IPS och välja en annan form av sparande. Bästa alternativet är förmodligen ett Investeringssparkonto (ISK). Detta alternativ ska jag gå igenom lite längre ner.

De flesta har förhoppningsvis koll på dessa ändringar och att man inte längre kan göra samma avdrag för sitt privata pensionssparande och detta är något som t ex banker och pensionsbolag oftast meddelar dig om, för att du inte ska göra fel och förlora pengar. Ifall du inte hade koll på detta bör du dock se över ditt sparande och se till att du inte sätter av pengar i dessa sparformer.

Egenföretagare och folk utan tjänstepension kan göra avdrag

Ifall du är egenföretagare eller av något skäl saknar en tjänstepension så kan du fortfarande utnyttja avdragsrätten. Från och med 2016 kan du göra avdrag på 35 procent av din inkomst men max 10 prisbasbelopp (vilket i år är 443 000 kr). Tänk dock på att ifall du gör avdrag för pensionssparande så blir istället din pensionsgrundande inkomst lägre och då grundas din allmänna pension på ett lägre belopp.

Rekommendationen är att endast göra avdrag för lön eller vinst som överstiger gränsen för statlig skatt, vilket är 36 933 kr 2016. På så vis kan du undvika pålägg för statlig skatt samtidigt som du sätter av pengar till din pension och får göra avdrag för detta.

Grundläggande men omfattande guide för privat pensionssparande

Sparande i fonder

Det allra vanligaste sättet att spara långsiktigt för t ex pensionen är att investera i fonder. Det finns olika typer av fonder som består av lite olika saker.

Aktiefond - En aktiefond är en fond som består av ett stort antal olika aktier som fondförvaltaren har valt ut. Du får då vara med och investera i aktier men slipper själv välja aktier och du får dessutom en bra spridning på risken eftersom du inte lägger alla dina pengar på bara några få bolag. Aktiefonden kan ändå ses som en fond med högre risk och samtidigt lite bättre chanser till högre avkastning.

Räntefond - En räntefond består av olika typer av räntebärande papper så som obligationer. Det är en fond med lägre risk, med tanke på att räntebärande papper inte har några stora förändringar så blir inte heller avkastningen så stor. Det är räntan som påverkar hur en räntefond utvecklas. Räntefonder är att se som en säker investering med liten avkastning. Det finns långa och korta räntefonder.

Blandfond - Blandfonden gör som namnet säger och blandar typer av investeringar. Det är delvis aktier och delvis räntebärande papper. Eftersom att det är en mix så blir det också en mellanhög risknivå. Aktierna ger lite mer risk och lite bättre avkastning och räntebärande papper skapar mer trygghet men mindre chans till avkastning. Fondförvaltaren kan välja lite hur stor andel aktier respektive räntebärande papper som finns i fonden baserat på hur marknaden ser ut.

Hedgefond - Hedgefonder är ett begrepp som samlar in fonder som har en lite mindre strikt reglering för vad de kan investera i. En hedgefond kan enkelt sagt investera i lite vad som helst som de tror kommer tjäna pengar. Det kan vara investeringar i aktier som en vanlig aktiefond men även blankning av aktier, derivat eller vanlig utlåning (som en bank) etc. Förvaltaren avgör vad som är bäst. En hedgefond har ofta förknippats med högre risk, speciellt för vanliga sparare, men det finns nu för tiden ganska många olika alternativ även med lägre risk.

Olika typer av aktiefonder

Aktiefonderna är intressanta för många just eftersom de kan ge lite högre avkastning. Dock kan de även gå dåligt och risken är större, vilket vi har sett under förra året och detta året. Man kan lätt förföras av de stora uppgångarna men man får inte glömma risken. Här ska vi dock gå igenom några viktiga begrepp och typer av aktiefonder.

Indexfond - Detta är en fond som är gjord för att följa utvecklingen på en viss aktiemarknad eller börs. Fondförvaltaren väljer ut vilket index hen vill följa och väljer sedan ut aktier som bäst representerar detta index. En indexfond har ingen aktiv förvaltning och blir av detta skälet billigare. Det är ofta ett bra alternativ eftersom index ofta kan ha en ganska bra utveckling och med en rimlig risknivå. Att indexfonderna är så billiga är också ett stort plus.

Sverigefond - Detta är helt enkelt en fond som investerar i aktier på den svenska aktiemarknaden. Det kan vara en fond som försöker följa index på en svensk börs eller som satsar på något lite mer specifikt och med olika hög risk. Det finns många olika Sverigefonder och i grund och botten är det för den som tror på att den svenska aktiemarknaden kommer att gå bra framöver. Det finns likadana fonder för olika marknader / länder så som USAfonder, Europafonder, Rysslandsfonder osv som var och en fokuserar på en viss marknad.

Globalfond - En fond som investerar i aktier från aktiemarknader från hela världen. Här är man inte begränsad till en viss marknad så som i en Sverigefond utan kan plocka ut guldkornen. Fördelen med en globalfond är att risken sprids ytterligare eftersom man inte är beroende av att just den svenska börsen ska gå bra. Om den svenska börsen går dåligt kan den amerikanska eller övriga europeiska ändå gå bra och då påverkas inte globalfonden lika hårt av specifika nedgångar.

Riskspridning när det gäller fonder

En vanlig sparare bör sprida sina risker och även om man investerar i fonder som ju i sig investerar i många olika aktier och annat så bör man ändå se till att sprida sin risk ännu mer genom att välja många olika fonder inom lite varierande områden. Det är t ex inte så bra att bara ha en (eller flera) Sverigefond eftersom man då är utsatt ifall den svenska börsen går dåligt.

Helst ska man ha flera olika fonder så att några kan gå bra samtidigt som andra går dåligt. Det gör att risken blir klart mindre att pensionspengarna förlorar för mycket i värde och även att man har chansen att hitta en bra nivå på sin avkastning över lite längre tid.

Att ha en globalfond som bas brukar vara ett tips eftersom globalfonden investerar i olika marknaden världen över. Claes Hemberg som är sparanalytiker på Avanza säger t ex att man gärna kan ha 60 - 80 % av sina pengar i globalfond, lite beroende på hur säker man vill vara. Det är som jag tidigare sa lite säkrare än att sätta alla sina pengar på att en viss aktiemarknad ska gå bra. Vi kan t ex se att Asienfonder har gått ganska dåligt ett tag nu och ifall man hade haft alla sina pengar i sådana fonder hade man inte varit så glad.

Som svensk är det vanligt att man har åtminstone en Sverigefond och det är inte något dåligt alternativ på det stora hela då den svenska börsen brukar gå bra. Att ha en Sverigefond bland sina investeringar är alltså ett klart rimligt alternativ. Du kan även fundera på vilka andra regioner som du tror kommer ha en bra utveckling på lite längre sikt. Det kan t ex vara en Europafond, en USAfond eller något sådant. Olika regioner har olika risk så det gäller att välja med omsorg och ifall du vill undvika för hög risk så är det bäst att köra på de lite mer säkra korten.

För att det inte ska bli för hög risk i din portfölj är det inte dumt att ha en blandfond också. Då får du en fond med delvis aktier och delvis räntebärande papper. Den har mindre chans till hög avkastning men är säkrare och dina pensionspengar är lite säkrare. Det skadar inte att binda upp delar av sina pengar i sådana säkra investeringsformer.

Om du vill ha en lite mer offensiv portfölj kan du satsa på att ha en tillväxtfond eller en intressant aktivt förvaltad fond som har lite högre risk kanske men även potentialen att få en högre avkastning. Normalt ska aktivt förvaltade fonder gå bättre än index (det är i alla fall tanken). De har en dyrare förvaltningsavgift och denna avgift måste givetvis vägas upp av någon bra bonus.

Experten tipsar

Jag nämnde nyss Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Han försöker att tipsa folk om hur man kan bygga en bra fondportfölj för långsiktigt sparande. Han förespråkar att man har en klar majoritet av sina pengar i en eller flera globalfonder och att man sedan kan bygga på med t ex sverigefond, blandfond och möjligen en tillväxtfond.

I bloggen och han har tre olika alternativ som alla kan vara något att efterfölja, beroende på vad man känner sig mest bekväm med. Kolla in Hembergs fördelningar och alternativ här. Det ska sägas att de alternativ som finns där är enkla portföljer för den som vill ha lite krångel och spara på lång sikt. Han har endast investerat i billiga indexfonder, som alltså har riktigt låg avgift.

För den som vill vara lite mer aktiv och är lite mer insatt kan flera olika fonder vara ett bra alternativ. Man kan med fördel sprida sina risker genom att ha lite fler olika fonder i sin portfölj. Avanza säger själva att de som lyckas bäst har sju eller flera olika aktier och / eller fonder.

Se till att du inte betalar för mycket i förvaltningsavgift

Ett av de största problemen för pensionssparare är höga avgifter. Detta gäller för alla typer av pensionssparande i fonder, inte bara för dig som sparar privat. Det är dock något man ska tänka på när man väljer fonder. Det är också bra att göra en genomgång av sina befintliga fondval i det vanliga pensionssparandet hos pensionsbolagen, för där kan det ha slunkit in en del dyra fonder.

Förvaltningsavgiften är vad de som förvaltar fonden tar ut som betalning för sina tjänster. Det finns aktivt förvaltade fonder och fonder som inte är aktivt förvaltade utan mer är tänka att följa index och klara sig själva. De aktivt förvaltade fonderna är klart dyrare och bör ha en avkastning som överträffar index men det är långt ifrån alltid de klarar detta.

Nu för tiden finns det riktigt många bra indexfonder som har väldigt låg avgift. Dessa fonder kan ha en avgift på 0,2-0,4 procent, vilket är att jämföra med aktivt förvaltade fonder som många gånger kan ha en avgift på mellan 1-2 procent istället. Så länge dessa dyra fonder har en klart bättre avkastning än indexfonderna med låg avgift så kan det vara värt att välja dem men det är långt ifrån alltid så är fallet.

För vanliga sparare kan det vara ett riktigt bra alternativ att välja billiga indexfonder. Då kan man välja  att placera en majoritet av sina pengar i t ex en eller ett par bra globalfonder som följer index och en Sverigefond som följer index (och kanske en blandfond ovanpå det). Dessa indexfonder har kanske bara i snitt 0,3 procent i avgift och då slipper man förlora en massa pengar årligen till detta. Då blir det mer över till dig istället.

När du pensionssparar privat i t ex ett ISK så är det ju alltid du själv som väljer vilka fonder du ska ha och du måste ta en liten funderare över vilka fonder som känns bäst för dig, vid som minst ett tillfälle. Då har du möjlighet att välja de billiga fonderna. För annan typ av pensionssparande kan fonder automatiskt väljas åt dig och då kan det som sagt bli några dyra fonder. Det är aldrig för sent att gå in och ändra dem till mer prisvärda alternativ.

Olika sparformer för privat pensionssparande

När avdragsrätten för pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande (ISP) försvann så blev även dessa alternativ dåliga. Att spara på detta vis innebär dubbel beskattning på dina pengar, både när du sätter in dem och när du tar ut dem senare. Istället bör du välja något annat sätt att spara pengar till pensionen.

Investeringssparkonto (ISK)

Den klarast lysande stjärnan när det gäller privat pensionssparande tycks vara Investeringssparkontot. Detta är en ganska ny plattform som är tänkt att göra det enklare att hantera investeringar. Det blir mindre krångel med redovisning av köp och sälj och avgiften för ett ISK är också relativt låg.

Ifall man köper aktier eller fonder via sitt ISK så behöver man inte skatta för vinsten så som man annars gör. Samtidigt kan man inte heller kvitta förluster.  Istället får man betala en "avgift" årligen (i form av en schablonskatt) för sitt innehav som beror på hur mycket man har investerat på sitt konto och vad statslåneräntan är för tillfället. Eftersom att denna ränta nu är väldigt låg så blir även avgiften för ISK också låg.

Uträkningen går till så att man räknar ut en schablonintäkt. För att göra detta tar man statslåneräntan + 0,75 procentenheter och sedan tar detta värde och multiplicerar med sitt kapitalunderlag. Som minst kan det bli 1,25 procent som ska multipliceras med kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget beräknas genom att man lägger ihop värdet som finns på sitt ISK vid fyra tillfällen under året och delar detta på fyra. Du betalar sedan 30 procent skatt på schablonintäkten. Om det låter lite krångligt så är det inte så farligt, för din bank eller sparinstitut gör dessa uträkningar automatiskt.

Ta en titt på Skatteverkets information och exempel för ISK

Vem passar ett ISK för?

Med ISK slipper du krångel med att deklarera när du har sålt av aktier eller fonder. Ifall du planerar att sälja / byta aktier och fonder ofta under ett år är det ett bra alternativ. Ifall du planerar att investera i aktier eller fonder är den ofta ett bra alternativ.

Avkastningen bör överstiga statslåneräntan + 0,75 procent, vilket är ca 1,4 procent. Ifall du räknar med att ha bättre avkastning än så under året så blir all vinst över detta "skattefri" om man jämför med att handla aktier och fonder på vanligt vis. 1,4 procent avkastning under ett år är oftast inte speciellt svårt att få till så i de flesta fall är ISK ett bra val.

När passar det mindre bra med ISK?

Eftersom man måste nå upp till en viss avkastning årligen så passar det inte så bra för dem som vill investera i räntebärande papper, åtminstone inte nu så länge räntorna är så låga. Avkastningen är helt enkelt för dålig för att det ska löna sig.

En annan nackdel, om man nu vill se det så, är att du måste betala skatt / avgift för ditt ISK oavsett hur dina investeringar har gått under året. Ifall det har gått ner så måste du ändå skatta för pengarna som finns på ditt konto. Detta skiljer sig från vanlig fond- och aktiehandel där man bara skattar för vinster och kan använda förluster för att kvitta. Så man kan alltså säga att man inte bör använda ett ISK om man planerar att ens investeringar ska gå ner, men det är väl inget man brukar planera.

Kapitalförsäkring som alternativ

Alternativet till ISK är kapitalförsäkring, som på många sätt fungerar på liknande sätt. Du betalar även här en schablonskatt och du kan sälja och byta aktier och fonder utan att behöva skatta för vinsterna. Skillnaderna är följande. För det första har du ingen rösträtt för aktier som du äger via en kapitalförsäkring (det har du om du äger dem via ett ISK). För det andra gäller inte investerarskyddet för värdepapper som ägs via försäkringen.

Att det är på detta vis beror på att det inte är du själv som står som ägare till aktier och fonder när du sparar i en kapitalförsäkring. Det gör försäkringsbolaget. Eftersom att du inte är ägare har du ingen rösträtt och ingen möjlighet till att utnyttja insättningsgarantin om något går fel.

På det stora hela är det svårt att säga att det ena alternativet är mycket bättre än det andra. Du får själv göra ditt val här. ISK kanske kan kännas lite enklare för de flesta men du är givetvis fri att läsa på och välja det som passar dig bäst.

Andra typer av pensionssparande

Alla sätt att spara är bra utom de dåliga. Ifall du inte vill spara genom att köpa t ex aktier och fonder så kan du prova andra alternativ. Det är troligen bäst avkastning i förhållande till risknivån att spara i fonder men man har alltid fritt val att prova det som man själv tror på.

Ett alternativ till att lägga pengar på investeringar i t ex fonder kan vara att amortera på sitt bolån. Det låter kanske som ett lite konstigt sätt att spendera sina pengar men det är faktiskt inte så dumt. Amorteringsdelen på bolånet är att se som en investering eftersom varje avbetalning på lånet innebär att man får lite mindre i räntekostnad.

Nu när räntan är låg så kanske en extra inbetalning inte gör så stor skillnad men räntan är även nu ovanligt låg och det kommer inte att hålla i sig. Med tiden kommer vi få ett mer balanserat ränteläge och då blir det även större skillnad när man amorterar. Om du betalar av  lite på ditt bolån så minskar räntekostnaden och med tiden blir det lägre månadskostnader för dig. När du blir pensionär kan det vara skönt att ha liten eller ingen skuld på sin bostad och då kan man även bo väldigt billigt.

Blandade tips för privat pensionssparande

Det är ganska mycket att tänka på när det gäller långsiktigt sparande. Vad man ska spara i, vilken strategi man ska ha och vilka fällor man ska undvika osv. En del av det har vi redan gått igenom och med lite tur kan informationen ha hjälpt dig en bit på vägen. Här kommer lite blandade tips som inte passade in under övriga rubriker.

Ha rätt inställning till ditt långsiktiga sparande

Tänk på att du investerar med en lång sparhorisont och att pengarna inte ska användas på många år. Många av de fonder och stabila aktier som du kan köpa är tänkta att ligga kvar i din portfölj under en lång tid framöver. Kanske har du en sparhorisont på 10 - 20 år eller kanske ännu längre. Sådana långsiktiga investeringar kräver rätt inställning.

Det är lätt att man blir nervös ifall det börjar gå dåligt för de marknader som man är investerad i. T ex om man har en Sverigefond och den svenska börsen går ner. I sådana fall finns en slags automatisk reflex att försöka rädda det som går att rädda och att sälja för att undvika att förlora mer. Men detta är vanligen ingen bra idé. Du investerade på lång sikt eftersom du trodde på dessa aktier / fonder på lång sikt och då måste du ha tillräckligt mycket is i magen för att vänta ut eventuella stormar.

Istället för att fundera på att sälja så ska du helt enkelt fortsätta med ditt vanliga sparande. Fyll på med nya köp som vanligt så kommer du snart se att aktiemarknaden återhämtar sig igen. När man har investerat på lång sikt ska man undvika att påverkas för mycket av vad som händer på kort sikt.

Håll igång ditt månadssparande

Bästa sättet att spara till sin privata pension är att lägga undan en viss del pengar varje månad. Det är inte helt lätt att säga hur mycket du ska lägga undan för det beror helt på din ekonomi och hur mycket du har över varje månad att lägga på sparande.

Något som är viktigt är att man ska fortsätta med sitt månadssparande i ur och skur. Även om börsen går dåligt. Kanske speciellt om börsen går dåligt. Det kan kännas fel på något vis att fortsätta investera i sina fonder ifall det verkar som att de är på väg att gå ner ännu mer. Det kanske känns lite som att lägga in mer pengar i ett sjunkande skepp? Men fonderna och aktiemarknaden är sällan ett sjunkande skepp utan bara ett skepp som seglar på toppar och i dalar. Ibland går det ner och sedan går det upp igen. På sikt brukar det dock gå upp mer än det går ner.

När det går ner säger instinkten att det är fel att investera men man ska istället tänka att om börsen har gått ner mycket senaste tiden så är det också billigt att köpa aktier / fonder. Passa på att köpa medan det är "rea" så kommer du snart få igen detta när marknaden börjar återhämta sig igen. Ifall man slutar investera i dåliga tider så slutar det bara med att man endast köper när det är som dyrast och missar att köpa när man har läge att köpa billigt.

Det är bevisat att det är allra bäst att sprida ut sina investeringar under året eftersom att det är så pass svårt att pricka in precis rätt tillfälle att investera. Bäst att investera precis innan en stor uppgång men det är sällan man lyckas hitta den perfekta timingen. Av det skälet brukar det gå som bäst om man sprider sina insättningar - för då prickar man in både toppar och dalar. Ifall man slår ut det på ett helt år blir det vanligtvis en bra fördelning.

Ha med sparandet i din budget

Sparande av alla slag är viktigt. Det finns flera typer av sparande och alla fyller en viktig funktion. Buffertsparandet är bra för att du behöver en viss säkerhet för din privatekonomi, som räddar dig vid oväntade utgifter eller tappade inkomster. Kortsiktigt sparande till sådant du vill köpa eller göra inom några år är viktigt eftersom det tillåter dig att göra mer och det ger dig en stabilare och säkrare ekonomi. Du behöver då inte låna pengar för att göra saker utan kan ta ifrån dina egna sparpengar.

Långsiktigt sparande kan vara pensionssparande men även sparande till barnen och framtiden. Det är viktigt eftersom man vill kunna ha ett bra liv när man blir äldre och man vill kunna ge sina barn ett bra och tryggt liv.

För att försäkra sig om att man kan spara på ett bra sätt måste man låta sparandet bli en naturlig del av sin ekonomi. Låt det bli en del som alltid finns där och något som du alltid lägger pengar på. Inte något som du bara gör ifall det råkar bli en slant över. När du gör din budget ska du räkna in sparande av olika slag så att det finns pengar att lägga undan varje månad. Har du inte pengar till sparande så har du problem någonstans, t ex med för höga utgifter i övrigt.

Sparandet bör hanteras som en utgift - något som alltid ska betalas in varje månad. Ifall du istället bara tänker att du ska spara vad som nu blir över varje månad är bara risken att du spenderar för mycket pengar på nöjen och annat sådant och att det sedan inte blir så mycket över till sparande som du skulle vilja. Bäst är att ha en automatiskt överföring från ditt vanliga konto direkt efter att lönen har kommit, så att du direkt lägger undan pengar för sparande och inte handlar upp dem.

Det är viktigt att få in rutin på att alltid lägga undan pengar på sparande. Det viktigaste är att du sparar något, bara så att det blir en del av vardagen, inte att du sparar jättemycket. Ju mer du kan spara ju bättre men det är ändå själva tankesättet och rutinen som är det allra viktigaste. Försök att hitta till en privatekonomi där sparandet är en naturlig del och där det känns roligt att spara.

Följ upp och gå igenom med jämna mellanrum

Något som är viktigt är att inte bara glömma bort sitt sparande helt när man väl har gjort sina val första gången. Om man väljer en enklare portfölj med enklare indexfonder med låg avgift och liknande så minskar behovet av att hålla koll lika ofta och det blir inte aktuellt på samma vis att behöva byta fonder hit och dit, men det är fortfarande viktigt att göra en koll ibland.

Du kan med fördel kolla in på dina fonder åtminstone ett par gånger per år bara för att se hur de går. På så vis blir du påmind om att ditt sparande ökar och att något händer och du kan se avkastningen osv. En lite större genomgång kanske du kan göra åtminstone var tredje år om du inte känner att du vill vara mer aktiv. Du kan då se så att dina sparmål är samma som tidigare och att det inte har hänt några stora saker som kan påverka även långsiktiga investeringar på ett sådant sätt att det finns skäl att göra förändringar.

Även om du valt enkla indexfonder med låg avgift kan det vara värt att kolla på dem med jämna mellanrum och fundera på saker och ting. Du kanske kan byta en Sverigefond till en annan som har gått bättre eller som har gått lika bra men har lite lägre avgift. Eller så kanske du har fått en snedfördelning i din riskspridning på grund av att vissa investeringar har gått bättre än andra och då kan det vara värt att justera detta så att risknivån ligger på en nivå som du är nöjd och bekväm med.

Att helt glömma sina fonder, aktier och andra investeringar allt för länge är aldrig att rekommendera även om de kan klara sig själva. Om inget annat så kan det vara skönt att se att dina pensionspengar växer så att du får inspiration att fortsätta spara och vara duktig.

Följ oss på Facebook