Olika bra sätt att lära sig att investera i aktier
- Kategori: Investering
- Publicerat den 27 augusti 2015
Det har varit stormigt på börserna världen över den senaste tiden med Greklandskrisen och stora nedgångar i t ex Kina, vilka även påverkat Sverige och andra länder. Det kanske avskräcker många från att handla med aktier och fonder men även om det varit en del turbulens nu så är det i grund och botten inte alls ett dumt sätt att få pengarna att växa.
Ifall man är nybörjare och vill komma igång med att handla med aktier och fonder så kan det verka ganska krångligt eftersom det är mycket att lära sig och det finns så många olika aktier man kan köpa osv. Plus risken att man kan förlora sina pengar. Därför är nog många tveksamma till att ta steget och börja investera pengar på aktiemarknaden.
Man ska också givetvis vara lite försiktig när man först börjar - att ha respekt för risken som är involverad i att handla med värdepapper är alltid viktigt. Men det är heller inte så svårt att komma igång med sina investeringar som det kan verka vid en första anblick, om man bara angriper konceptet på rätt sätt.
Det här blogginlägget ska ta upp ett antal olika saker man kan göra för att lära sig att handla med aktier och fonder, sådant som gör det enklare att komma igång om man är en nybörjare och vill prova lyckan på aktiemarknaden.
1. Läs en bra bok om aktier och aktiehandel
Ett första bra steg när man vill komma igång är att lära sig grunderna så att man förstår principerna bakom denna typ av investering. Att läsa böcker om ämnet kan vara ett bra sätt att lära sig begreppen, hur aktiehandel fungerar, vad som påverkar aktiekurserna och allt sådant.
Det finns många bra böcker i ämnet som berör ämnet utifrån olika vinklar. En del är rena nybörjarguider medan andra diskuterar specifika strategier eller kanske specialiserar sig på någon viss del så som hur man värderar företag etc. Hitta några bra böcker och läs dem noga så kan du där få en grundläggande förståelse. Några förslag:
- Aktie- och fondhandboken: lär dig spara i aktier och fonder för en bättre privatekonomi (207 kr)
- Köp billigt - Sälj dyrt: hur du blir miljonär på aktier (204 kr)
- Allt du behöver veta om aktier (180 kr)
- Köpa och sälja aktier - så fungerar det (215 kr)
2. Hitta en mentor som kan lära dig
Ett väldigt bra sätt att lära sig om att investera pengar i t ex aktier och fonder är att få hjälp av någon person som är duktig på det. Ifall du har någon i din närhet som är en van investerare som har hållit på med aktier länge så har du där troligen ganska mycket kunskap att hämta.
Kan du få denna person att hjälpa dig och att berätta lite hur det fungerar och kanske även visa dig en del saker så har du kommit en bra bit på vägen. Att ha en mentor eller lärare som kan förklara olika begrepp eller viktiga aspekter av aktiehandel är ofta klart bättre än att bara läsa en bok. Du kan då ställa frågor och få exempel. Allra bäst är om du kan hitta en person som både är en duktig lärare och en duktig investerare, och som har lust att guida dig.
3. Börja följa aktiemarknaden och ekonominyheter
För att kunna göra bra affärer är det viktigt att man har koll på vad som händer på aktiemarknaden och i affärsvärlden rent allmänt. När du börjar intressera dig för aktier och fonder kan du som ett första steg börja följa börsen och även hålla bra koll på ekonominyheterna. På det sättet får du både en viss förståelse för aktiemarknaden i sig och kan lära dig en del om vad som påverkar aktiekurserna.
En viktig del av att handla med aktier är att kunna se trender och förstå varför aktier går upp eller ner osv. Därför är det bra att följa affärsnyheter och sådant för att kunna se hur olika händelser påverkar olika företag och dess aktiekurs. Om du spenderar en del tid på att läsa och hålla koll på hur aktierna går innan du ens börjar fundera på att köpa några egna aktier så har du här en bra grund att stå på.
4. Läs artiklar på nätet eller i tidningar
Aktiehandel kan vara ganska enkel om man nöjer sig med att skrapa lite på ytan och håller det på en hobbynivå men det kan också vara komplext och det finns mycket att lära sig för den som vill bli riktigt duktig. Det finns mängder med artiklar att läsa om allt från enkla begrepp till klart mer komplicerade saker och ett bra tips är att hitta sådana artiklar och läsa på.
Du kan fokusera på en sak i taget och läsa artiklar som tar upp en viss viktig eller intressant sak och sen arbeta dig fram tills du kan lite av varje. I början kan man givetvis försöka fokusera på lite mer allmänna artiklar så som nybörjarguider eller tips men efter hand kan man leta reda på artiklar som riktar in sig på mer specifika delar av aktiehandeln.
Vi har en avdelning om aktier här på sidan. Den innehåller väldigt grundläggande information om aktier och aktiehandel och en del intressanta begrepp. Du kan ögna igenom den som en första introduktion.
5. Studera de stora / duktiga investerarna
Vad kan vara bättre än att lära sig av de som är riktigt duktiga på att investera? Att hitta någon i din närhet som är van vid att handla med aktier är givetvis riktigt bra men du kan ta det hela ett steg längre och börja kolla upp de riktigt säkra investerarna. De som blivit rika och framgångsrika har troligen mängder med bra tips som du kan ta till dig och använda när du själv börjar.
Det finns många duktiga investerare, både svenska och utländska. Vanligen finns det en hel del information att hitta om de mer välkända investerarna och tar du dig tid kan du säkerligen hitta en del bra saker att läsa. Vi har här på sidan nyligen skrivit ett långt blogginlägg om Warren Buffett och hans bästa tips. Du kan även prova att läsa en bok i ämnet:
- Världens 99 bästa investerare: hemligheten bakom framgångarna
- Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier
- Investera som mästarna: från Aktiestinsen till Soros
6. Öppna ett testkonto / handla via simulator
När du ska handla med aktier behöver du en aktiedepå / konto hos någon aktiemäklare där du kan köpa och sälja och hålla ordning på dina aktier. Innan du börjar handla på allvar behöver du skaffa ett sådant konto. Du bör gärna också ha bra koll på ditt konto och hur det fungerar, hur man köper och säljer, hur man ser statistik och information etc. Du kan därför gärna skaffa dig ett konto, logga in och kolla runt och bekanta dig med gränssnittet och hur allt fungerar.
Du behöver inte köpa några aktier utan bara lära dig var alla funktioner finns och hur det funkar. Ifall du är sugen på att testa med aktier kan du hos vissa aktiemäklare öppna ett testkonto där du kan låtsashandla med aktier. Då funkar allt precis som det vanligen gör förutom att du använder låtsaspengar istället för riktiga pengar. Du kan givetvis då inte tjäna något men du kan inte heller förlora något. Bra för att få in känslan och slippa risken.
7. Gör låtsasköp och se hur bra du lyckas
Något som jag förespråkar för den som är nybörjare och inte har mycket erfarenhet av aktier och att aktiehandel är att börja med några låtsasköp. Tanken är att du låtsas att du har en viss summa pengar att investera, t ex så mycket som du faktiskt skulle kunna handla för i riktiga pengar vid ett senare tillfälle. Du väljer sedan ut ett antal aktier på samma sätt som ifall det hade varit allvar, funderar på din riskspridning och vilka aktier du tror på etc, och sen låtsas du att du köper de aktierna.
Du skriver då ner aktiekurserna vid köptillfället, hur många aktier du köpt av varje och lite sådan info och sen låter du tiden gå. Du följer dina aktier så som du skulle ha gjort ifall du verkligen ägt dem och ser ifall de går upp eller ner och hur mycket. Varje vecka eller månad eller vad du nu vill stämmer du av och ser hur bra dina investeringar gått.
Bäst resultat blir det ifall du ger det lite tid, t ex ett halvår eller mer. Du kan om du vill ta det hela steget längre än att bara köpa en gång, genom att "låtsassälja" en eller flera av aktierna vid tillfällen när det känns rätt och använda din "vinst" för att köpa något annat. När din testperiod är slut kan du se hur mycket du tjänat eller eventuellt förlorat.
Det fina med den här metoden är att du för det första lär dig lite om hur man handlar med aktier men du får även många bra erfarenheter och en bättre förståelse för vad som påverkar aktiekurser osv. Det är spännande att följa sina låtsasaktier och se om man prickat rätt och ifall det gått sämre kan man försöka lära av misstagen och fundera på vad som gått fel.
8. Alternativa sätt att lära sig - seminarier, kurser, poddar etc
Alla sätt som man kan lära sig saker och få mer kunskaper är välkomna. Du kan t ex leta efter seminarier och föreläsning för nybörjare där du kan vara med och lära dig om aktiemarknaden och att handla med aktier eller fonder. Du kan även hitta kurser, vilka är lite mer omfattande, ifall du känner att du behöver lite mer kött på benen.
Ifall du inte vill ta det så långt kan det duga att lyssna på podcasts om aktier och investering där man ofta kan få en hel del bra info och tips. Det är givetvis normalt inte lika inriktat på att lära ut som ett seminarium skulle vara men det kan ändå ge riktigt mycket. Poddar är även roliga och intressanta att lyssna på rent allmänt.
9. Köp dina första aktier och testa på riktigt
En fin grej med aktier är att man inte behöver satsa så värst mycket pengar om man inte vill. När du har lärt dig grunderna och förstår hur aktiemarknaden funkar, åtminstone hyfsat, och när du känner att du vill ta steget så kan du faktiskt köpa lite aktier.
Du behöver då inte lägga några större summor. Du kan antingen välja att köpa aktier som är billiga och alltså få ganska många aktier för lite pengar eller helt enkelt köpa ganska få aktier av de större och dyrare företagen. När man inte lägger så mycket pengar så blir vinsterna inte heller stora men i början handlar det mest om att prova sig fram och att lära sig, så då får man ta det lite lugnt.
När du har provat en del och märker att du blir bättre och bättre på att välja rätt aktier och kan läsa av marknaden så kan du även börja satsa mer och mer pengar. Det kan ta ett tag att bli varm i kläderna men det är bättre att ta det lite lugnt än att gå in för hårt i början och förlora pengar.
Några saker att tänka på när man handlar med aktier
Det är viktigt att man har några saker klart för sig när man handlar med aktier. Först och främst bör man vara medveten om risken. Det finns alltid en viss risk att man kan förlora pengar. Det måste man alltid veta och även om man är duktig på att handla med aktier så kommer det nästan alltid att dyka upp några nitlotter. Det är väldigt svårt att undvika och att vara en framgångsrik aktiehandlare handlar mycket om att försöka minimera förlusterna när de väl kommer.
Eftersom det alltid är en risk med aktier bör man inte investera pengar som man inte har råd att förlora. Du ska givetvis troligen inte förlora pengarna men det är ändå värt att tänka på det och att inte använda pengar som är väldigt viktiga till investeringar av detta slaget. Tänk också på vilken sparhorisont du har.
Om du tänkt dig att investera långsiktigt i aktier som kanske går sakta men säkert med tiden så måste du vara beredd på att låta de pengarna vara ifred under en längre period. Investera då inte pengar som du kan tänkas behöva använda i förtid. Då kan det tänkas att du tvingas sälja dina aktier i ett sämre läge bara för att du måste använda pengarna till något annat.
Sälja minst lika viktigt som att köpa
Något som kan vara riktigt svårt är att sälja sina aktier vid rätt tillfälle. Ifall aktierna som man äger går bra är det lätt att man blir girig och bara sitter och håller på dem och väntar på mer och mer uppgång. Ibland är det dock faktiskt så att man måste sälja också. Det är näst intill omöjligt att alltid sälja aktier när de står som allra högst så det är inget att gråta över ifall de går upp ytterligare lite efter att du har sålt av ditt innehav.
Det som spelar roll är bara att du har gjort en bra vinst. Är du bara nöjd med din vinst så är det en bra affär, även om du inte lyckades pricka in den absoluta toppen. Väntar du för länge är det risk att aktien börjar gå ner igen och då kan det mycket väl bli så att det slutar med att du säljer till en sämre kurs.
Om man äger en aktie som börjar gå ner (om det nu inte finns väldigt starka signaler som säger att du bör sälja) är det ganska lätt att man tänker att den nog snart kommer vända och gå upp igen. Man blir girig och vägrar nöja sig trots att man redan gjort en bra vinst. I det läget är det lätt att vägra ge upp sin aktie i hopp om att den snart börjar gå bra igen.
Var försiktig med att bli för girig då risken bara är att du följer med aktiekursen ner i botten i väntan på att göra det perfekta klippet. Var nöjd med den vinst du kan få och passa på att sälja när det känns rätt. Sura inte över uteblivna vinster om aktien sedan skulle gå upp lite till utan var nöjd med det resultat du har fått.