Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Nya licenssystemet påverkar spelaktierna

Nästa år kommer det att ske flera förändringar på den svenska spelmarknaden. Statens monopol försvinner den 1 januari 2019 och marknaden öppnas därmed upp för att spelbolag som har varit verksamma utomlands ska kunna flytta tillbaka till Sverige. Även nya bolag kommer att kunna startas upp på svensk mark. Utöver detta kommer det samtidigt att börja gälla nya regler för verksamheterna och ett licenssystem kommer att införas.

Dessa kommande ändringar har, trots att de har bemötts positivt av flertalet aktörer, däremot påverkat de svenska spelaktierna. Bolagens aktier har som vanligt gått upp och ned under året, men sedan den nya lagen röstades igenom i juli är det tydligt att aktieägarna avvaktar för att se vad som kommer att ske nästa år.

Licensen är avgörande

Licenssystemet påverkar spelbolagens aktier

En av anledningarna till att spelaktierna har stått still sedan vårens och försommarens stigningar, är för att man vill avvakta och se vilka spelbolag som kommer att få sina licenser beviljade. Ett spelbolag utan licens kommer efter 1 januari inte att få tillstånd att vara verksamt i Sverige och det kommer att ha förödande konsekvenser för aktierna på Stockholmsbörsen.

Licensansökningarna öppnade i augusti hos Lotteriinspektionen, som nästa år kommer att omstruktureras till Spelinspektionen, och redan under de första dagarna fick de in ett tjugotal ansökningar. Även om arbetet med de nya licenserna uppges gå bra är fem månader kort tid och det är inte konstigt att aktieägare har valt att vänta med eventuella köp och sälj. Det är mycket som ska hinna bli klart till 2019, både tekniskt och juridiskt, och det kommer sannolikt att uppstå frågetecken innan alla bitar har fallit på plats.

Större koncerner

Ytterligare en faktor som kan ha gjort att visa spelaktier har stannat upp är att det blir allt vanligare att bolag slås ihop till större koncerner. Trots att mindre spelbolag har haft stora framgångar på börsen, och framför allt i Sverige, finns det en säkerhet i att tillhöra en större koncern. Under året har man sett stora affärer där andra bolag har gått in och köpt upp mindre spelsajter och nykomlingar och vissa marknadsanalytiker tror att detta är något man kommer att få se mer av den närmaste framtiden.

Långsiktig stabilitet

Spelaktierna har fallit och stått still under hösten, men marknadsanalytiker hävdar att man inte behöver drabbas av panik. Spelaktier har historiskt sett varit stabila och ökat mer än vad de har minskat. Man förväntar sig att ruljangsen kommer att dra igång igen när den nya spellagen har trätt i kraft och när man har fått en bättre uppfattning om hur det nya systemet fungerar i praktiken.

Spelaktier starka på lång sikt?

Tittar man exempelvis på Mr Green aktie har den sedan bolaget noterades på Stockholmsbörsen 2013 haft stora framgångar, varav man i våras ökade med hela 10 procent på en dag och nu på senare tid har börjat att peka uppåt igen. Speciellt har det hänt saker precis nyligen, efter en uppgång på hela 46 procent i månadsskiftet, efter ett bud på företaget från brittiska spelbolaget William Hill.

Samtidigt har LeoVegas precis rasat runt 20 procent efter sin rapport, som visade att de inte har lyckats få till den förväntade vinsten för tredje kvartalet. De nådde en vinst på 9 miljoner euro istället för förväntade 12,8 miljoner. Enligt dem själva är det just den brittiska marknaden som går trögt. I övrigt tror de dock på att det nya licenssystemet kommer gynna dem i Sverige, när det träder i kraft.

Spelaktierna har varit historiskt starka och det troliga är att det kommer att fortsätta vara så även i framtiden. Det finns dock alltid skillnader där en aktie kan rusa uppåt medan en annan kan tappa rejält. Detta handlar givetvis om bolagens styrka, så som det alltid gör och det gäller att satsa på rätt häst vid rätt tidpunkt. Den senaste tidens tuffa period beror dock på att aktieägarna håller andan och inväntar det nya året och nya licenssystemet snarare än på att de individuella aktierna är svaga.