Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Investera vid börsnotering (IPO) – vad ska man tänka på?

Förra veckan börsnoterades Snap, moderbolaget till framgångsrika appen Snapchat. Det innebär att bolaget noterade sina aktier på börsen så att allmänheten kan handla med dem. Snap hade den högsta teckningskursen som ett bolag haft sedan 2014 när stora kinesiska e-handelsbolaget Alibaba börsnoterades. Frågan är om man ska satsa på att köpa aktier vid börsnoteringar och vilka fördelar och nackdelar som detta innebär?

En börsnotering kallas också för IPO, vilket står för "Initial Public Offer" på engelska. Det innebär som sagt att man erbjuds att teckna / köpa aktier i ett bolag som tidigare inte varit publikt och därmed inte funnits på börsen. I och med börsintroduktionen sätts en teckningskurs, en aktiekurs som man får köpa aktierna för i förväg innan aktien går live på börsen. Om man inte köper aktier denna väg får man vänta tills den har noterats på börsen och sedan handla med den på vanlig väg, vilket ofta leder till att man får handla till ett högre pris, åtminstone precis i början efter noteringen.

Investering i börsnotering / IPO något för dig?

Många stora bolag har börsnoterats genom åren och det inte helt självklart att det är bra att investera i förväg i dessa bolag genom att handla aktier till teckningskurs. När Telia börsnoterades för många år sedan var det mycket hype kring detta men det slutade med en ganska stor besvikelse. När Snap, moderbolag till Snapchat, börsnoterades förra veckan föll aktien också en bra bit och det återstår att se hur bra de återhämtar sig.

Ofta kan det vara en stor fokus på den här typen av bolag innan en börsnotering. När det handlar om stora och välkända företag som åtminstone på ytan verkar framgångsrika så blir folk givetvis  intresserade och tänker att det kommer vara en fantastisk affär.

I vissa fall har det också visat sig varit en riktigt bra affär och att aktien sedan skjutit i höjden, åtminstone på kort sikt. Det är dock inte alltid så att utgångspriset är det bästa priset. Man kanske tror att man ska få en rabatt om man är med från början men så är det alltså långt ifrån alltid.

Facebook ett bra exempel på att man inte alltid ska köpa vid börsnotering

När Facebook börsnoterades 2002 var det en väldigt stor grej och intresset var skyhögt. Dock föll aktien direkt efter noteringen. Under några månader sjönk aktiekursen med mer än 50 %. Sedan dess har aktien dock återhämtat sig väldigt bra och idag är värdet mycket högre.

Poängen är att de som gjorde bästa affären var inte de som köpte aktien till teckningskurs vid börsnoteringen utan de som väntade och köpte några månader senare och sedan var tålmodiga. Det tog nämligen över ett år innan aktiekursen åter steg över IPO:n.

Det man ska tänka på är att det finns många viktiga ekonomiska aspekter som påverkar en akties kurs och det räcker alltså inte med att Facebook är väldigt välkänt och används av många människor. Det gäller att bolaget bakom också är stabilt och visa på bra värden. Dessutom kan sådant som agerande från stora investerare har stor betydelse för aktiens upp- och nedgångar på kortare sikt. För Facebook var det många saker som inte var perfekta och det fick aktien också lida för.

Snap visade på en del brister

Precis som Facebook hade Snap också en del ekonomiska aspekter som inte var helt perfekta, och detta påverkar givetvis. Det räcker som sagt inte med att många använder Snapchat och tycker det är en bra app. Det måste också fungera med finanserna. T ex har Snap gått med förlust – 273 miljoner dollar 2015 och hela 514,6 miljoner dollar 2016.

Inte alltid rätt att investera i en IPO

Snapchat har under åren haft lite problem med sin image då tjänsten ofta förknippades med ”sexting”, alltså att man skickade sexiga / lättklädda bilder och videoklipp till varandra – något som passade appens funktionalitet då de bilder som man skickar med Snapchat inte sparas hos mottagaren utan försvinner efter ett bestämt antal sekunder. De har även haft vissa problem med rasistanklagelser efter att ha skapat en del filter som kanske inte varit helt korrekta ur den synpunkten.

Trots allt detta var den initiala hypen väldigt stor och teckningskursen var också högre än man hade trott från början. Även trots detta så var efterfrågan väldigt hög och det handlades galet mycket med aktien. Den första dagen steg aktien med ca 44 procent.

Även om det började bra så slutade det dock mindre bra. Efter någon dag började det istället gå neråt och idag ligger aktien back med ca 10 procent från utgångskursen på börsen. Detta innebär givetvis inte att aktien kommer att gå dåligt framöver men det är ännu ett bevis på att man kanske inte alltid vill köpa en aktie i förväg eller precis när den har börsintroducerats.

Bra saker att tänka på när man funderar på att investera i en börsnotering

  • Köp inte bara en aktie för att bolaget eller dess tjänst är välkänd, populär och känns bra. Du måste titta på bolaget som ligger bakom och verkligen undersöka om deras finanser är bra och ifall det känns som att de har en bra framtid.

    Gör alltså jobbet med att kolla upp bolaget, precis som man bör göra med alla bolag man vill investera i, så att det håller måttet. Hype kan göra en del kortsiktigt men det är sällan vanliga sparare som gör stora pengar på snabba affärer av det här slaget.
  • Läs prospektet. Det kanske inte är den roligaste läsningen men där står det mycket bra information om börsnoteringen, hur pengarna kommer att användas och annat om företagets risker, möjligheter, konkurrenter och liknande som kan vara bra att veta.

    Där kan man få reda på vart pengarna från börsnoteringen ska gå. Det är t ex bra om de går till att utveckla produkten, marknadsföring, forskning och liknande expansiva åtgärder och mindre bra om de går till att betala av skulder etc.
  • Kanske är det bättre att vänta lite? Köp inte hypen utan ha ett lagom mått av realistisk skepticism. Det är som sagt inte givet att aktiekursen kommer att gå upp jättemycket direkt bara för att det är en börsnotering av ett stort bolag med mycket hype runt omkring. Det är många faktorer som spelar in och bolagets finanser är givetvis också viktiga, tillsammans med andra faktorer.

    Fundera på om du tror att det är värt att vara med från början eller om det räcker med att se lite vad som händer och investera i bolaget lite senare. Man kan ju givetvis alltid köpa aktier i ett bolag senare om man tror på det. Just börsnoteringen behöver inte vara bästa läget för att köpa på sig aktier.
  • En börsnotering kan ofta påverkas positivt av att börsen i allmänhet går bra och tvärtom. Om ett bolag börsnoteras när börsen är på uppgång kan det alltså göra att aktien går bättre och ifall börsen är på nedgång kan börsnoteringens framgång dämpas av detta skäl. Det gör att man kanske bör fundera på hur börsen i övrigt går när man överväger att köpa aktier i ett bolag som är på väg att noteras på börsen.
  • Börsnoteringar beter sig inte nödvändigtvis likadant som aktier i gör i vanliga fall. Det finns många olika skäl till att aktier som precis börsnoterats både kan gå upp och ner mer och snabbare än aktier i allmänhet. Det beror på hype, förväntningar, brist på bra information och data att analysera, investerare och deras agerande och en del annat. Det gör att det är lite mer vanskligt att investera i IPO:er och att man bör vara extra försiktig.
  • Ibland kan det helt enkelt vara bättre att vänta lite. Som jag har sakt tidigare är det inte alltid bäst att köpa aktier till teckningskurs och ännu mindre att försöka köpa aktier på vanlig väg direkt efter en börsnotering. Har man inte fått aktier i förväg kan det vara svårt att köpa aktier till ett vettigt pris precis efter att aktien har börsnoterats och oavsett är det inte helt ovanligt att hypen har gjort att aktiens pris ligger för högt.

    Detta kan göra att nedgångar väntar inom de närmaste dagarna eller månaderna. Det kan vara smartare att vänta ut dessa nedgångar och då köpa på sig aktier, om man nu tror på bolaget i fråga.

Följ oss på Facebook