Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur ska man agera i den ekonomiska krisen?

Som de flesta säkert har koll på är det ganska turbulent på börsen till följd av ekonomisk oro i världen. Vi är inne i en osäker och instabil period och det är inte helt lätt att veta vad man egentligen ska göra av sina sparpengar. Hur ska man egentligen agera och var ska man placera sina pengar för att vara säker?

Det finns nästan aldrig några konkreta lösningar som fungerar för alla i alla lägen. Hur du ska hantera situationen beror på flera faktorer. Först och främst är frågan ifall du sparar långsiktigt eller mer kortsiktigt. Ifall du sparar på lång sikt, och då menar jag ett antal år framöver t ex till dina barnbarn eller bara allmänt inför framtiden, kan du vara ganska lugn. Börsen kommer att ha flera nedgångar och uppgångar över längre tid och det är ingen idé att få panik bara för att det går ner lite nu.

Ifall du kan vara lite kall och vänta ut stormen kommer du förr eller senare att få tillbaka dina pengar. Frågan är bara hur lång tid det kommer ta. För dig som inte har några planer på att använda pengarna de närmaste åren är det alltså ofta bättre att ta det lite lugnt. Det är ingen idé att sälja i ett dåligt läge och förlora pengar om man har möjlighet att helt enkelt vänta ut krisen.

De som istället har tänkt använda pengarna inom de närmaste åren borde fundera på att spara i lite säkrare former istället. Här kan det helt enkelt vara smart att ha pengarna på ett sparkonto eller investera i något lite mer stabilt som räntefonder. Man ska dock inte underskatta att helt enkelt låta pengarna ligga på ett vanligt sparkonto, vilket är den säkraste formen av sparande. Eftersom börsen riskerar att gå allmänt dåligt ett tag framöver är aktier och fonder en klart mer osäker form av sparande som man får vara försiktig med ifall man tänkt använda sina pengar till något speciellt om ett år eller två.

Bra tips för dem som är oroliga är att prata med sin bank och se vilka alternativ som finns. Man kan då få en överblick över sin ekonomi och hur det ser ut med sparpengarna. Man kan få lite råd och tips och se till att man sparar på ett så bra sätt som möjligt. Det är viktigt att sprida ut sina risker så att man inte lägger alla ägg i samma korg. Man kan spara lite i fonder, lite på sparkonto och möjligen i aktier om man vågar, och det finns även andra alternativ. En bra balans i sitt sparande är av stor vikt.

Man tjänar mycket på att veta mycket. Ju bättre insatt du är i ditt sparande ju bättre beslut kan du ta. Pratar du med banken får du inte ge dig förrän du verkligen förstår hur det ligger till och vilka alternativ du har. I svåra tider som dessa är det ännu viktigare med aktivt sparande istället för passivt.

Följ oss på Facebook