Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fem myter om att bli rik som inte stämmer

Många av oss som inte är så värst rika kan nog tänkas sitta och drömma om rikedomar och att "lyckas" men risken är också att vi tänker att vi aldrig kommer att bli rika eftersom det är för svårt. Det finns ett antal olika myter om rikedomar och att lyckas bli rik som baseras på en känsla av att det bara är vissa få som har möjligheten att tjäna bra med pengar. Detta är dock fel, vilket vi ska prata om nedan.

Det finns ganska många myter som rör ekonomi som flyter omkring och vi ska här titta på fem stycken sådana och varför de inte alls stämmer. Ifall man går på de här myterna gör man sig själv en stor otjänst eftersom man bygger upp hinder med hjälp av felaktiga argument. Det känns då som att det är nästan helt omöjligt att börja tjäna pengar trots att det faktiskt inte alls är omöjligt, bara lite svårt och jobbigt.

Det viktiga är att tro på sig själv, inte att tro på en massa påståenden om vad som krävs för att bli rik och vilka som kan och inte kan bli rika. Titta igenom myterna och våra förklaringar så kanske du kan börja inse att det inte finns så många hinder som man kan tro. Allt beror på hur du väljer att ta dig an framtiden.

Myt 1 – Det krävs pengar för att tjäna pengar

Tjäna pengar genom att ha pengar

Att du bara kan tjäna pengar genom att redan från början ha en massa pengar stämmer faktiskt inte alls. Det kan klart vara en fördel att vara rik redan från början (eller att ha rika föräldrar) men det är inget krav. Det du behöver för att tjäna pengar är kapital av något slag. Pengar är en typ av kapital men det finns även andra former av kapital, t ex är du själv, dina kunskaper och din vilja en form av mänskligt kapital.

Säg att du har en riktigt bra idé och är en driven person - då kan du antingen starta upp en liten firma som du långsamt ökar i storlek eller så söker du efter investerarare för att försöka växa lite fortare. Dessa kommer då att avgöra om de vill satsa pengar utifrån i huvudsak två faktorer. För det första måste du självklart ha en affärsidé och plan som de gillar men kanske ännu viktigare är att de känner att du är en person att satsa på.

Massor av de företag som numera är stora började i liten skala och har sedan växt med tiden. Detta utan att ha haft en massa pengar från början. Några fina exempel på ett företag som växte upp ur ingenting är Microsoft, Apple och Facebook. Microsoft började i ett garage där några få teknik-/datorentusiaster började skriva kod på sin fritid och lite liknande var det för Apple. Facebook kom till när Mark Zuckerberg satt och programmerade på fritiden medan han pluggade på universitetet.

Idag är dessa företag några av de största i världen och de som var med och startade upp dem är miljardärer. Det är ganska tydliga exempel på att man kan börja med bara lite kunskap, idéer och visioner och viljan att kämpa och göra något speciellt. Nu är det så klart inte så lätt att skapa ett företag i denna klass men det behövs inte ett så bra företag för att bli "rik" heller. Har du en bra affärsidé kan du komma långt och tjäna bra med pengar även om du kanske inte blir dollarmiljardär rakt av.

Som svenskt exempel på en enorm framgångssaga av liknande karaktär kan man ta företaget Mojang, som ägs av Markus Persson, mannen bakom succéspelet Minecraft. Han sålde nyligen sitt företag till Microsoft för mer än två miljarder, vilket ju är ganska lyckat.

Ifall du inte känner att du har några sådana idéer så kan du faktiskt tjäna ihop dina pengar på andra sätt också. Ifall du inte idag har sparade pengar att investera får du helt enkelt arbeta ihop dem. Du kan göra detta genom att skaffa ett hyfsat välbetalt jobb och se till att spara pengar varje månad. Dina sparpengar kan du sedan investera. Det tar klart längre tid att bli rik denna väg men om du jobbar på och lär dig hur man bäst investerar och t ex handlar med aktier så kan du snart ha ökat på ditt kapital ganska mycket.

Myt 2 – Du kommer aldrig bli rik så länge som du jobbar för någon annan

Detta är en klassisk myt som man ganska ofta hör och den stämmer ju inte heller. De som jobbar som chefer på de stora företagen tjänar ju exempelvis ganska bra med pengar även om de officiellt är anställda. Det finns även många olika grupper som har riktigt bra löner. Du måste inte bli VD för att ha en bra lön.

Sen måste du heller inte ha någon jättelön för att bli rik. Så länge som du tjänar mer pengar än vad dina grundläggande månadskostnader är kan du mycket väl bli rik om du investerar de extra pengarna på ett bra sätt. Att bygga ihop ett bra kapital handlar inte om att ha jättestora inkomster (även om det ju hjälper så klart). Det handlar i grunden om att ha en bra marginal mellan inkomster och utgifter plus att veta hur man ska investera de pengar man lägger undan i sparande.

Ifall du har ett jobb av vanligt slag kan du så klart bli rik. Det kanske tar lite längre tid i vissa fall och du måste jobba hårt, men det går utan tvekan. Ifall du inte redan är intresserad av aktier, fonder, råvaror och annat man kan investera i tycker jag att du ska börja titta på sådant och lära dig. Det blir klart lättare att bygga på sin förmögenhet ifall man kan investera sina sparpengar och föröka dem.

Myt 3 – Bara giriga personer blir rika

Någon tvekan om att det finns rika person som är giriga finns det väl inte, på samma sätt som det inte råder något tvivel om att det säkert finns fattiga som är giriga också. Men det är tyvärr lätt för de som inte har så mycket pengar att tänka att de där rika som bara blir rikare och rikare också är väldigt giriga.

Säkerligen kan det som sagt finnas en del rika som är giriga men det kan också handla om att man misstar girighet för drivet och viljan att bli bättre och att ta sig uppåt i världen. Bara för att man är målmedveten betyder inte det att man är girig. Girighet blir ofta förknippat med något negativt, att man vill ha mer än man borde vilja eller att man vill ha saker på bekostnad av andra. Det är så klart inte bra ifall man kliver på andra för att få det man vill ha men rent allmänt är det väl inte fel att sträva efter att bli mer framgångsrik.

Det kan nog också tänkas att när man väl börjar bli rik och känna hur trevligt det är att ha gott om pengar så blir man lite beroende av den känslan och livsstilen. När man får smak för det så vill man bara ha mer med andra ord. Av det skälet kanske en och annan som är rik är lite girigare än andra, men det betyder ju inte att man måste vara girig för att bli rik. Det enda man måste ha är målmedvetenheten och kämparglöden.

Myt 4 – De rika har bara blivit detta genom att utnyttja de som inte har lika mycket pengar

Myter om att bli rik

Detta är nog tyvärr en uppfattning som de med mindre pengar brukar ha eftersom de kanske är lite avundsjuka på de som har det gott ställt. Det kan givetvis vara så i vissa fall att någon har utnyttjat andra för att bli rik men samtidigt finns det ju massor av personer som har blivit väldigt rika och som inte alls utnyttjar de som har mindre pengar.

Ta Ingvar Kamprad och hans företag IKEA som exempel. Att köpa möbler från IKEA är i förhållande till kvalitén inte speciellt dyrt. Då de säljer billiga och bra möbler kan man knappast säga att de utnyttjar mindre rika personer då dessa ju faktiskt är en väldigt stor del av deras kundbas. Det krävs inte heller långa utbildningar för att utföra många av jobben inom företaget, vilket gör att de har skapat massor av arbetstillfällen. Det känns därför ganska fel att säga att Kamprad bara har blivit rik genom att utnyttja andra.

Kamprad är också ett bra exempel på att man inte måste ha en massa pengar när man startar ett företag, som vi tog upp i myt 1. Visst kommer han inte direkt från någon fattig bakgrund men företaget startades utan en massa pengar och det blev med tiden väldigt framgångsrikt. Det behövs alltså inte nödvändigtvis pengar utan kanske snarare tid och hårt jobb.

Myt 5 – Det är bara de som föds rika, supersmarta eller i rätt samhällsklass som kan bli rika

Tittar du i ett land som USA så råder det ingen tvekan om att du där har en klar fördel om du kommer från en vit och rik familj. I ett land som detta måste du ju t ex betala skolgången på ett sätt som man inte alls behöver göra i vårt land (vilket givetvis begränsar möjligheterna för de som har ont om pengar).

Sen är det även så att barn som kommer från akademiska familjer i större utsträckning pluggar vidare på högskola. Men det finns inget som säger att ett barn från en familj där ingen av föräldrarna har läst vidare inte kan plugga. Skolsystemet bryr sig inte om hur rik du är. Du kanske får kämpa lite mer än en del andra men det går ifall du vill.

Du måste heller inte på något vis vara supersmart för att bli rik utan ett starkt driv är viktigast av allt. Visst är det är fördel att var född med den där skeden i munnen men det är inget krav. Kämpar du och har klara mål så kan du få den ekonomiska framgången som du söker efter.

Ett av dina största hinder är att du själv tror på att du inte kan nå framgångar just på grund av exempelvis kön, ålder, IQ, hudfärg, samhällsklass, ursprung eller något annat sådant. Ifall du har en sådan negativ inställning och känner dig besegrad redan från början kommer du troligen inte att lyckas. Att tro på sig själv och sin förmåga är extremt viktigt!!!

Sammanfattning av myterna och vad vi lärt oss

Många myter är av det negativa slaget. Sådana som säger att det är omöjligt för "mig" att bli rik eftersom jag kommer från fel bakgrund, eftersom jag inte har några pengar, eftersom jag har dåliga förutsättningar på ett eller annat sätt. Det är ganska mycket negativitet och det är farligt eftersom det får oss att tro att vi kan mycket mindre än vi egentligen kan.

För att sammanfatta kan vi säga att man inte behöver ha en massa pengar för att tjäna mer pengar och bli rik. Det viktigaste man har är sitt eget kapital - den man är, vad man kan, sin personlighet, målmedvetenhet och olika typer av visioner och idéer. Har man bara viljan (och givetvis skadar det inte med en bra affärsidé) så kan man komma långt.

Man måste inte heller vara en dålig person för att man är rik. Det är inte nödvädigtvis så att man måste vara girig eller hänsynslös för att tjäna pengar. Man kan tjäna pengar utan problem genom att vara snäll och behandla folk på ett bra sätt. Pengar kan kanske ibland göra oss lite extra giriga eftersom man gärna vill ha mer när man väl fått smak, men det innebär inte att man måste utnyttja folk för att tjäna dem.

Ifall du har några mer tankar i ämnet får du gärna lämna en kommentar och diskutera dessa myter eller komma med egna förslag på andra myter etc.

Följ oss på Facebook