Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

De erfarna tjänar på krisen medan vanliga sparare förlorar

Aktiemarknaden har varit turbulent i år och när COVID-19 började spridas runt om i världen så störtdök börserna. Många såg sina sparpengar försvinna när aktier och fonder minskade i värde. Men stora nedgångar är även stora möjligheter för den som vågar och vet hur man ska göra.

Idag är Stockholmsbörsen och även USA:s börser näst intill tillbaka på noll igen. De har inte kommit upp till samma höjder som innan raset men vi är mer eller mindre på samma nivåer som vid årets början. Det innebär att stora delar av börsrasen faktiskt har suddats ut igen.

Det innebär dock inte att man nödvändigtvis har fått tillbaka alla sina pengar och är på plus för året. Jag har enbart indexfonder med huvudfokus på globalfonder men även en del Sverigefond, USA-fond och lite annat. Jag ligger fortfarande lite minus för året, även om det procentuellt är ganska mycket mindre än det var när krisen var som värst och börsen hade rasat som mest.

Jag har dock endast månadssparat och fyllt på mindre poster under dessa månader och inte gjort några försök till större köp under perioder när börsen varit låg, så jag har av detta skäl inte heller gjort några ovanligt stora vinster under återhämtningen. Vilket annars givetvis hade varit trevligt. Min passiva långsiktiga strategi handlar dock endast om att behålla och fortsätta fylla på lite varje månad.

Vissa tjänar på börsraset

Det finns mycket vinst att hämta när börsen återhämtar sig

Det finns dock många som ligger väldigt mycket plus för året och det stora skälet till detta är att de har köpt på sig aktier under börsraset (när det var “billigt”) och när återhämtningen sedan har kommit så har de givetvis tjänat in en massa pengar där. Det är tydligt att de som har bra koll på aktier och är mer aktiva även kan göra bättre affärer än de som inte är vana handlare.

Strategierna är många för den som är mer aktiv och har lite bättre koll. För det första är dessa personer oftast bättre på att sälja av innehav när det ser ut att börja bli sämre tider. För att med andra ord minska sina förluster. De har då sedan pengar att handla för när börsen är på “rea”, vilket sker när den har rasat och börjat nå botten.

Det är så klart inte lätt att veta när botten är nådd, varför många har som strategi att köpa på sig en del varje vecka även under perioder av nedgång, istället för att försöka pricka in en bestämd botten med ett stort köp. Det blir mindre osäkert genom att sprida ut köpen och om börsen skulle vända upp igen så har man inte heller missat tåget helt.

I vissa fall är det också tydligare var botten faktiskt kan tänkas vara och de flesta som håller på med aktier vet att det är i dessa osäkra och tråkiga tider som det är allra bäst att köpa. Även om man hade en stor förlust tidigare, på grund av sviktande börs, så kan den vägas upp av det man tjänar på att köpa på sig mer när det är billigt.

Nu när börsen har återhämtat sig till samma nivåer som runt årsskiftet och alltså inte längre är minus för året så har vi återhämtat stora delar av raset (dock ännu ej hela). De som köpt mycket när börsen låg som sämst har därmed kunnat göra stora vinster på återhämtningen och det gör att de är mycket plus för året. Speciellt om de lyckades sälja av mycket innan det stora raset kom.

Ojämn fördelning av vinsterna

De som tagit hem stora vinster är med andra ord de som har bättre koll på aktier, som handlar oftare och som köper och säljer mer reaktivt (inte nödvändigtvis daytraders på något vis). De som istället är mer passiva och kanske bara behåller och vänta ut eller som inte vågar köpa på sig mer när det är börsras blir “förlorarna”. Eller de som har satsat på fonder och inte aktivt handlar med aktier. Kanske har de på sikt inte förlorat så mycket om börsen återhämtar sig men de har inte heller gjort några vinster.

Många av de som varit mer aktiva har gjort stora vinster i år, trots att börsraset varit ett faktum och att det vi idag knappt är tillbaka på nivåerna vid årets början. Jag har som sagt haft mina fonder och inte handlat med aktier och nu när vi är tillbaka på noll för året så ligger jag fortfarande lite back. Det är inte så mycket pengar och jag tror att det kommer att gå plus snart men jag har inte heller utnyttjat läget till att kamma hem vinster, som man kunde ha gjort.

Med tanke på att min strategi är självvald och jag gjort ett aktivt val att inte handla med enskilda aktier, eller att försöka sälja och köpa extra under raset, så är jag inte heller bitter över att jag missat vinsterna. Jag kan dock konstatera att vissa har kunnat göra fina vinster medan andra sitter med förluster eller ligger på plus minus noll idag.

Man kan säga att de som är vana aktiehandlare har tjänat medan vanliga människor utan något intresse eller kunskaper har missat sin chans. Det är så klart inte så konstigt att det är så men eftersom det i stor utsträckning är de rika som har blivit ännu rikare och de “fattiga” som främst har förlorat pengar så blir det ju lite tråkigt. De som skulle behöva pengarna bäst har inte haft bra läge att utnyttja situationen.

Trots detta ska ju sägas att det är mycket bättre för vanliga Svenssons utan aktieintresse att äga aktiefonder eller en grundläggande långsiktig aktieportfölj, som man inte pysslar med direkt ofta, än att inte investera pengar på detta vis alls. De flesta år har man en bra avkastning. Snittet brukar ligga runt 7-8 procent och kan ofta vara mer till och med. Så även om man ibland tar en viss förlust eller missar ett bra läge så får man vara nöjd med att det ändå finns aktier och fonder.

Följ oss på Facebook