Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Billiga lågriskfonder bra alternativ till sparkonto

Du har säkert koll på att reporäntan numer ligger på -0,35 % vilket är väldigt lågt. Med en sådan låg ränta går det knappast att finna några vettiga sparkonton. De flesta har väldigt låg eller ingen ränta alls. Ett intressant alternativ är att investera i billiga lågriskfonder istället. Det finns flera fördelar.

Minusränta innebär att bankerna förlorar pengar när de har för mycket kapital liggande och det gör att de säkerligen skulle vara sugna på att sätta en minusränta även på ditt sparkonto. Redan nu har många banker 0 % ränta på sina enklare sparkonton och ju mer reporäntan kryper neråt ju mer påträngande är risken att bankerna faktiskt väljer att sätta minusränta på sparkontot.

Att titta på ett alternativ till att ha sin pengar på ett sparkonto är intressant ur flera olika perspektiv. Billiga aktiefonder med låg risk som du köper via ISK (Investeringssparkonto) är en möjlighet som du inte ska vända ryggen, även om du är en ovan investerare. Fonder har alltid funnits där som en alternativ väg att gå och i dagsläget är det mer aktuellt än någonsin.

Starka skäl till varför du bör prova fonder

Det första, och allra mest uppenbara skälet, till att testa fonder är att du kan få bättre avkastning på dina pengar. Sitter du med pengarna på sparkontot kommer du inte få speciellt mycket för dem. Vill du hitta ett sparkonto med lite bättre ränta måste du låsa upp pengarna på längre tid och får väldigt begränsade möjligheter att byta strategi.

Billiga indexfonder bra alternativ till sparkonto

Ifall du är ovan vid att investera i t ex aktier och fonder kan det kännas lite oroligt att satsa sina pengar på det här viset eftersom det finns en liten risk för nedgångar. Visst finns det alltid en risk att en fond går ner men det finns många lågriskfonder och indexfonder som ofta är stabila och över lite längre tid går upp. Det behövs inte heller någon jättestor uppgång över t ex 1 års tid för att slå ett vanligt sparkonto idag.

Det finns många väldigt bra billiga fonder att testa. Många sitter på dyra fonder med en förvaltningsavgift på över 1 % och i vissa fall kan givetvis aktivt förvaltade fonder ha sina fördelar (eftersom de borde slå index) men det är inte säkert att de är bättre än de billiga. För dig som vill ha ett alternativ till att spara på ett sparkonto är det de billiga lågriskfonderna som är bästa alternativen.

Välj t ex populära indexfonder med låg förvaltningsavgift. En avgift på 0,2 - 0,4 procent är helt ok för dessa. Tanken med en indexfond är att den ska följa det index som den inriktar sig mot, t ex ska en Sverigefond försöka följa utvecklingen på den svenska aktiemarknaden. Den är billig eftersom den inte är aktivt förvaltad utan bara försöker efterlikna index för den aktuella marknaden.

Det man ska fundera på är vad man har för tanke med sitt sparande. Dessa typer av fonder är bra för den som vill spara på lite längre sikt. Det går givetvis även att köpa fonder med kortare sparhorisont men man ska då tänka på att det kan bli dumt om man behöver sina pengar igen vid ett specifikt tillfälle. Om du skulle råka hamna i ett läge där du behöver använda dina pengar samtidigt som börsen har en svacka så kan det bli lite dumt. Bäst är ifall du använder pengar som du inte har någon större panik att använda.

Banken just nu glad om du inte har pengar på ditt sparkonto

En lite udda fördel med att flytta ditt sparande från sparkontot till fonder är att banken faktiskt ser det som en fördel att du inte har sparpengarna hos dem. Eftersom de får betala minusränta när de har pengar liggande så blir det i princip en nackdel för dem att du har dina pengar på deras konto. Det är alltså bättre för banken ifall du tar ut dina sparpengar från kontot och lägger dem någon annanstans.

Du kan flytta dina pengar till ett ISK och köpa billiga fonder med låg risk och på så vis få en bättre avkastning på dem och samtidigt gör du banken en tjänst och flyttar ut pengarna från deras konto som kostar dem pengar. Förr har det varit ett plus att ha sitt sparande hos banken och då kanske man kunde få lite rabatt på bolånet osv men nu är det nästan tvärtom. Kanske kan du använda det som ett argument när du förhandlar att du faktiskt inte har några pengar på deras konto, vilket sparar dem pengar.

Några bra billiga indexfonder

Jag tänker inte säga till någon att köpa just den här eller den där fonden men jag tänker åtminstone lista ett gäng fonder som är billiga och som har haft en bra utveckling. Du kan fundera på om du vill testa att köpa någon av fonderna.

Normalt är det bra att sprida riskerna lite istället för att bara köpa en fond för alla pengarna. En globalfond brukar också betraktas som en god bas där man kan lägga en lite större del av sin investering.

Fond Förvaltningsavgift Utveckling 1 år
     
Sverigefonder    
Avanza Zero 0,00 % +22,79 %
Nordnet Superfonden Sverige 0,00 % +20,80 %
SPP Aktiefond Sverige 0,20 % +23,86 %
Länsförsäkringar Sverige Index 0,20 % +22,59 %
Swedbank Robur Indexfond Sverige 0,20 % +22,76 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 0,20 % +29,20 %
Aktiespararna Topp Sverige Index 0,30 % +22,36 %
     
Europafonder    
SEB Euroland Gratis 0,00 % +21,17 %
Länsförsäkringar Europa Index 0,20 % +22,07 %
Swedbank Robur Indexfond Europa 0,20 % +22,25 %
SPP Aktiefond Europa 0,20 % +21,49 %
AMF Aktiefond Europa 0,40 % +25,29 %
     
Globalfonder    
Länsförsäkringar Global Index 0,20 % +30,29 %
DNB Global Indeks 0,30 % +29,12 %
SPP Aktiefond Global 0,30 % +28,31 %
     
USAfonder    
Länsförsäkringar USA Index 0,20 % +37,31 %
SPP Aktiefond USA 0,20 % +37,12 %
Swedbank Robur Indexfond USA 0,20 % +37,80 %
     
Asienfonder    
Swedbank Robur Indexfond Asien 0,20 % +24,42 %

ISK är ett smidigt och bra konto

Nu för tiden finns även ISK - Investeringssparkonto, vilket gör det hela ännu bättre för den som vill investera i fonder. Detta lite nyare alternativ är en slags plattform utifrån vilken du förvaltar dina investeringar så som aktier och fonder. Istället för att du betalar 30 % i skatt på dina vinster så som du gör på ett vanligt fondkonto så betalar du istället en liten avgift varje år, oavsett om du tjänat pengar eller ej.

Det fina med detta är att du kan köpa och sälja fonder hur som helst utan något krångel. Du behöver inte deklarera vinsten för varje fond du säljer och du har mycket frihet att byta fonder närhelst du känner för det. Dessutom är avgiften för ISK väldigt låg just nu. Den är kopplad till statslåneräntan som i sin tur påverkas av reporäntan, och den är superlåg just nu. Det innebär en mycket låg avgift / beskattning på dina vinster som är svår att slå.

Enda kravet för att du ska välja ISK är egentligen att du tror att du kommer få en högre avkastning än den årliga avgiften på kontot, vilken just nu är 0,27 % och nästa år 0,37%. Det är inte så svårt att klara av. Ifall reporäntan går upp och avgiften med tiden stiger, vilket väl troligen kommer att ske förr eller senare, behöver du bara tänka att de investeringar du gör på ditt ISK ska slå avgiften varje år. Det kan göra att t ex räntefonder inte alltid passar bra på ett sådant konto, men välj då istället något annat.

Mitt tips är helt klart att köra på ett ISK istället för ett vanligt fondkonto. De flesta banker erbjuder ISK nu för tiden och ifall du inte redan har ett sådant så rekommenderar jag att du skaffar ett för framtida investeringar. Det är ingen dum idé att se över att flytta dina nuvarande fonder till ett ISK men det skulle innebära att du måste sälja av fonderna och köpa nya på ditt ISK. En sådan aktion kan kräva lite tid och planering så att du inte säljer vid dålig tidpunkt plus att du gärna kan sprida ut det lite när du köper nya fonder.

Följ oss på Facebook